Šta je novo?

4830 ili 4850

juninho

Slavan
Učlanjen(a)
24.08.2009
Poena
309
Imam dilemu da li ce moj kinez od 450w izdrzati 4830 ili cak 4850.

Proc: Intel E2180
MoBo: Asus P5QL-E
RAM: 2GB Kingston/800
HDD: 320GB
OPT: Pioneer DVD RW
Ostalo: TV Kartica (PCI slot), Logitech Z-640

Unapred hvala

Uzmi barem lc power 6550gp i miran si. Ali ja bih isao naravno na 4770, mozda ce i moci na tom napajanju, ali je lose u pm!;)

Poslednja izmena:
U tom cenovnom rangu i po tim performansama, nema nista stedljivije a brze od navedenog

Brkaš specifikacije i testove, gore sam ostavio link ka testu. ;)

4770 je prva 40nm karta i naravno da trosi manje od svojih 55nm "kolega" (4830, 4850).

Merio si pa znaš?

@SuperStarr

4850 - 956 miliona tranzistora - 800 SPU - 55nm - Power Consumption (peak) ~110W
4830 - 956 miliona tranzistora - 640 SPU - 55nm - Power Consumption (peak) ~110W
4770 - 826 miliona tranzistora - 640 SPU - 40nm - Power Consumption (peak) ~85W

Pre nego sto krenes u raspravu sa tako bezobraznim pristupom, prvo pogledas malo arhitekture pa ti neke stvari budu jasne. Ili mozda mislis da su presli na sitniji proizvodni proces da bi karte trosile vise struje ?

Dovoljno je da vidis 4770 karte koje sa fabrickim kulerom rade tiho i hladne su i 48X0 seriju koju ni karabudzevine od kulera ne mogu da ohlade kako treba pa da ti bude jasno ko vise trosi.

Poslednja izmena:
Izvini, nisam znao da si toliko pametan, iskusan i obrazovan. Nisam želeo da budem bezobrazan već da te ispravim u grešci (zabludi). Kad budeš imao čime da izmeriš potrošnju i kad budeš imao nekoliko kartica da sve to istestiraš onda se javi pošto mi je muka da čitam / slušam / gledam demagogiju, prazne priče i obećanja... ;)
I da, šta zna ona buranija sa techpowerup-a... ;)

Poslednja izmena:
Izvinjenje prihvaceno.
Techpowerup kaze jedno Guru3D kaze drugo. Onda samo treba malo mucnuti glavom i videti kako stvari zapravo stoje.
4850 i 4830 imaju prvobitno rv770 50nm jezgro, a 4770 novije rv740 40nm jezgro koje je (najverovatnije) bilo test projekat za uhodavanje 40nm proizvodnje, koja je sada procvetala sa serijom 5000.

U svakom slucaju poenta je da je za kolegu nesigurnog u vezi napajanja (a i za sve koje traze sto manjeg potrosaca sa dobrim performansama) od te tri karte najbolji izbor 4770.

Razlika u potrosnji 4830 i 4770 je tolika da o tome ne treba trositi reci,ja bih pre isao na 4830 nego na 4770.Uzmi onu koju nadjes za manje para!

Pre bi isao na sporiju i topliju kartu koja vise trosi struje nego na brzu, hladniju i ekonomicniju ?
Zasto ?

Ozbiljno pitam, mozda postoji tu jos nesto sto mi je promaklo...

Pre bi isao na sporiju i topliju kartu koja vise trosi struje nego na brzu, hladniju i ekonomicniju ?
Zasto ?

Ja sam imao CF sa dve 4830(MSI) 10 meseci sa flesovanim biosima na obe 700/1150 pri 60-65C na max opterecenju, na napajanju iz potpisa i mogu smo da kazem da su mali potrosaci u odnosu na druge karte iz svoje klase.4770 nisam imao, i iz testova koje sam video stekao sam utisak da je to karta iste klase.Zato i kazem da uzme jeftiniju.4770 je eksperiment(uspesan),ali ja eksperimente ne volim.
Otkud ti to da je 4770 toliko brza,hladnija i ekonomicnija?Koliko %,ako je tako, i ako je u opste vredno poredjenja?
:wave:
Nek kupi jeftiniju!

ja moju 4770 formulicu vozim na napajanju od 400w bez problema i to sa dignutim taktovima,tako da ti i doticnu i toplo preporucujem

