Šta je novo?

5.1 ili dobri stari stereo ???

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dobra ti je ova.:D Upotreba surrounda u filmu ne zavisi uopste od toga kakvog je kvaliteta film.;)

Pa naravno da ne zavisi, radi se o tome što je zvuk u pomenutom filmu 95% priča, glasovi i ništa više. Nikakvi efekti, čuda, nema potrebe za saraundom, tj. zvučalo bi isto.

Ovo je bio sam primer, takvih filmova ima mnogo. Ne gleda svako jeftine američke akcije i ne oduševljava se time što mu meci zuje oko ušiju.

Poštujem vaš izbor, mada imam nisko mišljenje o istom, ali ne proglašavajte to kao jedino ispravno i kao bolje.

Ako hoces dobar film, pogledaj Master and Commander i pogledaj na netu kako je uradjen mixing filma. Savsrena upotreba surrounda da se docaraju oluje, pomorske bitke i po meni gotovo savrsen zvucni editing za neki film.

Takvi filmovi me ne interesuju previše. Ako već odvojim vreme da pogledam nešto, pažljivo biram i to u 95% slučajeva nije američka produkcija. Prosto shvatite da ne gledaji svi iste filmove i da za recimo 99% drama je saraund potpuno nebitan.

Poslednja izmena:
Pa o tome pricam, ako film nema potrebu za surroundom on nece ni da ga ima. Ali to nista ne menja sam kvalitet drugih filmova koji su remek dela a imaju upotrebu istog.
Po tvom misljenju samo akcioni filmovi docaravaju upotrebu surrounda ali to nije tako.

Pa o tome pricam, ako film nema potrebu za surroundom on nece ni da ga ima. Ali to nista ne menja sam kvalitet drugih filmova koji su remek dela a imaju upotrebu istog.
Po tvom misljenju samo akcioni filmovi docaravaju upotrebu surrounda ali to nije tako.

Pa u svakom slučaju je primesa akcije potrebna na ovaj ili onaj način. Hajde, koja je svrha saraunda u dramama gde 2-3 osobe pričaju i to je to?

I sam sam jedno vreme hteo da napravim saraund setup, ali kad sam bolje razmislio, čitava skalamerija za možda jedan film u 6 meseci, a igre ne igram, ma šta će mi...

tarkovski je car

solaris - keva !
stalker - loodilo !

Poslednja izmena:
tarkovski je car

solaris - keva !
stalker - loodilo !

cheers

Solaris rimejk sa Klunijem je takođe odličan. Eto to je još jedan odličan primer, veoma jaka atmosfera, sve se veoma sporo odvija, u kadru max 2-3 osobe koje pričaju i to je to. Saraund nepotreban. :)

Poslednja izmena:
Pa dobro to je tvoj ukus pa ti je surround nepotreban. Meni je preko potreban zato sto sam filmska svastara aka filmofil.:D

Pa dobro to je tvoj ukus pa ti je surround nepotreban. Meni je preko potreban zato sto sam filmska svastara aka filmofil.:D

Tako može! :)

Meni je zasmetalo to što je u temi preovladao stav muzika->stereo, filmovi->saraund. Hteo sam da skrenem pažnju da itekako postoji mnogo kvalitetnih filmova (i publike za iste) kojima je saraund nepotreban. I naravno da je i za takve filmove poželjno da imaju HD sliku i naravno da je filmski ugođaj potpun.

A kada i ako se zaželim saraunda i da mi se pod trese kad Optimus lupi nogom, pravac u bioskop. :) Na sreću bioskopi se polako modernizuju i po pitanju slike (3D) i zvuka, pa je često takav ugođaj kod kuće neizvodljiv bez obzira koliko se keša potroši na HiFi, naručito ako se uzme u obzir veličina "displeja". :)

Pa da, svako ima pravo na svoj stav.Meni odgovara i mono i stereo i multichannel.:)

A sto se tice bioskopa, odusevio sam se u Tuck-u na projekciji Avatar-a. Mislim da nije moglo bolje, 3d slika, zvuk, mesto gledanja - gotovo savrseni.:D O takvom ugodjaju kod kuce samo mogu da sanjam...

