Šta je novo?

Zašto USB-C kabl ne puni uređaj dovoljno brzo

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
USB-C-kabal-za-brzo-punjenje-_2.webp

Zašto USB-C kabl ne puni uređaj dovoljno brzo​

USB-C kabl može znatno usporiti punjenje čak i kada imate jači punjač, jer mnogi kablovi ne podržavaju veću snagu i nemaju e-marker čip

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/uredaji/zasto-usb-c-kabl-ne-puni-uredaj-dovoljno-brzo/

USB-C je konektor, konstrukcija i promer žica je ono što definiše protok, jer to je čista fizika.

To nisam hteo da pišem, jer sam već dobio upozorenje da nije dobro da piškim uz vetar.

Kao prvo da kažem stručno i kablovima!!!
To što pišu o "Anker"® Firmi da su najbolji kablovi za brzinu protoka struje,nije tačno...ima mnogo njih kablova koji imaju brđži protok...nije reč o brendu već o kvalitetu komponenti kabla,od kojih žica je sastavljen,da li je od običnih žica ili od bakarnih žica,to sve utiče na brzinu protoka...druga stvar je debljina žice-što je Tanja žica to je sporija brzina protoka struje,a ako je unutar kabla BAKARNA žica i pritom deblja samim tim je brži prenos i manji otpor struje...što ima veću broj unutrašnjih bakarnih debljih žica protok je daleko brži u tome je poenta najkvalitetnog kabla!!! Pritom ako hoćete da znate da li je neki kabl dugotrajan i neuništiv,mora da ima veći broj unutrašnjih Bakarnih žica veće debljine,zatim da su te žive izolovane da dodatnim aluminijumski folijom koja štiti od pregrevanja....to je jedini kabl koji je najkvalitetniji od svih a takve kablove teško je naći jer sve gotovo Kinezi proizvode,koji štede na kvalitetu izrade ne bi li što više prodavali kablove i zaradili ogromnu svotu novca na globalnom nivou...a ako hoćete imati najkvalitetniji kabl koji neće vam nikada crknuti i trajati godinama onda samo gore navedeni kabl kupite,nije bitno koja ga firma proizvodi,jer retko koja firma u svetu pravi vrhunski najbolji mogući kvalitet zato ne možemo da definišemo da Anker je najbolji jer to nije tačno-to je više Marketing od Benchmark-a...koji verovatno imaju neku saradnju zato ih promovišu...jer Anker je poznat po zvučnicima,slušalicama ali ne i po kablovima.
Jedno vreme je jedna firma pravila najkvalitetnije vrste kablova na svetu gde mogu da se svrstaju u profesionalne kablove a to je bio Blackbery...gde su proizvodili najkvalitetnije Biznis Telefone koji su bili najzaštićeniji za svoje korisnike,protiv kompanijskih špiunaža,tako isto i njihovi USB kablovi su pravljeni da veoma dugo traju sa najboljim unutrašnjim bakarnim žicama koji su pritom i duplo izolovane i plus pletene da ne bi došlo do kidanja žica.
Ali taj poznati brend telefona u svetu je uništen jer nije odgovarao multiglobalnoj korporaciji koja drže Monopol u potrošačkih elektronici u celom svetu.
Jer ta organizacija drži monopol u celom svetu i diktira Standardima kojom će se svetske firme pridržavati...gde forsiraju što veću kapitalističku zaradu,što brže zarađivanje i što više da svetski narod kupuje potrošačku elektroniku,samim tim više pune njihove budžete,gde je kvantitet na prvom mestu a kvalitet uništen načisto,prave uređaje koji će najviše trajati 2 godine dok počinje samostalno da se uništavaju uređaji iz neobjašnjivih razloga a sve to je tajming koji je ugrađen u gotovo svim tehnološkim uređajima....to su radili Sony televizori,gde su ugrađivali čipove koji u datom momentu crknu sami od sebe,baš u vreme u koje je zakazano posle 2 godine rada...a to sve namerno je rađeno da bi se kupovali Novi televizori a tako i sva druga potrošačka elektronika...upravo zato danas dragi ljudi nemamo kvalitetne uređaje,nemamo kvalitetne kablove za punjenje uređaja i tako dalje...morao sam da obrazložim u kojem vremenu smo došli,drže monopol u celom svetu i diriguje standarde da automatski kratko traju ne bi li naterali narod širom sveta da kupuju sve više i više nove uređaje...zato nema kvalitet nigde.
Tržište u svetu najviše zasipano kineskim najlošijim proizvodima-jeftinim i ne kvalitetnim a najviše dostupnim po narodnom džepu,na žalost! Zato se sve više narod žali da nema gde kupiti više normalan dugotrajni USB kabl a tako ni punjačem i drugu potrošačku elektroniku.
Dok je u ranijem periodu godina od pre nekih 25 godina se proizvodila najkvalitetnija tehnika u celom svetu i takmičile se svetske firme koja će bolje i dugotrajnije rešenje napraviti,i po tome se cenili brendovi i nosili većinski deo globalnog tržišta,uglavnom su prednjačili Japanske kompanije i to gotovo u svemu,taj period je zaustavljen onda kada je odlučila Svetska Trgovinska Monopolistička grupacija da menja totalni obrt naopačke i umesto kvaliteta da nam servira kvantitet ne bi li više zarađivali globalno novca i u tome su uvideli da je to najbolje rešenje da se obogate na veoma brz način,a narodu ništa ne pruživši osim dekoracija i čupanja kose.. zbog sve češće globalne nemaštine i najlošijih standarda života,gde da bi imao nešto osnovno od potrošačke elektronike potrebno je mnogo izdvojiti novca i tu nas konstantno čekaju,tamo gde je narod najslabiji...zato su osmislili najveće prevare u elektronici gde nam nude najlošiju kategoriju uređaja koji će kratko trajati.
Retko da možete nešto kvalitetno naći danas.
Zato sam morao sve objektivno napisati onako kako jeste.
Što se tiče USB kablova, punjača,uređaja sve je to teška komercijala nekvalitetnog uređaja koji ne traju dugo.
Izvinjavam se svima što sam produži tekst napisao ali morao sam globalno da napišem kakvo je današnje doba.
No,objasnio sam koji su najkvalitetniji kablovi i šta moraju da sadrže da bi bili najkvalitetniji i najbrži u prenosu struje i informacija MB/s.
S poštovanjem od moje malenkosti.

