Šta je novo?

5.1 preko SPDIF nece nikako.POMOC!!!

psaras

- Ribolovac -
Učlanjen(a)
04.04.2005
Poena
875
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
posedujem plocu gigabyte ga 8ip775-g sa int. 7.1 zvukom(ac'97),i kucni bioskop aiwa.aiwa ima samo opticki ulaz za 5.1 tako da sam nabavio SPDIF kabl koji na jednom kraju ima 3 kontakta a na drugom(na plocici) ima opticki izlaz i koaxialni.na ploci imam SPDIF in/out koji ima 5 iglica.e sad,nikako ne mogu da dobijem 5.1 na aiwi.probao sam sve varijante povezivanja kabla sa plocom,u drajverima sam ukljucio SPDIF out i 5.1 ali NISTA!!!na speaker testu mi rade samo 2(front) zvucnika.opticki kabl je verovatno ispravan cim prenosi stereo.na aiwi sam cackao sve sto moze da se cacka(digital/analog...)ali sve sto sam uspeo da dobijem je neki kvazi 5.1 koji zvuci ocajno.nemam vise ideja.unapred hvala.

5.1 moze digitalnim putem da se prenese samo u kodiranom obliku, dakle Dolby Digital (AC3) ili DTS, tako da je to sto ti zelis, nazalost, nemoguce.

To je jedino moguce na NForce2 plocama koje imaju SoundStorm, posto postoji hardverska podrska za AC3 enkodiranje, dakle 5.1 zvuk iz npr. igara se kodira u AC3, a zatim se na receiveru dekodira.

Tacno je da se 5.1 zvuk prenosi kao AC3 ili DTS, ali kako onda uspeva speaker test...??...ili nesto nisam ukapirao.

Kod mene definitivno ne uspeva... :trust:

Jedini nacin da se potera je pomocu DolbyProLogic (2) enkodiranja i tada se dobija neki kvazi 5.1

znaci ne moze...
a neka varijanta da promenim SB?

Tek sada sam primetio ovo: kako uspevas taj tropolni konektor da ubodes u petopolnu uticnicu?

verovatno se nisam dobro izrazio,na ploci imam 5 "iglica" koje su rasporedjene u 2 reda,u jednom 3,u drugom 2,a konektor ima 3 rupice koje su postavljene horizontalno,tako da mogu da kombinujem. :crash:

Mnogo mi je ovo cudno...SPDIF IN/OUT ima upravo tri kontakta, jedan je common, druga dva su IN i OUT. Taj adapter o kome govoris sluzi za to da elektricni digitalni signal pretvori u svetlosni (grubo receno). Sto znaci, to bi trebalo da radi.

Da li si probao preko toga da pustis neki DVD ili DiVX sa DTS ili AC3 zvukom?

Rekoh ti vec, da je jedino resenje (za neke normalne pare, tj. iskljucujuci poluprofesionalnu opremu) SoundStorm, a to ti automatski otpada.

BTW, cudi me da nemas 6-channel analogni ulaz na receiveru... :trust:

Cekaj, Delija...opet ne kapiram...hoces da kazes da AC97 ne moze da prenese digitalno AC3 ili DTS signal...??..pa koji onda moze?

Ne, ne...to je bilo upuceno psaras_pa -u...

Moze AC3 i DTS, naravno, al' nikakvim upgrade-om zvucne kartice ne moze da odradi ono sto on zeli.

poz.

BTW, i DTS i AC3 se prenose na isti nacin kao i najobicniji PCM, samo bez dekodiranja zvuce kao obojeni shum, pa zato bilo koja karta treba samo da ga posalje na digital-out.

Za to nije potrebna 5.1 kartica, vec bilo koja stereo karta koja ima S/PDIF interfejs.

Poslednja izmena:
Delija je napisao(la):
Ne, ne...to je bilo upuceno psaras_pa -u...

Moze AC3 i DTS, naravno, al' nikakvim upgrade-om zvucne kartice ne moze da odradi ono sto on zeli.

