Ma nije 4770 nikakav specijalni štediša:
http://www.techpowerup.com/reviews/Sapphire/HD_4730/26.html
Inače, ako sada nema nikakve "diskretne" grafike već integrisana, biće to velika razlika za napajanje!
4830 i 4850 troše skoro isto. Do 110W max.
Nije mi nista jasno, negde nalazim da 4770 trosi manje struje od 4830 a negde da trosi vise.
"...Well the HD 4770 has slightly better specs, has higer clocks, is 40nm and takes 80W (30W less than HD 4830)."
http://www.gpureview.com/show_cards.php?ca...2&card2=586
Pre bi isao na sporiju i topliju kartu koja vise trosi struje nego na brzu, hladniju i ekonomicniju ?
Zasto ?
Ja sam imao CF sa dve 4830(MSI) 10 meseci sa flesovanim biosima na obe 700/1150 pri 60-65C na max opterecenju, na napajanju iz potpisa i mogu smo da kazem da su mali potrosaci u odnosu na druge karte iz svoje klase.4770 nisam imao, i iz testova koje sam video stekao sam utisak da je to karta iste klase.Zato i kazem da uzme jeftiniju.4770 je eksperiment(uspesan),ali ja eksperimente ne volim.
Otkud ti to da je 4770 toliko brza,hladnija i ekonomicnija?Koliko %,ako je tako, i ako je u opste vredno poredjenja?
:wave:
Nek kupi jeftiniju!
Mislim da ne moze da bude toliko jeftinija koliko je losija.
4770 u startu ima takt od 750MHz u odnosu na 575MHz koliko ima 4830 (i jedna i druga na 640 SPU, znaci tu su iste).
4770 je 40nm karta ! Omutaveh pricajuci. Znate li uopste sta to znaci ? Isti cip je smanjen sa 55nm na 40nm. Da li je ljudima jasno da to automatski znaci manju potrosnju i grejanje ?
Moja posle celog dana rada sada ima 53C. Kuler ubrzava samo u 3D Marku, sto znaci da se tek tada malo vise ugreje. Ove sa referentnim (!!!) kulerom su necujne, a svako ko je u mogucnosti treba da uzme Asusovu Formulu koja ima jos bolje hladjenje pa moze da radi i jos jaci overclock.
Ja sam upravo iz ovih razloga i kupio 4770 kartu tako da znam sta pricam, secirao sam je u detalje pred kupovinu, a i posle nje sam se u to uverio. Zato sam se i javio da pomognem coveku jer znam sta pricam. Ne pisem o GTX-ovima 295 i o Radeonima 5870, ali ovo sto imam i siguran sam kako radi, mogu da podelim sa drugima.
Molim vas nemojte pisati stvari u koje niste sigurni, jer pretpostavljam da ni sami ne biste voleli da dozivite da pitate za neki savet, a 10 ljudi izlupeta kako se sta kome cini/prizeljkuje/prividja.
Hvala svima na objasnjenju i pomoci. Uzecu 4770.
nemo zaboravit i procesor uzet da nebi posle bilo :wall: i :crash: kad moze:bottle: iarty: i :cigar:
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari