Šta je novo?

5.1 kabliranje

faca

Čuven
Učlanjen(a)
08.08.2004
Poena
785
Moja oprema  
Laptop
Acer Aspire A5 515 Ryzen 5 5500
Mobilni telefon
Xiaomi Poco F4 8/256
Pametni uređaji
Xiaomi watch S1
Xiaomi Body Composition Scale 2
Pristup internetu
  1. Optički internet
imam neke genius 5.1 zvucnike neke najobicnije i najjeftinije, rade oni ok za moj sluh. Sad sam konacno resio da ih razvucem po sobi da ih postavim u sva cetiri ugla sobe. Posto nemam dovoljnu duzinu da ih razvlacim poceloj sobi kako jajednostavnije i najjeftinije da prodjem. svaki od 5 zvucnika se spaja cincom, da li mogu da odfikarim cinc i da prespojim nekim kablom za zvucnike koji bi naknadno kupio.
da li se gubi u kvalitetu zvuka, da li je dovoljo samo ih zajedni uvrnuti pri spajanju produzivanju, i koji kabal da kupim. kledao sam nesto na Kanibalu ali neznam koji kabal treba tj taj koji mi treba stoji ka kosta 94 din, dal po metru...
znaima me da li moze i koji kabal i cena?

Bolje odmah u Kanibalu uzmi i cinceve nove i kvalitetnije od tih. Izmeris koliko ti tacno metara treba i oni ti tamo odmah i zaleme. A kabl ne trebas bas neki debeli. Ja sam uzeo na buvljaku, metar je bio oko 70din i odlican je. Koje je tacno debljine ne znam. E sad na kvalitetu zvuka neces izgubiti ako uzmes kvalitetniji i malo deblji kabl od tog fabrickog. Ali opet je to Genius i nemoj da ocekuj bog zna kakav zvuk, nije ti on audiofilski sistem. :D

Poslednja izmena:
ja sm neko ne pati toliko od kvaliteta zvuka i nemam sluh da bih mogao da razanam sta je kvalitetan zvuk.
treba mi neki najobicnijii kabal, 70 din mi deluje dosta za kabal antenski kabal koji je 10 puta deblji je jeftinij. a i moram rucno da ga spajam jer samo a jedne strane imam cinc drugikraj je u izlazi direktno iz kucista zvucnika.

Pa u prvom postu si pitao da li se gubi na kvalitetu zvuka, a sad ti je svejedno i da ne patis od toga. Odluci se sta ti zelis uopste. Na buvljaku imas raznih velicina kablova i dosta su jeftini u odnosu na kanibal, oni tamo uglavnom prodaju profi opremu. Ovaj moj sto sam uzeo bio pre i placao 70din metar je bas debeo. Kupi i na buvljaku ili kanibalu samo neke bolje cinceve i zameni te. Pa ih ti sam prespajaj kako zelis. ;) Otvori kuciste odlemi te i zalemi nove. Inace ne mozes ti antenski kabl da racunas sa ovim za zvucnike. Ali ako je on 10 puta deblji i ako ti odgovara uzmi njega. :)

Poslednja izmena:
ja sammo zelim da ih prespoji i produzim za po 10 metara bar dva zvunika koja idu na drugi kraj sobe, i da se ne gubi zvuk u odnosu na ovaj koji sad cujem. ne zeli da ako is samo rucno uvijem kao kabal za stuju da mi naprimer krci. znaci samo kad spoji da se cije zvuk.

Ako pogrešno spojiš, tj. ako napraviš kratak spoj, možeš spaliti izlazni stepen pojačala. Ako ne znaš tačno šta radiš, batali.

Cena kabela je proporcionalna količini bakra u njemu. Antenski kabel je koaksijalni i u njemu ima najviše plastike a najmanje bakra. Poređenje ti nije na mestu.

Za zvučnike ti treba recimo 2x0.75mm kabel. U prevodu, ima dva međusobno izolovana provodnika, a površina poprečnog preseka bakra u svakom od njih je 0,75mm2. Takav je dovoljan za te kućne jeftine zvučnike. A još bolje da ideš na 2x1mm. Krčanje kao problem se u principu ne može pojaviti. Činč možeš odseći, i na mestu "preseka" umetnuti kabel koji si kupio. Moraš paziti da ne dođe do kratkog spoja između dva provodnika bilo gde od činča do zvučnika. I moraš paziti na polaritet. Mesta spojeva moraš izolovati.

Ako ti ovo gore nije jasno, onda ipak moraš dati drugome da ti to uradi.

I molim te, potrudi se da malo pismenije pišeš. Nije te lako pratiti.

Skapirao sam i znao bih da sam to uradim.
Samo sam hteo da proverim da li je ovako ispravno spajati. Znaci presecem kabal ogulim krajeve na starom i na novom kablu rucno ih spojim uvrtanje i naravno izolijem izolir trakom. Trebace mi 20 do 30 metara kabla.
Jos da pitam koji kabal ide video sam da ima spc, ofc i tpc, po mom misleni bih rekao da mi treba tpc kabal?

Inace zvucnici su Genius SW-N5.1 1000.

Poslednja izmena:
Pa tako nekako. Takođe, ne smeš spojiti jedan i drugi provodnik u kabelu. Dakle, moraju i međusobno biti izolovani. I moraš paziti da ona žica zvučnika koja je bila spojena sa srednjim konketorom činča, sa njim i ostane spojena a ona koja je bila spojena na spoljašnji kontakt činča, sa spoljašnjim i bude spojena. Nemoj to da ukrstiš. Ako su žile različito obojene, to nije problem. Ako nisu tako označene, pre sečenja oboj markerom jednu žilu na mestu sečenja da posle znaš šta je sa čime bilo spojeno.

U radnji traži kabel za zvučnike. Možeš recimo odsečeni činč odneti u radnju pa da ti daju kabel istog preseka.

Obican crveno-crni kabl 2*0.75 ce da ti zavrsi posao. Na starim kablovima je verovatno jedna zica markirana belim straftama i nju recimo produzis crvenim, a drugu crnim. Mislim da je na buvljaku metar oko 15 dinara. GLHF ;-)

Pa da, trenutni kabal je crno-sivi. naravno pazicu na boje kablova da ih ne pomesam.

hvala na promeni naslova ko god je to uradio.:)

Za koliko ti to planiras da produzis u najgorem slucaju, da ne bude predugacko? Ako je 20m ukupno, onda to nije strasno

soba je dugacka oko 4 metra visoka oko 2,5metra i jos 2 metra od glavne kutije subvufera do prve ivice sobe. znaci do 10 metara kada bi ih razvacio po samim ivicama sobe.
za par dana treba da reorganizujem namestaj po sobi pa ce mi trebati pomoc oko postavljanja zvucnika. naravno ne oko nosenja namestaja :), nego gde koji postaviti.

zadnja dva planiram da stavim u gornje ugluve sobe, ja bi sedeo tik uz zid sobe pa bi zadnj zvucnici bili ako ne ispred mene onda u ravni sa onim ko sedi ispred tv, prednja dva bi stavio ili u prednje gojnje uglove sobe ili ispred tj pored tv i pored subvufera i satelita.

Vrh Dno