molim te, garsone , kazi samo da si slusao sacd / ne kompresovan wma-pro ili 5.1 dts snimke / nego pravi SACD /dsd/ i to na zvucnicima sa super-tweeterom
ako si to slusao, prihvatam tvoje misljenje kao finalno.
Nisi shvatio poentu, pricao sam iskljucivo o multichannel efektu. ;)
Da ne bude zabune nisam protiv SACDa, mislim da je stereo SACD dobra stvar.:)
Au brate al ga odvali...
Moze pojasnjenje? :)
Hehe... a zamisli surround zvuk na kompletu takvih zvucnika ;)
Sva bica rastu da su okruzena zvukom, neprirodno je da zvuk dolazi samo iz jednog smera. Cak i u koncertnim dvoranama refleksije zvuka o zidove prave soecaj prostornosti. Vecina ljudi zna svirku uzivo iz kafica i koncerata sa losom konstrukcijom.
Ok za prirodu, bica i ostale stvari :D, muzika je nesto drugo. Sta ja to treba da cujem pozadi levo i pozadi desno? Bubanj, bas, sta? Jel to analogno sa situacijom gde ja stojim na bini a bend je oko mene?:)
Sto se refleksija u dvorani tice, reflektuje se sav zvuk a ne samo recimo zvuk bubnja ili tako nesto.

Ipak je ovo postala stereo vs. x.1 tema... Pa naravno da će ko ima para za to, uzeti neki vr' 5.1 sistem. Što je spremljeno za to, zvučaće super. Što nije spremljeno za to, zvučaće takođe ok. Neće raditi onih ostalih 3.1.

Slažem se sa nekim ko je spomenuo da muzike u 5.1 ima, al' ne baš mnogo a još manje naslova koji recimo mene interesuju. Da nabavljam muziku i da je slušam samo zato što višekanalna (a inače me ti određeni naslovi ne bi privukli) je malo bzv.

Isto je i s' fimovima. 98% filmova koji su mi se dopali zadnjih 10-ak godina (uglavnom nisu Holivudske produkcije) apsolutno nemaju nikakve efekte tipa višekanalnog zvuka. Nemaju uopšte nikakve specijalne efekte. Žalosno je što se gomila "hit" filmova u poslednje vreme oslanja isključivo na efekte. Da ima se to oduzme, filmovi bi bili u rangu Hajde da se volimo.

I sada se ovde prepucavaju pristalice jednog i drugog... mislim, bzv!

Ajde opet da kazem i zavrsavam.
Oni kojima su filmovi, igre... na prvom mestu, bez razmisljanja treba da idu na surround na kome ce njima i muzika zvucati vrhunski. I takvu konstataciju cemo uvek cuti od istih, ok nema problema;)
A oni kojima je muzika daleko vise pri srcu treba da gadjaju najbolji stereo sistem koji mogu da priuste i bice presrecni. A kasnije ako afiniteti porastu i za surround lako je dodati, kombinovati, menjati...
Jednostavno efekti, eksplozije i sl. nisu muzika i ne mogu se nikada izjednacavati sa stereo muzickom slikom.
SACD i slicni formati (mislim na muziku) jednostavno su preterivanja da ne kazem perverzije koje su i izmisljene da se uzmu pare od onoga koji ih i ima u velikim kolicinama i koga ne interesuje nista drugo osim najskupljih uredjaja odredjenog brenda koji i sam ima presudnu ulogu u takvoj kupovini. Znaci hocu da mi na uredjaju pise "XX" ime i ne pitam sta kosta.
A tek da ne pominjem sta sam sve procitao u nekoliko poslednjih postova. To da na koncertima imamo refleksiju zvuka o zadnje zidove i zato nam treba surround:shock: a sta je onda sa koncertima na otvorenom???
Prosto receno surround je za filmove, igre i sl. a stereo za muziku.
To je najidealnija postavka stvari, a vi kako vam volja;)

Pozdrav

A tek da ne pominjem sta sam sve procitao u nekoliko poslednjih postova. To da na koncertima imamo refleksiju zvuka o zadnje zidove i zato nam treba surround:shock: a sta je onda sa koncertima na otvorenom???
Odbijace se od tribine, okolne zgrade, mozda cak i oblake.:d:D

Ipak je ovo postala stereo vs. x.1 tema...

I sada se ovde prepucavaju pristalice jednog i drugog... mislim, bzv!

Pa i naslov teme je takav ;), a i da je bezveze - i nije, čoveku možda pomogne da se odluči kad pročita argumente za i protiv.

Pa naravno da će ko ima para za to, uzeti neki vr' 5.1 sistem. Što je spremljeno za to, zvučaće super. Što nije spremljeno za to, zvučaće takođe ok. Neće raditi onih ostalih 3.1.

Teoretski da, ali praktično niko nema beskonačno mnogo para i uvek je bolje uzeti za isti novac stereo setup, ako saraund nije preko potreban (kao što npr. meni nije potreban). Sad da kupim nešto čisto da bih imao je bezveze.

Da nabavljam muziku i da je slušam samo zato što višekanalna (a inače me ti određeni naslovi ne bi privukli) je malo bzv.

Upravo tako! Pa masu stvari ne mogu da "iskopam" ni u FLAC formatu, o SACDu neću ni da razmišljam. :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno