Šta je novo?

I to se konačno desilo: Noctua predstavila AIO vodeno hlađenje

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Novtua-AiO.webp

I to se konačno desilo: Noctua predstavila AIO vodeno hlađenje​

Noctua AIO vodeno hlađenje stiže ovog meseca, ali prvi modeli pokazuju da kompanija ne odustaje od svog glavnog aduta

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/uredaji/i-to-se-konacno-desilo-noctua-predstavila-aio-vodeno-hladenje/

Čemu? Još jedan re-brand, plus Noctua taksa koja je besmislena u ovom slučaju...
Zato sto očigledno u tom tržišnom segmentu ima para i Noctua je izuzetno prepoznatljiv proizvođač za kojeg se zna da proizvodi samo kvalitetne stvari. Biznis?

To im je jedino i ostalo.

videcemo kako ce proci Thermosiphon cooler

Zato sto očigledno u tom tržišnom segmentu ima para i Noctua je izuzetno prepoznatljiv proizvođač za kojeg se zna da proizvodi samo kvalitetne stvari. Biznis?
Ma naravno, jasno je meni da se tu vrti velika lova i da je biznis u pitanju (toliko izlapeo još nisam, mada... nisam ni daleko). Ali Noctua je uvek bila nešto posebno, a sada su još jedan rebrand. Sa nekim svojim dodacima, ali opet - postaju samo još jedan igrač sa minimumom originalnosti.

Noctua se kupovala zbog tišine, performansi i kvaliteta izrade - sad su sa performansama i kvalitetom izrade gde i drugi Asetek derivati... Eto možda sačuvaju tišinu - ali ne verujem da mogu da budu značajno bolji od drugih kao što su bili u svom segmentu.

Jasno mi je i da su morali da uđu na ovo tržište, ali onda je trebalo malo više da se potrude 🙂
Nije samo rebrand, ogromna kolicina R&D otisla u tehnologiju i materijale za prigusivanje vibracija/buke
Pa videćemo kad se pojave testovi... Oni jesu eksperti u tom polju, ali ovde ipak imaju već gotov proizvod u kome sad oni nešto poboljšavaju - ovde ne mogu da rade sve od nule kao što inače rade - pa i ne očekujem da će rezultati biti podjednako impresivni kao kod vazdušnog hlađenja.

Jasno mi je i da su morali da uđu na ovo tržište, ali onda je trebalo malo više da se potrude
Kako? Da imaju svoje livnice i da prave i testiraju svoje legure, pa poseban cnc odsek samo za ovu liniju proizvoda...
Moderna proizvodnja ne funkcionise vise tako.

Oni jesu eksperti u tom polju, ali ovde ipak imaju već gotov proizvod u kome sad oni nešto poboljšavaju - ovde ne mogu da rade sve od nule kao što inače rade
MIslim da nivo usavrsenja moze cak da bude i brzi veci i jaci nego kad rade u sopstvenoj sferi (prvenstveno jer im fabrika na Tajvanu koju koriste nije "state of the art", kao one iz 22-og veka u kopnenoj Kini)

na primer ovo nije jedino,

1. Carbice Ice pad je vec gotov proizvod ni to ne rade od nule (i mislim da tu pomazu Carbice-u da unapredi proizvod za kad se koristi kod uredjaja kod kojih ima puno rupa pri prianjanju, ili gde dolazi do neadekvatnog deformisanja (kao neadekvatno Intel resenje), + moguce da je tek Noctua bila ta koja je detaljno provalila ponasanje Carbice Ice Pad-a, i da treba 5-10 termalnih ciklusa za prvobitan skok u performansama, i onda ~3000 da se dostigne paritet sa pastama, a mozda ce takodje i Noctua biti ta koja ce ponuditi softwer za automatsku opterecenje da se ubrza tih 3000 ciklusa (mada Microsoft sa WIndows-om ce da resi ovo za par meseci koriscenja kompa, haha)

2. ThermalSiphon je vec gotov proizvod i tu saradjuju, uzeli su pocetni proizvod od Belgijske Calyos firme (koja je radila thermalsiphon za Streacom SG10), gde mi izgleda kao da unapredjuju tehnologiju, primenom svojih znanja za unutrasnjost heatpipe-ova, i prenos tog znanja na unapredjenja jetplate-ova za ovo novu tehnologiju, pa onda pomaganje Calyos-u za next-gen cevi i opnu oko cevi za prenos tecnosti, da se smanji permiacija, i dodatna usavrsavanja gde su vec debelo presisale prototipe i proizvode od konkurencije (Thermal Grizzly, IceGiant, i Enermax sad)

3. a za obican AIO gde pomazu Asetek-u gde na primer niko nije radio Psihoakusticne analize za bilo sta vezano za waterblock-ove u AIO-ovima, a Noctua tu sad isto je donela poprilicno usavrsenja za AIO sferu

i to je samo ono sto primetih kao spoljni posmatrac, ko zna koliko jos vise ima da su unapredili/uzajamno pomogli nekome, svuda donose svoje znanje iz kuler/ventilator sfere i negde idu puno unapredjenja, negde manje

ali onda je trebalo malo više da se potrude 🙂
A sta ako je mozda Asetek Gen 8 pumpa u stvari fenomenalni proizvod za razliku od prethodnih losijih resenja sto su izbacivali ? xD

Noctua nije jedina, koja je dala komentar da Asetek Gen 8 kida, i da raja previse kuka na Asetek po automatu po starim problemima i na politickoj/klasni rat osnovi

Poslednja izmena:
Dakle, Noctua stvarno dobra:

Vrlo dobri rezultati, naročito kad se uzima u obzir buka.

Naravno, i cena je bolna, očekivano. Ja bih lično kupio 3 Arctic-a za te pare, i dobio 99% performansi - ali ko želi tiho sa najjačim procesorima... mislim da će njemu ovakva Noctua baš da legne.

Racunaj da moras doplatiti za chipset fan, koji Artic daje free uz svoj AIO za 80e.

Nazad
Vrh Dno