BTW, i DTS i AC3 se prenose na isti nacin kao i najobicniji PCM, samo bez dekodiranja zvuce kao obojeni shum, pa zato bilo koja karta treba samo da ga posalje na digital-out.

Za to nije potrebna 5.1 kartica, vec bilo koja stereo karta koja ima S/PDIF interfejs.

Pa zato kazem da proba AC3 i DTS da vidimo da li barem to radi. Iskreno, ja nisam bas najbolje shvatio tacno sta on zeli.

Znam da bilo koja kartica salje SPDIF signal...ja, npr. to radim (i IN i OUT) pomocu najobicnijeg SB Live! value.

ja hocu da dobijem pravi 5.1 na zvucnicima od home cinema,jer bi bilo glupo da kupujem aktivne zvucnike kad vec imam sistem...ali kao sto rekoh na aiwi nemam analogne ulaze vec samo digitalni,tj opticki.ispravite me ako gresim,jer nisam bas neki strucnjak ali na aiwi imam natpis dts...pa pretpostavljam da bi "trebalo" da radi,takodje se slazem sa delijom da je glupo sto aiwa nema analogne ulaze za 5.1,i to je moja greska sto nisam obratio paznju na vreme,kad sam kupovao
a sto se tice ploce,100% ima 5 iglica,sad sam na poslu,pa kad dodjem kuci napisacu sta pise u uputstvu,cemu koja sluzi tacno

Pa cekaj, znaci ti upravo hoces da gledas filmove sa AC3 i DTS zvukom koliko vidim...znaci, to bi trebalo da moze!

Naravno da je suludo kupovati aktivne zvucnike ako imas home theatre.

Mene bas i ne cudi sto receiver nema analogne 5.1 ulaze, nema ni moj Marantz, ali zato ima analogne izlaze, sto je mnogo dobro.

Obavezno procitaj sta pise u uputstvu za plocu i javi ovde.

Tako moze! ;)

U DVD filmovima ce imati 5.1 zvuk, ali u igrama i u Win-u, jok.

Pa imace i u igrama i u WIN-u zvuk na svih 6 zvucnika...ne znam da li ima igara koje preko SPDIF-a salju pravi 5.1, ali je i to mozda moguce, nikada nisam probao.

Do sada nisam naisao ni na jednu igru sa DTS i/ili DD(AC3) podrskom, tako da ne mere... :)

Jedini nacin je, kao sto sam vec pomenuo, "kvazi 5.1", ako igre imaju podsku za DolbyProLogic (ili jos bolje "dvojku", ako je receiver podrzava, posto tek ona ima razdvojene zadnje kanale).

E sad jedno pitanje: kada pustim onaj speaker test preko SPDIF-a i receivera, cujem sve zvucnike odvojeno...kako se to cuje...??...ne verujem da je to kodirano u AC3 ili DTS.

Sta ti pokazuje receiver za tip dekodiranja?
Da nije Dolby Pro Logic 2?

Pravi, diskretni, 5.1 teoretski ne mozes da dobijes bez AC3/DTS-a...
Jednostavno, ne postoji drugi nacin.

p.s. Koristis Live!, znaci test se odnosi na 4.1, zar ne? Mada je to nebitno...

Poslednja izmena:
pin 1:vcc
pin 2:no pin
pin 3:SPDIF
pin 4:SPDIFI
pin 5:GND
pin 6:GND

izvinjavam se sto kasnim zaigrao sam se PES-a :)
dakle,kako sam shvatio filmovi-da,igre-ne,a filmove mogu da gledam i preko aiwe.
a ja mislio to tek tako...plug&play :(
bezveze...
u svakom slucaju hvala,evo raspored pinova pa ako nekom nesto padne na pamet neka javi,ja cu da probam da procackam jos malo.
pozdrav

Delija je napisao(la):
Sta ti pokazuje receiver za tip dekodiranja?
Da nije Dolby Pro Logic 2?

