Šta je novo?

Najcrnje prognoze se obistinjuju: PC hardver prolazi kroz lančanu reakciju poskupljenja

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
PC-trziste-pogodeno-poskupljenjem-_2.webp

Najcrnje prognoze se obistinjuju: PC hardver prolazi kroz lančanu reakciju poskupljenja​

AI industrija razara tržište PC hardver-a: nekontrolisan talas poskupljenja pogodio memorije, SSD, grafičke karte i centralne procesore koji lančano poskupljuju, a nestašica bi mogla da traje do 2027. godine

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/uredaji/...r-prolazi-kroz-lancanu-reakciju-poskupljenja/

Unhappy with his capitalistic lifestyle, a white-collared insomniac forms an underground fight club with Tyler, a careless soap salesman. Soon, their venture spirals down into something sinister. 😀

Grafičke zapravo nisu, bolje su cene nego tokom mininga. Ali zato performanse užasne ako pogledamo napredak od 2019. godine u odnosu na period 2013-2019.

a sta ce MS sa w11 , ko ce sad da prelazi na new komp .....za....no

Efektivno, IT industrija zahteva od krajnjih potrošača da mi i direktno subvencionišemo AI balon, pored toga što ga već indirektno subvencionišemo parama od poreza kojim američka vlada kljuka AI gigante. Taman što se kripto ludilo smirilo, hardver opet mora da se koristi da proizvodi neko čarobno ništa koje opet pravi ogromni individualni profit bez ikakvog društvenog prosperiteta. I kad taj balon bude pukao, vlada će opet pokupiti novac od nas da spašava finansijsku ekonomiju, jer bože moj, moramo da spašavamo kockare koji stalno prave balone u čarobnim kobajagi asetima, pa nećemo valda da primenimo kapitalizam i pustimo ih da pokusaju šta su zakuvali, jel'te.

U stvari,najgore od svega je sto globalno poskupljuje struja, i sve ostalo naravno usput.

Efektivno, IT industrija zahteva od krajnjih potrošača da mi i direktno subvencionišemo AI balon, pored toga što ga već indirektno subvencionišemo parama od poreza kojim američka vlada kljuka AI gigante. Taman što se kripto ludilo smirilo, hardver opet mora da se koristi da proizvodi neko čarobno ništa koje opet pravi ogromni individualni profit bez ikakvog društvenog prosperiteta. I kad taj balon bude pukao, vlada će opet pokupiti novac od nas da spašava finansijsku ekonomiju, jer bože moj, moramo da spašavamo kockare koji stalno prave balone u čarobnim kobajagi asetima, pa nećemo valda da primenimo kapitalizam i pustimo ih da pokusaju šta su zakuvali, jel'te.
Jedino uslovno pozitivno je to što računanje tokena ipak proizvodi nešto upotrebljivo. Imaćete rezultat koji neko može da iskoristi negde. Dok je kod mininga algoritam bukvalno služio ničemu, kao "kopamo", računamo neki hash šta god da bi kao imali proof of work... bukvalno veštački smišljen problem koji maltene da nema realnu primenu.... (a i tamo gde je ima moglo je mnogo laganije da se postigne to isto, sa 100-10000x manje resursa)

Nazad
Vrh Dno