Uopšte ti nije bio potreban ovakav post (nisam ga ni čitao ceo iskeno)

Nije problem toliko u kablovima nego u softveru telefona (i hardveru punjača). Redovan slučaj u Apple taboreu gde koliko god kvalitetan aftermarket kabl da staviš mogu da isključe njegovu kopatibilnost softverski
Takođe, njihov punjač neće da puni android telefon, ali hoće kinesku tastaturu. Doduše hoće i android telefon kada se doti;ni isključi ( 😀) ali sporo

A jeste danas zbrka oko tih kablova.

Verujem da nisam u manjini kada kažem da ih u kući imam gomilu.
Valjda je svaki od uređaja došao sa svojim kablom.

Pa i pored toga, kada sam kupio strujni adapter 65 W (punjač), da imam jedan za sve uređaje..
.. pored kabla koji je došao uz punjač, morao sam kupiti i još jedan PD 65 W kabli, jer u onoj gomili oni koju imam, većina nije PD, dok oni koji jesu, više ne znam koji su.. a ni ispravni da li su.

06f52363-9bae-4f13-a958-b1d9d87b1e7d-1_all_10152.webp

I ok, taj drugi mi je trebao biti duži od 1 metra.
Znam da i dužina igra ulogu. Ali, sudeći po specifikacijama i po merenju snage, 2 m kabla koji koristim, ispunjava zahteve.

Zaista nije svaki kabli isti, iako tako izgledaju.

Ne znam ni ja šta sve imam.

Zaista nije svaki kabli isti, iako tako izgledaju.

Ne znam ni ja šta sve imam.
A govorili su kako će USB-C standard rešiti sve te probleme. A ono standardizovan samo konektor i ništa više. Pa čak je i stara USB-A klasifikacija ispala jasnija u pogledu toga šta dobijaš kablom od onoga što je urađeno sa C, divlji zapad...

Jedino rešenje koje vidim je da se kupe neki provereni i kapacitetni PD kablovi, u par dužina i par terminacija, a sve ostalo pobaca. Ko može da isprati kakav je tačno kabal koji mu je ostao od nekog uređaja od pre 2 godine, kad nema više ni uređaja, ni kutije, ni punjača.

Upravo tako.. (sam ja i uradio).

Svi USB micro B kablovi koje imam za uređaje koji se pune preko takvog konektora - rade.

Kada neki "crkne", samo uzmem sledeći koji imam u zaostavštini i sve radi isto.

Za USB C kablove koje imam - jedino za jedan koji nosim uz power bank, i koji je došao uz njega, znam da puni snagom koliko taj power bank i može.

Sve ostalo.. uglavnom je neupotrebljivo za uređaje koji traže više od 10 W.

Mada, razumljivo.
USB C se pojavio kada smo punili sa 5 ili 10 W. A sada je to mereno stotinama vati.
Plus, neće dodati takav PD kabli za uređaje koji se pune sa tih 5 W.

Lako je nama koji smo upućeni.
Teško je onima kojima kabli treba, pa uzmi onaj koji im se svidi na oko i cenu.

Stvarno se život iskomplikovao.

Kolega narucio za firmu 100 thunderbolt kablova i iz nekog rezloga nisu dobro radili sa i-Teck docking station(koje smo u medjuvremenu zamenili sa HP G5, oni imaju svoj kabl) ali pune mobilne kao zmajevi, miran za zivota.

Nazad
Vrh Dno