Pravi, diskretni, 5.1 teoretski ne mozes da dobijes bez AC3/DTS-a...
Jednostavno, ne postoji drugi nacin.

p.s. Koristis Live!, znaci test se odnosi na 4.1, zar ne? Mada je to nebitno...

Nije se lako to sada setiti, proslo je dosta vremena od kako sam to poslednji put probao (sada mi je umesto racunara prikljucen SkyVision player), ali mislim da receiver pokazuje ono sto mu izaberem (najverovatnije Dolby Digital), samo iskljuci PCM annunciator. Ne secam se da li sam probao na Auto settingu.

E, vidis, sto se tice Live!-a si me pokolebao. Secam se da sam sigurno cuo SVE zvucnike, sto znaci da je bio 5.1 test. E sada, posto imam i SoundStorm, moguce je da sam probao, ustvari, njega.

psaras_pa je napisao(la):
pin 1:vcc
pin 2:no pin
pin 3:SPDIF
pin 4:SPDIFI
pin 5:GND
pin 6:GND

izvinjavam se sto kasnim zaigrao sam se PES-a :)
dakle,kako sam shvatio filmovi-da,igre-ne,a filmove mogu da gledam i preko aiwe.
a ja mislio to tek tako...plug&play :(
bezveze...
u svakom slucaju hvala,evo raspored pinova pa ako nekom nesto padne na pamet neka javi,ja cu da probam da procackam jos malo.
pozdrav

OK, izgleda jasno...Pin 4 bi trebalo da bue SPDIF IN, Pin 3 SPDIF OUT, a Pin 5 ili Pin (nema veze koji) common. Pin 1 je tu samo da bi postojalo napajanje za opto-kapler.

ja sam dobio zvuk 5.1...kako?
nf2 chipset je..abit nf7-s ploca...kupio opticko kablo..povezao dvd samsung i komp...instalirao neki plug in KB_5_Channels_Output...radi ko sat..

Imas SoundStorm. Nisi nista spektakularno otkrio... :)

I ja sam imao slican problem na ploci gigabyte nforce4 ultra i na njoj sam imao dva prikljucka za koaksialni kabl.Dakle spdif in i spdif out.Stavis koaksialni kabl u spdif out i ukljucis na ploci u opcijama sounds and audio devices spdif.Onda odes u control panel i otvoris sounds and audio devices kliknes na audio i skroz dole u levom uglu imas jedan mali kvadratic koji ti je verovatno stikliran.Na njemu pise
use only default devices.
Taj kvadratic treba da se odstiklira i to bi trebalo da je to.
Onda otvoris program za pustanje dvd filmova power dvd ili inter video win dvd odes na setap nadjes sound opcije i tamo mu ukljucis spdif i to je to.
Inace kod mene je sa moje ploce vezan koaksialni kabl na audio video risiver sony strda1200es i to sve odlicno sljaka i pali mi lampicu od dekodera na avr-u ako je dvd u dolby digitaly ili dts-u.
Problem imam samo u igricama kod kojih nece da upali lampicu na avr-u,jer dok ne upali lampicu od dekodera to nije to.Znaci cak i neke igrice na primer far cry koji ima opciju da se ukljuci dolby digital kad to odradim ne ukljucuje mi na risiveru pomenutu lampicu.
Probaj ovo gore sto sam ti naveo mozda pomogne.
Pozdrav.

Je li,Delija,kada ces promeniti u potpisu konfiguracije da imas v657!?He-He:-devil-:

To u potpisu je sistem u NSu, a Yamaha i Visaton-i su u Vrscu... :)

p.s. Upravo me zeza drugar na HiFi forumu sto ne prodam te skalamerije iz Vrsca kad samo skupljaju prasinu... :)

Bolje da si onda ostavio v550,nego da ti v657 skuplja prasinu a laksi si za 300e.:d
No,ako budes planirao da utopis tu Yamahu-javi se,obavezno.:wave:

Nazad
Vrh Dno