Šta je novo?

4870 ne ili da

• Začetnik teme Začetnik teme samer
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

samer

Slavan
Učlanjen(a)
22.05.2006
Poena
319
Imam 3870 duze vreme, i hteo bi da zamenim za jaci model.
Prvo sto mi je palo na pamet je de uzmem 4870 sa DDR5.
Naravno- staru bi prodao, ali me zanoma vredi li dati vise love za modele sa 1024Mb RAM-a ili da idem na model sa 512Mb.
Imam 17 incni monitor kojeg necu menjati dokle god dobro radi (6-ta god), tako da kad budem pazario nov uzecu sto veci monitor- ali otom potom.
Znam da mi vise RAM-a na grafi treba samo u vecim rezolucijama.

Vidim da je cena 4870 pala ispod 200e, pa da cekam jos malo ako ce jos padati, ili da je kupim sto pre?
Ili neku drugu grafu.
Predlozi su dobrodosli... :wave:

Imam 3870 duze vreme, i hteo bi da zamenim za jaci model.
Prvo sto mi je palo na pamet je de uzmem 4870 sa DDR5.
Naravno- staru bi prodao, ali me zanoma vredi li dati vise love za modele sa 1024Mb RAM-a ili da idem na model sa 512Mb.
Imam 17 incni monitor kojeg necu menjati dokle god dobro radi (6-ta god), tako da kad budem pazario nov uzecu sto veci monitor- ali otom potom.
Znam da mi vise RAM-a na grafi treba samo u vecim rezolucijama.

Vidim da je cena 4870 pala ispod 200e, pa da cekam jos malo ako ce jos padati, ili da je kupim sto pre?
Ili neku drugu grafu.
Predlozi su dobrodosli... :wave:

S obzirom koji monitor imas, nema smisla uzimati jacu graficku. Ostani na toj i ne menjaj nista. Bolje da uzmes veci monitor, nego grafu. Ipak i sa tom grafom mozes da igras sve igre na medium i high setovanjima. Bez aa i ostalih dzidzabidza. 🙂

Poslednja izmena:
Imaš ih dosta po oglasima za 150-160€, što je zaista sjajna kupovina, naravno 512MB modeli, koji bi tebi više odgovarali zbog manje rezolucije. Tek se sa 24"+ isplati ići na 1GB.

Takođe, ima i GTX260 kartica koje su došle u poslednjoj turi i navodno se prodaju po ceni od ~180€, pa bi to takođe valjalo razmotriti... Što se performansi tiče, tu su negde, možda je malo jači GTX, ali to više zavisi od igre do igre... Sve u svemu, nikad nije bilo lakše kupiti ultra brzu karticu nego sada 🙂

S obzirom koji monitor imas, nema smisla uzimati jacu graficku. Ostani na toj i ne menjaj nista. Bolje da uzmes veci monitor, nego grafu. Ipak i sa tom grafom mozes da igras sve igre na medium i high setovanjima. Bez aa i ostalih dzidzabidza. 🙂

Apsolutno. Tih planiranih 200e prebaci u budzet za monitor 😉.
Za ~200e mozes da uzmes dosta kvalitetan 22" monitor, recimo Samsung T220, 2233BW, 2243BW.
Veruj mi progledaces 😉. Ja sam takodje uvek davao pare za hardver, a moj prethodni monitor, takodje 17" CRT monitor je uvek nekako ostajao po strani. Uvek je nesto bilo prece 🙂.
A ja ti kazem, da je kupovina T220 najbolji upgrade sto sam uradio (a imao sam veoma kvalitetnih upgrade-ova 🙂, za male pare).
Sve igre igram u fullu sa mojom 8800GT 512MB, pa neces ni ti imati vecih problema sa tom Ati 3870 (10-15% je sporija od moje).

A graficku menjaj nekom drugom prilikom. Realno, nema sad nijedne zahtevne igre, koja bi te naterala da menjas graficku, ni za 1680x1050 rezoluciju, a kamoli za 1024x768 😉. Crysis si pretpostavljam vec odigrao, kao i ja (na starom monitoru na 1280x1024 i to sa prethodnom grafickom GTS 320MB).

edit: jos kad vidim da imas Samsung Syncmaster, pretpostavljam 753S, dodatni razlog da menjas taj krsh 😀.

Poslednja izmena:
Ljudi su ti sve rekli, nema smisla 4870 na 17", zadrzi tu 3870 i pare ulozi u TFT, prelazak na neki od 22" ce ti biti ogroman korak napred u udobnosti koriscenja kompjutera, razlika je neopisiva u odnosu na CRT od 17".

Ljudi su ti sve rekli, nema smisla 4870 na 17", zadrzi tu 3870 i pare ulozi u TFT, prelazak na neki od 22" ce ti biti ogroman korak napred u udobnosti koriscenja kompjutera, razlika je neopisiva u odnosu na CRT od 17".

