Šta je novo?

500GB externi: usb ili lan/fire wire

Daddy Yankee

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
30.12.2007
Poena
169
kupio bih 500gb eksterni, e sad zanima me ako je neko radio s tim diskovima, kakva je razlika između usb i lan/fire wire modela? ovi koji sadrže lan i fire wire konektor su skuplji 10ak € što i nije puno ako vrijedi. i da li se ovaj usb napaja preko usba ili i on ima adapter? hvala na odgovorima.

Kupio bi EXTERNO KUCISTE za obican HDD, ili komplet externi HDD?
USB veza a i LAN/ FW ti vise zavisi od kontrolera na ploci, nego od externog HDDa, inace USB ostvaruje skoro punu brzinu i za backup je dovoljno brzo, opet za 10€ imas i LAN/ FW i onda uzmi to, mozda ti zatreba nekad (a najverovatnije nece nikad), inace neke ploce imaju bagovit FW pa vidi i to.

Pošto sam radio/radim sa velikim xternim HDD-ovima da ti odgovorim.

USB: Interfejz koji je s obzirom na pristupačnost, brzinu i kompatibilnost najzastupljeniji kod "običnih" korisnika. Dobija se solidna brzina i najveća kompatibilnost, ali ukoliko se HDD koristi za obradu video materijala neki smatraju da i nije baš najpouzdaniji, a tu dolzimo na polje narednog interfejza
FireWire 400/800: Sve zastupljeniji (400), s obzirom da danas i najjeftinije ploče imaju integrisan FireWire 400. Prilično dobar za rad sa video materijalima, s obzirom da glavna karakteristika koja ga odvaja od USB 2.0 nije toliko brzina, koliko uniformnost u protoku, tj. stalnost brzine transfera, bez padova (koji se nekada javljaju kod USB-a). FireWire 800 je Apple standard i prisutan je kod Mac makina, najbrži i najbolji, ali i najređi, s obzirom da se odgovarajuća PCI kartica prilično teško nabavlja, a i skupa je.
LAN (10/100/1000): Mrežni interfejz, koji se koristi u transferu podataka u mrežnom okruženju. Brzina zavisi od kontrolera, a danas ide i do 1 Gbit-a (teorijski). Što se tiče kompatibilnosti možda i najbolji interfejz, radi na svakoj makini i pod svakim OS-om. Brzina nije uporediva sa predhodna 2, osim Gbit-nog, gde je brzina respektabilna.
Šta uzeti?
Zavisi za šta ti je potreban.
Ako ćeš ga koristiti za backup bilo koji će ti zadovoljiti potrebe, s obzirom da se u tom slučaju ne prenose često veće kolićine podataka, pa brzina nije kritična.
Ako kao ja često manipulišeš sa ogromnim datotekama, za komforan rad je bitna brzina, pa je u ovom slučaju preporuka izbegavati mrežni, osim ako nemaš mrežu, gde je LAN HDD must have.
Moja preporuka je da ako nećeš koristiti hard za nešto drugo do obične kućne upotrebe slobodno uzmeš onaj sa najnižom cenom i najdužom garancijom. Ako za 10 eura više imaš HDD sa triple interface-om uzmi ga, nikad ne znaš kada će da zatreba, pogotovo ako kao ja imaš zauzete sve USB ulaze, pa dobro dođe neki device sa FireWire.
Nadam se da sam ti bar malo pomogao u odluci.
Pozz

FreeCom je napisao(la):
Power Device: Power adapter
Voltage Required: AC 230V
Ako ovo radi samo sa napajanjem iz USB-a sta ce mu adapter?
Mislim da se ne moze naci 500GB koji se napaja iz USB-a, jer je najveci 2.5" od 320GB. 3.5" se ne mogu napajati iz USB-a.

Nazad
Vrh Dno