Šta je novo?

4x1gb-plavi ekran!!!

dvocevka

Slavan
Učlanjen(a)
03.02.2006
Poena
320
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 7 7700 - Arctic Freezer 36
Matična ploča
Asus prime B650M-K
RAM
Kingston FURY Beast 2x16GB 6000MHz CL30
GPU
Sapphire 6600 XT Nitro+
Storage
KC3000S, Samsung 980 500GB, TOSHIBA 2TB
Monitor
AOC 24G2UBK
Mobilni telefon
Xiaomi Mi 11 Lite 5G NE
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Na postojecih 2x1gb na 800,dodao sam jos 2x1gb istog proizvodjaca(identicni moduli).Problemi su poceli da se javljaju u vidu "plavog ekrana",ili restarta racunara,po dodavanju pomenute memorije.Sistem je Vista x64,sa zadnjim zakrpama(koja je do tada radila bez i jednog kucanja),aktivan "dual channel",sve na "defaultu"(procesor memorija grafika).Prckao sam po biosu,menjao latencije,menjao voltaze,menjao mesta modulima,stavljao nove ,stare biose,bukvalno sve cega sam se setio.Prikacio sam drugi hard ,na kome je dobri,stari XP,i sa njim nema nikakvih problema(sto je i potvrda da se moduli uklapaju).Jos samo sto nisam probao je da formatiram C i da stavim nov sistem(mislim na vistu),mada ne verujem da bi nesto popravilo.Da li je neko imao ovakav problem,i da li neko uopste ima ideju kako da se resi?

Poslednja izmena:
Probaj da fleshnesh BIOS ili izvadi prva dva modula koja su ti radila, i istestiraj nove ;), ako to sve lepo prodje uzmi i digni novi sistem ;)

:wave:

Prva stvar, Hirens boot CD, http://www.kaldata.net/modules.php?modid=1&action=show&id=579, pusti neki od testova za memoriju (MemTest) bar sat vremena da se vrti i prvo ustanovi da li je problem na toj relaciji (moguce da se ne slazu moduli iako su isti)...
Vista je bagovita malo vishe tako da je i u njoj mozda problem, a to sto XP radi je mozda samo prividno.
Dakle istestiraj memoriju kako treba pa onda kreni dalje, i naravno bez formata za sada ako je pre dodavanje sve radilo OK. :wave:

Ok,probacu,mada obzirom da Xp radi bez problema i po nekoliko sati u toku dana,pretpostavljam da se moduli uklapaju.

To se meni desavalo ali iskljucivo kad se konektujem na net onda plavi ekran pa restart ukapiro sam da se radi o virusu pa sam stavio novi antivirus BitDefender Internet Security 2008 zasad se negasi vise, mozda i kod tebe nije do memare proveri. Mada mozes i memoriju istestirati stavi jedan stari i jedan novi modul da rade u dualu pa istestiraj.

uglavnom kod mene 4x1GB zahteva 2 do 2.1V na defaultu i 2.2 na 4-4-4-12 setovanju..
inace istestiraj svaki modul zasebno, preporucujem goldmem jer mi on najbrze nalazi greske
takodje obrati paznju na temperaturu modula meni geil ultra ide na ~60C(nemoze da se drzi prstom duze od par sekundi) pa sam dodao ventilator da duva ka njima

Ako su moduli ispravni ,za tu se provjeru pobrini sam , onda olabavi malo latencije , nisu ti isti cipovi na tim memorijama iako si istog proizvodjaca ...

Na "auto" podesavanju voltaza je 1.84v,a ja sam je stavio na 2v,tako da za sada vec par dana nije bilo problema,sto ne znaci da je problem resen,testiranje jos traje.

Nazad
Vrh Dno