Šta je novo?

5050 IP65 LED trake

• Začetnik teme Deleted member 200002
  • Datum pokretanja
D

Deleted member 200002

Guest
Ovih dana sam tražio koje LED trake da kupim , uz adekvatno napajanje (tj. adapter) i mislim da sam došao do krajnjeg rezultata.

1. 5050 LED traka (10m)
2. 220V-12V transformer
3. 220V EU kabl za napajanje
4. IEC320 C14 muški

Kineske specifikacije za 5050 LED trake su:
8W/m i 36W/5m .
Standardne , default , specifikacije LED trake , po dužnom metru su:
2.4W/m
4.8W/m
9.6W/m
14.4W/m
..što se ne uklapa u kineske proporcije.

5050 LED trake , na 1-10metara, se mogu poručiti zalemljene sa adapterom.
Specifikacije adaptera su 12V/4A što je 48W.

Ako uzmem u obzir kineske proprociju LED trake 8W/m, a uz obzir da 12V napajanje može napajati maximalno 5 metara LED trake u jednom komadu, onda se snaga adaptera potrebna za pravilan i dugovečan rad LED trake uklapa u matematiku, ako uzmemo u obzir da se ostavlja 20% više snage od ukupne snage napajanja..što , u ovom slučaju, bude 48W (8W/m x 5metara=40W+20%=48W. Snaga kineskog adaptera, da još jednom napomenem..koji ide u paketu, je 12V/4A).

Ono što mi nije jasno je..kako kinezi prodaju 10m 5050 LED trake sa istim tim adapterom u paketu. Vidim da piše da imaju adapter od 6A, što i dalje nije dovoljno za normalan i dugovečan rad trake u jednom komadu, bez da je sečem i lemim paralelno.

Iz tog razloga sam napravio moj paket ,koji zadovoljava specifikacije snage LED trake na 10metara :
8W/m x 5m = 40W+20% = 48W x 2 = 96W ..(snaga adaptera koji sam uzeo je 10A/120W, na 10metara trake).

...a sve to me izašlo skoro duplo jeftinije nego da sam uzeo dva kompleta trake od po 5metara , sa adapterom, u istoj toj prodavnici.
Prvo, ne odgovaraju mi dve trake od po 5m, već jedna traka od 10m, ali sa adapterom koji će sve to pravilno da isprati.

Pošto elektroniku kapiram osnovne stvari, dosta toga sam i zaboravio, ostaje mi još da pravilno regulišem 12V niskonaponsku stranu adaptera ,gde mi trebaju adekvatne žice koje ću zalemiti za LED traku. Ne znam koji presek žica tu ide. Hoću da ispoštujem sve vrednosti jer želim da traka sija punim sjajem i da traje duže vreme.

Dakle, koji presek žica (crna i žuta, što su i standarnde boje 12V iz ATX napajanja), da kupim, kako bih,napokon, zatvorio ceo krug ?

Za 10A/12V bi odgovarala zica preseka minimum 1mm2 na nekoj kraćoj udaljenosti. Ukoliko je udaljenost veca povesti racuna, na 5m imaš pad napona od oko 2V, tako da bi morao ici na veci presek, barem 1,5mm2.

Sada sam proguglao..ono što se uzima kao parametar, pri izboru žice jeste:
*operating temperature
*rated voltage
*current that can be withstood
*and the softness of the wire

Žica.jpg

Specifikacije su prikazane na slici.
Dakle, u mom slučaju trebam uzeti UL3132-22AWG, ali se Safe Current ne poklapa sa mojih 10A, što bi značilo da bih trebao uzeti najdeblju UL3132-18AW od 1.95mm.

Zbog pada napona kroz traku i njene dužine u tvom slučaju se preporučuje dovođenje napona na više mesta npr. početak, sredina i kraj.
Ne znam kako planiraš da je trasiraš pa to može da bude komplikovano ili/i ružno.

Nazad
Vrh Dno