Ljudi, tema je grafa a ne monitor.
ne pada mi napamet menjati monitor dok radi.
:wave:

Imaš ih dosta po oglasima za 150-160€, što je zaista sjajna kupovina, naravno 512MB modeli, koji bi tebi više odgovarali zbog manje rezolucije. Tek se sa 24"+ isplati ići na 1GB.

Takođe, ima i GTX260 kartica koje su došle u poslednjoj turi i navodno se prodaju po ceni od ~180€, pa bi to takođe valjalo razmotriti... Što se performansi tiče, tu su negde, možda je malo jači GTX, ali to više zavisi od igre do igre... Sve u svemu, nikad nije bilo lakše kupiti ultra brzu karticu nego sada 🙂

Pa nije bas tako lako😛,danas sam hteo da narucim palit gtx 260 sonic,medjutim ta poslednja tura po toj ceni se rasprodala,sledeca tek za tri nedelje stize.

Stvarno jee bolje promeniti monitor,da ne kvaris oci u tu katodnu cev pa kasnije ako imas para uz tako jak cpu ima da ti legne gtx 260 ko bonbona.

najbolje bi ti bilo da uzmeš 4850 GS GLH, koja ima 512MB GDDR5(da 5-ica, nisam se zezno). ima u Atomu za 15k. neće ti ni jedna igra štucnuti čak i da igraš na nekom 16:9 1366x768 monitoru (18,5").

Ja bih pre sedeo ispred GMA950 i TFT, nego ispred 4870CF i CRTa.

Batali grafičku, nemaš monitor koji može da pokaže rezolucije koje ta kartica može da izbaci. Bacanje para.

Ne znam za tebe, ali je meni daleko normalnija kombinacija 3870 i 22" TFT, nego 4870 i 17" CRT, koji ce on koristiti dok ne crkne, a to moze da se mnoogo oduzi, sto rece okmijun. Ali dobro, ne razmisljamo svi isto.🙂

Nisi me shvatio kanda🙂 Ni jedna ni druga za taj (verovatno 753s:zgran🙂 nije potrebna, pa evo lično iz mog primera 9600GT kao neki pandan 3870 može opušteno da posluži za 98% igara na većim rezolucijama na 22". Al ako voli CRT mi možemo njemu do kraja godine pričati da uzme neki TFT 22" I DA PROGLEDA, al džaba već znam da nas neće poslušati iako smo 100% u pravu.

Da, da, jasno je sta si mislio🙂, nego sam ja samo preleteo preko posta😛. Ne javlja se, izgleda da je samo ocekivao da se slozimo sa njegovim izborom, eno sada prodaje 3870. Ne razumem coveka, kako moze da pilji u tu kantu od monitora, pa ne bih se sa LCD-a vratio na CRT taman da vise ne koristim komp.

Poslednja izmena:
Slazem se i predlazem...

Ja sam pre par meseci presao sa odlicnog 21" crt-a na viewsonic 2260, i nemam reci koliko sam zadovoljan.
A sad... ako neces da menjas monitor, stvarno nema smisla uzimati jacu graficku jer za tu rezoluciju i ne treba. Ja sad imam sapphire 4870/512.ddr5 silent efficiency, koja je odlicna, tiha, idle oko 45 a load do 60C.
Znaci to je moja preporuka za graficku, ako jednog dana uzmes 22" lcd. Nije potrebno uzeti 1gb memorije, na kartici. Meni u full hd rezoluciji sve sljaka na 4870 i sa 512 mb rama.
Batali sto pre crt, stvarno je razlika. Mozda jedino razmisliti o full hd, ima odlicnih 22ki i sa nesto manjom rezolucijom, ali posto volim i gledam filmove, ja sam bas hteo full hd. Izgleda da to postaje neki standard, pa mozda nije lose uzeti bas to. Stvar ukusa.
pozdrav

Da, da, jasno je sta si mislio🙂, nego sam ja samo preleteo preko posta😛. Ne javlja se, izgleda da je samo ocekivao da se slozimo sa njegovim izborom, eno sada prodaje 3870. Ne razumem coveka, kako moze da pilji u tu kantu od monitora, pa ne bih se sa LCD-a vratio na CRT taman da vise ne koristim komp.

A pre par desetina godina (ako si kao ja) prelazio sa monohromatskog monitora na CRT ne bi se zalio.
Sad svi pljujete po CRT monitorima, a ima TFT-a koji su losiji od CRT-a.
A dok ste imali CRT bili ste prezadovoljni.
Meni je dovoljan za sad, posle videcemo...
Ako budem kupovao uzecu nesto skuplje i vece od 19" koju vecina na forumu ima i hvali se kako je CRT s***e.
2 inca (5cm) mi ne igra nikakvu ulogu.
Citam i ne mogu da verujem
Ko na pijaci 😀

Mozda bude radio 1 god, mozda vise, ne zanima me.
A da stucaju igre na full-u stucaju!
GTA4, Crysis, i jos koja, ne mogu se setiti.
Kad budem kupovao LCD ili nesto drugo pitacu za savet, a sad sam pitao za grafu.
BTW nije vise u mom vlasnistvu.
Ciljam na 4870
Pozz svima i hvala :wave:

Poslednja izmena:
Sta da ti kazem, nisi svestan svoje nesvesnosti 😛.
Ja sam presao sa 17 CRT-a na 22" T220 i progledao, a pricao sam istu pricu kao sad ti, dobar je CRT, te sta ce mi wide, te ovo te ono...

