Neće ameri nikad dozvoliti da neko zavlada tržištem do neke granice koju samo oni znaju koja je na neki duži niz godina... Tako da, naprave sukob čas posla i uspore razvoj tehnologije. To je vrlo prosto. Uvek će oni biti prvi u svemu i kada ljudi to shvate biće mnogo lakše onima koji se odupiru. Evo primera jednog za kineze kod nas. Otišao sam prošli mesec u novi tržni centar na NBG koji je premešten iz bloka 70. Dok sam razgledao radnje i pazario neki digitalni sat, primetio sam da svi radnici kineti sede ispred radnji na hoklicama i čačkaju telefone. Neko igra igrice, neko gleda video, neko priča sa nekim... Poenta je u tome, što niko nije imao Huawei, Xiaomi... već iPhone. Bukvalno svi, a mi kao imamo priču da oni mrze amere i da ne koriste njihove proizvode. Tako se predstavlja u svetu, ali u praksi nije. E, sada se ja pitam, ko onda kupuje tolike kineske telefone ako oni koriste iPhone? Dok god je tako, ameri neće propasti. Kao što je Google od kako je osnovan razmišljao kako da sutra zavisiš od njega, pa su onda razvijali deo po deo... I na kraju ne možeš da koristiš telefon bez Google naloga, ne možeš da plaćaš bez Google naloga, ne možeš mape bez Google naloga... Mislim, možeš ali nije to to. Takvi ljudi koji to rade su najplaćeniji u takvim kompanijama i nikad i ne znaš ko su. Sve ovo pričam, jer vidim da ste se dotakli malo i politike, a ja bih sve to pretvorio u biznis i trku ko će biti taj od koga će ostala raja da zavisi u tehnološkom napretku. Sporo to ide i nije vidljivo odmah, ali posle par godina kada nešto izmisle vidiš celu priču... Odužio sam baš. 🙂