Ja sam imao CF sa dve 4830(MSI) 10 meseci sa flesovanim biosima na obe 700/1150 pri 60-65C na max opterecenju, na napajanju iz potpisa i mogu smo da kazem da su mali potrosaci u odnosu na druge karte iz svoje klase.4770 nisam imao, i iz testova koje sam video stekao sam utisak da je to karta iste klase.Zato i kazem da uzme jeftiniju.4770 je eksperiment(uspesan),ali ja eksperimente ne volim.
Otkud ti to da je 4770 toliko brza,hladnija i ekonomicnija?Koliko %,ako je tako, i ako je u opste vredno poredjenja?
:wave:
Nek kupi jeftiniju!

Mislim da ne moze da bude toliko jeftinija koliko je losija.
4770 u startu ima takt od 750MHz u odnosu na 575MHz koliko ima 4830 (i jedna i druga na 640 SPU, znaci tu su iste).
4770 je 40nm karta ! Omutaveh pricajuci. Znate li uopste sta to znaci ? Isti cip je smanjen sa 55nm na 40nm. Da li je ljudima jasno da to automatski znaci manju potrosnju i grejanje ?
Moja posle celog dana rada sada ima 53C. Kuler ubrzava samo u 3D Marku, sto znaci da se tek tada malo vise ugreje. Ove sa referentnim (!!!) kulerom su necujne, a svako ko je u mogucnosti treba da uzme Asusovu Formulu koja ima jos bolje hladjenje pa moze da radi i jos jaci overclock.

Ja sam upravo iz ovih razloga i kupio 4770 kartu tako da znam sta pricam, secirao sam je u detalje pred kupovinu, a i posle nje sam se u to uverio. Zato sam se i javio da pomognem coveku jer znam sta pricam. Ne pisem o GTX-ovima 295 i o Radeonima 5870, ali ovo sto imam i siguran sam kako radi, mogu da podelim sa drugima.

Molim vas nemojte pisati stvari u koje niste sigurni, jer pretpostavljam da ni sami ne biste voleli da dozivite da pitate za neki savet, a 10 ljudi izlupeta kako se sta kome cini/prizeljkuje/prividja.

Mislim da ne moze da bude toliko jeftinija koliko je losija.
4770 u startu ima takt od 750MHz u odnosu na 575MHz koliko ima 4830 (i jedna i druga na 640 SPU, znaci tu su iste).
4770 je 40nm karta ! Omutaveh pricajuci. Znate li uopste sta to znaci ? Isti cip je smanjen sa 55nm na 40nm. Da li je ljudima jasno da to automatski znaci manju potrosnju i grejanje ?
Moja posle celog dana rada sada ima 53C. Kuler ubrzava samo u 3D Marku, sto znaci da se tek tada malo vise ugreje. Ove sa referentnim (!!!) kulerom su necujne, a svako ko je u mogucnosti treba da uzme Asusovu Formulu koja ima jos bolje hladjenje pa moze da radi i jos jaci overclock.

Ja sam upravo iz ovih razloga i kupio 4770 kartu tako da znam sta pricam, secirao sam je u detalje pred kupovinu, a i posle nje sam se u to uverio. Zato sam se i javio da pomognem coveku jer znam sta pricam. Ne pisem o GTX-ovima 295 i o Radeonima 5870, ali ovo sto imam i siguran sam kako radi, mogu da podelim sa drugima.

Molim vas nemojte pisati stvari u koje niste sigurni, jer pretpostavljam da ni sami ne biste voleli da dozivite da pitate za neki savet, a 10 ljudi izlupeta kako se sta kome cini/prizeljkuje/prividja.

uuuu tvoja se bas greje... moja ne prelazi 46C u idle a klokovana je na 905/965.U igrama retko kad dodje do 70C

To je zato sto po ceo dan radi u veoma toploj prostoriji. A opet nije prevruca, sto je jos jedan dokaz dobre arhitekture.
Tvoj primer jeste realniji i pokazuje koliko zapravo moze da ocekuje normalan korisnik :)

Tvoj primer jeste realniji i pokazuje koliko zapravo moze da ocekuje normalan korisnik

ne znam kolko je normalno igrat se na kompu ceo dan :cigar:

Nazad
Vrh Dno