Šta je novo?

5870 vs 295GTX... 5870 +8% 9.11 vs 9.12 driveri

zajebani

Slavan
Učlanjen(a)
24.01.2007
Poena
465
Samo za one koji su sumnjali u skok performansi novim driverima;) Povecanje performansi od 8% samo driverima nikako nije za podcenjivanje.

Darajvere mogu da se skinu na ovom linku - http://markholmes.sapphiretech.com/Drivers/Catalyst/9_12/catalyst_9.12_windows_7_vista_dec14.zip
Taj skok je jos izrazeniji kod 5970 modela pa je samim tim razlika u odnosu na direktnog konkurenta jos veca, do sada je bila od 20-40%, znaci sada bi trebala da bude negde oko +60% u korist 5970, ali to cu preciznije prezentovati samo da nadjem malo vremena i ponovo se poigram sa 5970 modelom.

Zanimljvo je uporediti 5870 sa 295GTX, za ovo poredjenje koristio sam defaultni klok 295GTX i balgo klokovanu (+6%) 5870 kartu koja inace moze da se klokuje za 24/7 950/1390mhz 1.200v.

Gledano kroz vantege test moze se videti da nema razlike u performansam pri ovakvim klokovima, dok FarCry2 daje prednost 295GTX karti za +7%, stalker je isto tako izjednacen kao i vantage test. Znaci moze da se kaze da je novim drajverima 5870 koja kosta 320-350e jako blizu performansama 295GTX cija je cena jos uvek oko 430e, ili da je sporuija nekih u proseku 10%. Samo da pomenem da je 5870 daleko manji potrosac i daleko tisa (skoro necujna) karta od 295GTX u full loadu.

Kada je u pitanju MAX benchabilni klok tu ce 295GTX ostati na tronu u odnosu na 5870 i sumnjam da ce neka novija verzija drivera moci da nadoknadi ovako veliku razliku.

Kometare i diskusiju na ovu temu mozete pogledati i na ovim forumima gde sam postavio istu temu :)
http://hwgurus.com/forum/showthread.php?p=9935#post9935
http://www.pcberza.rs/forum/topic.php?topid=22911&forid=12&katid=2

Poslednja izmena od urednika:
Sjajno :)
Hvala jos jednom, u ime svih nas koji nismo u mogucnosti da isprobavamo toliki broj kartica i drajvera, a volimo da smo u toku.
*******i jos jednom pokazuje kako treba testirati i prikazivati stvari bez i trunke fanboyistickog naboja.
Valjda ce ovaj boost da vazi i za 5700 seriju...

Svaka cast *******i. :)
Ne moram da gledam i jurim razne review-e po netu i da razmisljam da li je neko to platio ili ne, dovoljno mi je da vidim tvoja testiranja i znam da mogu da se oslonim na to. :wave:

Edit: karta je GTX295, ne znam zasto mnogi vole da pisu obrnuto.

Poslednja izmena:
hvala za test i info

Ovo su za 32 ili 64bit Vista/W7?

Može neki mirror?

@Alk0
Fanboyizam je nesto od cega ne bolujem:) nemam ni idole u zivotu vec samo ljude koje postujem a ovde govorimo o hardveru, tu su bitne performnse, kada su karte u pitanju performanse/cena nivo buke i potrosnja, to je ono sto mene zanima i sto svakog zanima. Biti naklonjen brendu ili nekom predmetu po meni znaci biti blago/jako (od slucaj do slucaja) "otklonjen" od nekih vrednosti u zivotu kojima bi covek trebao da bude naklonjen i vodi racuna o njima.
@peja
@IzNoGooD
Drago mi je da vam se svidja ovaj mali prikaz performansi, jeste mali ali isto tako da je odradjen sa 20 igar i ne znam kakvim podesavanjim dosli bi do istih zakljucaka tako da smatram da je ovo sasvim dovoljno i meni i svima koje zanimaju performanse pomenutih proizvoda a sve u nekoj dilemi sta kupiti i sta se nadam se realno na osnovu prikazanog moze ocekivati od te kupovine.

@pixell
Win7 64bit, inace nama razlike u odnosu na Win7 32 a malo je bolji Vantage scor u odnosu na vistu, manje vise +/-1-2% performanse variraju od sistem do sistem Vista/Win7.

Poslednja izmena:
u cemu je fazon sa onim driverima sto si okacio na prvom postu i ovih koji se nalaze na ati site-u posto su prvi 9.12 driveri skoro 117mb,a ovi 69,5mb?

^
Ovi su iste velicine samo su rarovani, sada sam pogledao instalacija je 111mb.

joj dobro je...neces verovati ali one sam skidao od 11h jer je bio protok "neverovatnih" 5-8kb/s i taman kad sam skinuo vidim da ima na ati sajtu

Sta ce nam, kada za 20 dana stizu novi.

^
Ma to je ono sto nije dobro ali bolje ikad nego nikad:D

Da, to u stvari ne valja :D ali barem vise nemaju velike zvrcke sa drajverima kao ranije

Jeste CS graficki najbolji Stalker, ali volio bih vidjeti CoP testove :)

Kod mene su driveri bas legli. U bencevima se dobilo oko 8%-10% povecanje performansi, a kod premotavanja videa ( mkv), nema vise povecavanja broja obrtaja coolera?

@starac
Niko ne igra ali engine pokazuje precizno razliku u kartama sto je i bila poenta, a na osnovu toga moze da se zakljuci kakva je situacija u iole malo ozbiljnim naslovima sa pristojnom optimizacijom:)
Za opsirnije testove obretite se maksi, ja imama i pametnija posla u zivot, a ovo je teko onako da podelim koji info sa kolegama na forumu:)

@starac
Niko ne igra ali engine pokazuje precizno razliku u kartama sto je i bila poenta, a na osnovu toga moze da se zakljuci kakva je situacija u iole malo ozbiljnim naslovima sa pristojnom optimizacijom:)
Za opsirnije testove obretite se maksi, ja imama i pametnija posla u zivot, a ovo je teko onako da podelim koji info sa kolegama na forumu:)

Pa ja i ne ocekujem od tebe opsiran test. Ovakvi testovi i jesu najbolji :)

Ali eto kad vec testiras Stalker, zasto ne CoP?

^
Ranije sam radio u prikazu 5850 sa Stalker Clear Sky i istim klokovima cpu-a pa moze da se napravi neko poredjenje, ali to nije bitno posto cu tek malo da se pogram sa 5870 i prikazem je isto kao 5850 tako da ce tada biti iste igre radi lakseg poredjenja tako da sam i sada odabrao iste naslove. Ostale igre koje bi bile zanimljive nemaju svoj timedemo a ona opcija igranje 5 min iste deonice mereno Fraps-om ne pije vodu i nije dobar pokazatelj uporednih perfomansi.

CoP ti ima svoj demo benchmark.

^
Znam:). Rekoh ostale igre, CoP nije ostale igre vec jedna od njih koja inace ima bench softver ne zavisno od igre.

Vrh Dno