U svakom slucaju, gledaj da ti posle te 4870 (imas ih na oglasima ovde, polovne u garanciji, za 150e), sledece ulaganje u racunar bude u monitor, jer vidim da imas ostale komponente jake 🙂, a po njima vidim da nisi bas svorz :d.

Poslednja izmena:
i ja sam u toj situaciji 😀 stim sto vec imam 22" monitor i njega smatram kao najveci pomak u odnosu na staru konfiguraciju (vece i od sempron 2600 ---> E4300 i 2600XT 3870)
sto se graficke tice ja planiram da uzmem sapphire 4870 koji je nekih 18000 dinara i mislim da je to najbolja kupovina...
mada je 3870 sasvim korektna kartica...

A pre par desetina godina (ako si kao ja) prelazio sa monohromatskog monitora na CRT ne bi se zalio.
Ako budem kupovao uzecu nesto skuplje i vece od 19" koju vecina na forumu ima i hvali se kako je CRT s***e.
Ko na pijaci 😀

Kad budem kupovao LCD ili nesto drugo pitacu za savet, a sad sam pitao za grafu.
Ciljam na 4870
Niko nije pomenuo 19", odakle ti to da vecina na forumu ima tu dijagonalu, ja imam takodje 22" Acer🙂.
Srecno sa 4870. :wave:

Ko na pijaci 😀

Ciljam na 4870

A ako nisi znao CRT 17" i TFT 17" nije isto 😉 Ti ustvari imaš 16" vidljivo, a nisi ni svestan koliko bi samo uživao uz neki TFT od 22"🙂

Ko na pijaci 😀

Ciljam na 4870

Prirodnost boja na crt-u jos uvek nije nadmasena,svaki malo losiji lcd se samo vadi na dijagonalu i u prvi mah impresionira sve dok se malo nolje ne zagleda i skontas koliko su boje razlivene mrljave i da sliku na silu uz digitalna pomagala cini zivahnom.:wave:

Prava 4870...

Znaci, probajte sa sapphire SILENT EFFICIENCY, prodzarajte po netu, to je neki noviji model 4870, sa 512 ddr5, totalno je tiha, ja drzim vent na 40%, evo klinac je do skora 3 sata igrao exteel na netu, na 1920 rezoluciji, i otisao pre 15 minuta, idle je 47, gpu temp memio 55, shadercore 48. U loadu mislim da jos nikad nije presla 60. Imam drajvere 8.10 , a mislim da instaliram prvo 8.12, a mozda 9.2. Ove najnovije 9.4 necu sigurno, koliko sam shvatio, oni su 9.3 samo doradjeni da prepoznaju 4890 karticu...
Naravno tu je i Gainward golden sample, a i sapphire dual slot vaporx, kao i asus dark knight. Ali je silent efficiency jeftinija od njih.

Ja sam pre jedno godinu dana imao slicnu dilemu, samo sto sam ja imao 17" tft Samsung 730bf i na kraju sam kupio 22" Viewsonic VA2226 i mogu da kazem da mi je kupovina 22ke najbolja kupovina vezana za komp jos od kupovine kompa 🙂. Sto neko rece, progledao sam. Tek tada shvatis koliko je 17" malo.

Sta da ti kazem, nisi svestan svoje nesvesnosti 😛.
Ja sam presao sa 17 CRT-a na 22" T220 i progledao, a pricao sam istu pricu kao sad ti, dobar je CRT, te sta ce mi wide, te ovo te ono...

U svakom slucaju, gledaj da ti posle te 4870 (imas ih na oglasima ovde, polovne u garanciji, za 150e), sledece ulaganje u racunar bude u monitor, jer vidim da imas ostale komponente jake 🙂, a po njima vidim da nisi bas svorz :d.

Znam ja sta pricam, video i testirao sam preko 30-ak modela 19", 21",22".
Zadovoljan sam ovim sto imam, kad budem hteo, ulozicu dobru kintu za vrhunski monitor, ali do toga ce proci mnogo vode Dunavom.
Sta se ljudi palite ako meni odgovara CRT od 17". :trust:
Imam druga koji je upario 2 x 21" monitora zbog posla.
Njemu treba, verovatno da i meni treba uradio bih isto.
Pozz :wave:

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno