Šta je novo?

4850 sa Thermalright T-RAD2

manve

Slavan
Učlanjen(a)
01.01.2006
Poena
320
Moja oprema  
CPU & Cooler
7700X Corsair H150I Elite Capellix
Matična ploča
Asus ROG STRIX X670E- E GAMING
RAM
2x16GB G.SKILL F5 6000HZ CL30
GPU
6900 XT
Storage
Kingstone SKC3000 2TB
Zvuk
Bose QC 35 II
PSU
Seasonic Focus Gold 1000W
Kućište
Asus GT501
Monitor
Gigabyte M32U
Miš & tastatura
Corsair Vengeance K70 + Logitech G600
Pristup internetu
  1. Optički internet
Evo kako izgleda namestanje T-RAD2 coolera na Powercolor 4850. Mrzelo me da trazim baterije za fotoaparat pa su slike telefonom :) Valjda su ok.

Posle odvrtanja svih sarafa sa kartice i blagog cimanja sa sve cetiri strane, stock cooler se samo malo prodrmao a uskoro i odvojio. Kartica je jos bila vruca i mislim da je to pomoglo. Dosta termalne paste je ostalo na GPU, ali ostatak vrucih povrsina je ostao skoro savrseno cist.

13122008123.jpg

13122008124.jpg

T-RAD2 out of the box

13122008126.jpg

Dodaci

13122008127.jpg

Krenuo sam da cistim GPU, RAM i strujni deo alkoholom. Potrosio sam na to dobrih 20minuta iako nisam video nista specijalno na njima,ali su na Thermalright sajtu ultra naglasili da se cisti ludacki iako se ne vidi nesto na njima http://www.thermalright.com/new_a_page/product_page/vga/hr03gt/faq_vga_cooler_hr03gt.htm#gt-2

13122008129.jpg

Na ove donje 4 povrsine se mogu videti tackasta ispupcenja koja u neku ruku smetaju da se mali hladnjaci savrseno nalepe, ali videcemo kako ce to da ide.

13122008128.jpg

Zavrnuo sam ove fanove

13122008125.jpg

Onda je T-RAD2 izgledao spreda

13122008130.jpg

od pozadi

13122008131.jpg

GPU kontakt povrsina posle odlepljene naplepnice

13122008132.jpg

Ne znam kako, ali na GPU kontakt povrsini se video neki zarez koji se izuzetno tesko mogao i napipati. Srecom, bio je van povrsine koja naleze direktno na GPU.

Namestio sam 8 RAM hladnjaka i 2 duza na strujom delu. Ostale su jos 2 grupe od po 4 tranzistora u strujnom delu. Citao sam u nekim testovima da se ljudi zale kako se tu lose lepe mali Al hladnjaci. Fazon je da na 1 grupu od ta 4 ide 1 RAM hladnjak i ima jako malu povrsinu na koju se lepi tako da i ne moze dobro da se zalepi. Pise na Thermalright sajtu da je dobar test da li Al hladnjak drzi da se uhvati rukom samo za taj hladnjak i prodrma cela kartica. Ukoliko se ne odlepi onda je dobro zalepljen. Naravno, nije mi na pamet palo da to testiram sa ovim strujim delom.

Namazao sam GPU i povrsinu hladnjaka i zasarafio. Da napomenem da postoji razlika u uputstvu koje je doslo uz hladnjak i onom na sajtu Thermalrighta. U papirnom upustvu pise da se mali, crni, gumeni odstojnici stavljaju do kulera a beli, plasticni s druge strane kartice do matica. Na sajtu je kontra. Ja sam izabrao metod sa papira jer tako mogu hladnjak da priblizim blize GPU-u jer su beli odstojnici znacajno deblji i manje skloni sabijanju. Moguce da je ovaj metod gori.

Jedan od heatpipe-ova je nalegao blago na vrh kartice pa sam olabavio 4 sarafa i pomerio citav hladnjak za mozda 1-2mm na suprotnu stranu (koliko su rupe za sarafe dozvolile) i dobio taman prostora da sve lepo legne.

Upalih comp i na idle je temp ispod 33C.

Furmark posle 5minuta

5minutafurmark.jpg

Da napomenem da je sa stock kulerom na 50% fan bilo 106C posle 3 minuta.

Posle 45 minuta furmarka

45minutafurmark.jpg

Kao sto sam ranije bio zakucan na 106C, sada sam na 47-48C. Povremeno vidim kratak skok na 49C.

Jedina prava zamerka je sto sa 25mm debelim fanovima cela kartica pravo cudoviste. 4 SATA konektora na ploci su neupotrebljivi ili mozda upotrebljivi sa onim drugacijim vertikalnim konektorom, ali to tek treba da se proba.

13122008134.jpg

Izgled u kucistu

13122008136.jpg

Sa zatvorenom stranicom

13122008137.jpg

Celo kuciste

13122008138.jpg

Ako se jos cega setim, dopisacu. U svakom slucaju moja preporuka za cooler.

Ja sam planirao isto to da uradim dok sam imao 4850, medjutim posle razmislih, bolje da kupim 4870/260GTX za razliku u ceni, i definitivno sam napravio pravi posao, pogotovo shto 4850 postaje slaba za 1920*1200 pa se upgrade na jacu dojmio kao logicniji izbor od budzenja hladnjaka ;)

:wave:

Poslednja izmena:
Odličan hladnjak, prava zver, i fantastične temperature :)

Nego, probaj da napraviš nešto što bi malo podbočilo karticu, nasloni ćošak tog drugog ventilatora na to, čisto da je izravnaš da se ne krivi toliko, ipak sad ima jedno 4x više kilograma :D

Ma da...:) Ono govance od stock kulera je kao pero naspram ovog.

Mislim da nema potrebe stavljati hladnjake na tranzistore, meni vec 3 meseca radi bez hladjenja, doduse 23cm fan duva direkno u karticu. :p

Odlican hladnjak. Nije bas da je jeftin, ali na duze staze se isplati.

A sto su mi cudne slike unutrasnjosti kucista, navikao sam se na slike iz teme "moje skrivanje kablova". Sad mi ova kablovska anarhija izgleda neprirodno :D

Ja sam planirao isto to da uradim dok sam imao 4850, medjutim posle razmislih, bolje da kupim 4870/260GTX za razliku u ceni, i definitivno sam napravio pravi posao, pogotovo shto 4850 postaje slaba za 1920*1200 pa se upgrade na jacu dojmio kao logicniji izbor od budzenja hladnjaka ;)

Apsolutno. Stavljati kuler, koji kosta kao 1/2 kartice, totalni je overkill.

Da je overkill za HD 4850 - jeste. Ali da hladi fantasticno - hladi!
Hladi bre za sve pare... oborio temperaturu za 50%!

To niko nije doveo u pitanje, ali je recimo tih 50 evra mogao da da i da uzme tu ko tvoju 4870 i mislim da ne bi imao temp vishu od ove koju ima sada, a imao bi daleko bolje performanse ;)

Apsolutno. Stavljati kuler, koji kosta kao 1/2 kartice, totalni je overkill.
Mozesh to da i ovako gledash
Ja sam svojevremeno uzeo Zalman vf900 i "proshetao" ga na 5 grafichkih karti
Svaka grafichka mi je bila hladna i tiha ;)
Kada sam prodavao grafichke uvek sam mogao da napishem da mi je fabrichki kuler neupotrebljivan :)
Tako da tih 35 eura tadashnjih je zapravo 7 eura po grafichkoj za mir i tishinu, i veci OC za svaki dan ;)
Boli prvi put samo, posle je pesma!

Poslednja izmena:
To niko nije doveo u pitanje, ali je recimo tih 50 evra mogao da da i da uzme tu ko tvoju 4870 i mislim da ne bi imao temp vishu od ove koju ima sada, a imao bi daleko bolje performanse ;)

S ovim planom ima par problemcica.
Prvi je kako da prodam moju 4850 bar po nabavnoj ceni (11000)din. Drugi je kako da kupim bilo koju 4870 ispod 22000din.
Da napomenem, ne mogu da kupujem na crno bez pdv ili po nabavnoj veleprodajnoj itd... Znaci razlika je 11000din izmedju cene po kojoj sam kupio moju 4850 (u ovom mometu stare 2-3meseca) i nove 4870. Da sam mogao da ustedim 1500din sa nekim drugim kulerom, mogao sam.

Firebird, ako si mislio 8cm na t-rad2 to bas i ne ide (9cm i 12cm) . Ako si mislio na stock, ne znam kako :)

Besmisleno je kupovati kuler u tom cenovnom rangu za tu karticu. A usotalom mogao si za koji evro manje, umesto tog cooler-a, pazariti Accelero S1 koji mnogo bolje hladi a sigurno je i tiši.

Poenta celog ovog topica je da pokazem kako se montira i u praksi radi relativno nov VGA kuler na trzistu. Da li sam napravio neke greske pri instalaciji i/ili testovima, izboru fanova, njihovoj buci i brzini itd je sasvim prirodno za komentar.
Par poruka tipa: nemas pojam, stavi ovaj kuler koji sam ja stavio jer je on najbolji na svetu su visak u najmanju ruku.

Da olaksam: evo priznajem, kupio sam preskup kuler koji mnogo gore hladi od nekih jeftinijih.

Sasvim je moguce da je i moje kuciste cisto bacanje para, pa i napajanje a da ne pricam o pojacalu i IMGStageLine zvucnicima. Get over it.

Poslednja izmena:
Probaj sa 1 ventilatorm postavi ga na sredini, smanjieces buku a temperature ce porasti za par stepeni.

Accelero s1 rev2 je vanserijski kuler, tu nema spora. Da bi ikakvo poredjenje te varijante sa ovom imalo smisla potrebno je napraviti bar slicne uslove a to je furmark stability test 45minuta (45 ne znaci nista osim da sam ja toliko ostavio igrom slucaja) pa onda jedan lep printscreen Furmarka sa vremenom i temperaturom. Furmark nekako nabija zesce tempetature u stability modu od Atitoola i 3dmarka, da ne pricamo o igrama.

http://en.expreview.com/2008/09/09/review13-vga-coolers-roundup.html/19
je prilicno solidan test. Vidi se da T-Rad2 ima blagu prednost u odnosu na s1 koja je znacajna samo po pitanju PCB temperature. Inace je zanemarljiva. Mislim da je to zbog 2x9cm fanova koje je koristio na t-rad2. Rade na max 1500 obrtaja. Ovi koje sam ja namotirao su 850-2200. Dok stignem, malko cu se igrati sa raznim podesenjima. Da je stavio malo jace fanove mislim da bi T-RAD2 napravio osetnu razliku u odnosu na drugoplasiranog ali naravno po cenu buke.

Na http://en.expreview.com/2008/09/09/review13-vga-coolers-roundup.html/5 se moze videti kako donji heatpipe ometa postavljanje 1 RAM hladnjaka.

Poslednja izmena:
S1Rev2
za:
lepsi je od t-rad2
u svakoj varijanti je tisi
zauzima manje prostora u kucistu

protiv:
nema da se kupi u srbiji
1RAM hladnjak se moze samo delimicno nalepiti zbog niskog heatsinka
'svi ga imaju' :)

T-RAD2
za:
Udjes u prodavnicu i kupis kuler :)
Hladjenje u najmanju ruku identicno ili malo bolje od S1Rev2
Najbolje hladjenje PCB-a na trzistu
Mogucnost kacenja proizvoljnog 9cm ili 12cm fana i zamena istih ukoliko crknu=> beskrajna upotreba

protiv:
omg 3 slota
moze da bude bucan ukoliko se napanje fanovi

Poslednja izmena:
To niko nije doveo u pitanje, ali je recimo tih 50 evra mogao da da i da uzme tu ko tvoju 4870 i mislim da ne bi imao temp vishu od ove koju ima sada, a imao bi daleko bolje performanse ;):wave:
Ček ček, imao bi 48 stepeni?! To na Plutonu ili uz korišćenje one delte od 320cfm?!

Tako da tih 35 eura tadashnjih je zapravo 7 eura po grafichkoj za mir i tishinu, i veci OC za svaki dan ;)
Boli prvi put samo, posle je pesma!
Naravno posle svega toga moze jos i da se proda za otprilike pola para tako da izadje jos duplo jeftinije po jednoj karti hladjenje, mir i tisina ;)

Kojom ti vanserijskom metodom dodje do tih 50% :D

I naravno manve, hvala sto si izdvojio vreme za ovaj mali review i podelio rezultate sa ekipom.

Poslednja izmena:
Kojom ti vanserijskom metodom dodje do tih 50% :D

hehe. Pa tu je negde bio:)
Kada sam terao Furmark na stock kuleru i posle 3 minuta imao 106C nisam mogao da verujem. Pitao sam devojku (koja inace mrzi racunare) da mi potvrdi da vidim dobro. 106 celzijusa... Sto znaci 55% je manje sada.

Hvala i od mene. Narocito za slike.

Postoji neki nabudzetak za postavljanje jednog 12cm fana? One zicice mozda sluze za to?

Da. Sa jedne strane fana idu 2 sarafa a sa druge te 2 zice. Procitao sam brdo review-ova i 2x9cm su bolja varijanta za hladjenje. Sto se tice buke, nisam u stanju da kazem jer imam intel stock kuler koji se ne moze nazvati tihim a takodje ni Thermaltake turbo fan koji izvlaci vazduh iz kucista.

Moram priznati da sam bio naivcina kada sam narucio Armor MX kuciste i verovao raznim placenim review-ovima koji su ga nazvali tihim kao i zvanicnom Thermaltake page-u koji je dodelio isto decibela tom fanu(izduvnom na Armor MX) i 12cm izduvnom fanu na Soprano DX kucistu. Imao sam Soprano DX jedno mesec dana pre kupovine Armora MX i bio prezadovoljan kako tiho radi s obzirom da spavam u istoj sobi u kojoj mi stoje oba racunara.

Kada sam upalio Armor MX+ mal' me srcka nije strefila. Bocni 23cm je zvucao kao dzambodzet dok rola po pisti a na smrdljivom TT sajtu pise 15db (navodno su 12cm glasniji od njega). Bez ikakvih problema je mogao da se cuje sa ulaznih vrata u stan. To sam resio tako sto sam ga umesto na 12V stavio na 5V. Sada je jedva cujan. Ostali su mi izduvni i onaj napred da vidim da li uopste dirati jer to definitivno nisu isti fanovi kao na Soprano DX.

Ček ček, imao bi 48 stepeni?! To na Plutonu ili uz korišćenje one delte od 320cfm?!

Shto si ljut Vlado? Imao bi kartu koja je fabricki tisha daleko od stok kulera, a i verovatno od ove dve devetke + koja bi je kidala uzduz i popreko (shto se tice sirove snage) a bila bi koji stepen toplija... Meni se svidja deal ;)

@Manve,

Odlicno odradjena montaza i test kulera, kuler je simpatican, ima dosta mogucnosti, postoje i tanki - slim ventilatori, ako bi takve nasao, onda je to tek pesma, jer ne zauzima mnogo prostora na taj nacin. Cena jeste visa, ali opet eto svako ima neki svoj ћеф, vredi probati, tako i ostali imaju prilike da saznaju nesto novo.

Rossi, vec sam objasnio da je to nemoguce jer prvo nisam mogao da prodam karticu staru 3 meseca po nabavnoj ceni a cak i da sam uspeo, falilo bi mi 11000din za 4870. Nisam ja gadljiv na 4870 a boga mi ni na gtx260.

Rossi, vec sam objasnio da je to nemoguce jer prvo nisam mogao da prodam karticu staru 3 meseca po nabavnoj ceni a cak i da sam uspeo, falilo bi mi 11000din za 4870. Nisam ja gadljiv na 4870 a boga mi ni na gtx260.

Ma opravdavam ja to, procitao sam , nego pitam druga Vladu ko ga je iznervirao :)?

Vrh Dno