Šta je novo?

4200 windsor vs 4000 brisbane

darkop

Čuven
Učlanjen(a)
03.02.2003
Poena
609
Imam 4200+ Windsor BH-F2 koji nije ocigledno nije nesto raspolozen za OC. Radio je na 10x250 tek kad mu napucam 1.5V, sa voltazama ispod, nije prolazio ortos. Preko nece da mrdne. Neko ce se uzasnuti voltazom, ali ne brinem se, ima da radi ili :smash: Nije se nesto preterano grejao... Memorija Kingston HyperX 800 super radi CPU/5 pri 4-4-4-12, HT 250x4 i sve mi je to bilo ok. Lepe zaokruzene vrednosti :D
Ali ne da djavo mira, i posto imam neki 4000+ Brisbane G1, posle pola dana razmisljanja da li da se cimam, odlucih da probam da sa njim napravim nesto tipa 300x10, mem CPU/6, HT 3X. I onda usledi cimanje, cupanje 15ak kablova i skidanje kulera, zamena CPU i citava z...bancija... I totalno razocarenje!
Brizbi radi pri 10,5 x 250 i na 1.4V, ali vise nemam minimalni delilac CPU/5, sada je min CPU/6! Na 260 nece ni sa 1.55V sto je maximum ploce! Zanimljivo je sto kada promenim na 10x250 pisti i nece, a na 10,5 radi!? Sta sam dobio: Nize temperature (nebitno), 125MHz vise za CPU i 125MHz manje za mem.
Pitanje:
Da li je jednostavno moguce da ploca jednostavno nece preko 250, tj da oba procesora ne vole nista preko 250?
Da li ce se ploca "prevariti" i dati mi mnozioce 11, 12 :D ako stavim neki stari bios u kojem nije podrzan Brisbane, tj bios koji nema 0,5 korake za mnozilac?
Zasto mi je min za mem CPU/6, a bio je CPU/5?

Verovatno cu da vratim kako je bilo :mad:, ali cisto da se konsultujem sa poznavaocima materije

U atacmentu su rez. iz everesta sa oba CPU.
Ploca Gigabyte M55S-S3

Prilozi

• Untitled-1.jpg
    Untitled-1.jpg
    144.2 KB · Pregleda: 49
Poslednja izmena:
Povecaj TRFC0-3 za po jedan korak pa probaj opet.Moguce je da memorija zeza zbog slabije "stampe".Slican problem sam i ja imao,povecanjem ovih vrednosti FSB ide i na 330MHz.

A command rate ?

Povecaj TRFC0-3 za po jedan korak pa probaj opet.Moguce je da memorija zeza zbog slabije "stampe".Slican problem sam i ja imao,povecanjem ovih vrednosti FSB ide i na 330MHz.

TRFC0-3?

Pa memorija je sljakala savrseno na 1000 i nije pravila probleme ni u kom slucaju. CR2

Da li je jednostavno moguce da ploca jednostavno nece preko 250, tj da oba procesora ne vole nista preko 250?

Nije.
Proverićeš tako što ćeš množioc oboriti na 6x ili 7x, i nasvirati magistralu na 300Mhz.
HT ostaje 3x, CPU V na max, možeš i neznatno da dodaš napon za HT Link i čipset.
Videćeš da će se ploča buditi, čak bi trebalo i da je stabilna...
Znači da nije do ploče.
Kod tebe je najverovatnije problem izmeđi procesora i memorije, tj. memorija, AMD procesori ne vole svaku memoriju za OC.
Ja imam malo više iskustva sa time, o tome sam i pisao u nekoliko navrata, ukratko za OC AMD-a ti treba Micron, Elpida, Powerchip ili Hynix.
Na tvom RAM-u bi trebalo da je Elpida (najčešća pojava) ali može da bude i Nanya, Samsung... To je onda mučenje.

Idealno bi bilo da nabaviš G2 CPU (Brisbane G2), neki RAM koji se voli sa AMD-om i na bilo kojoj ploči ćeš dostići 3.2Ghz, uz malo ozboljnije hlađenje (da procesor ne prelazi 55°C) - razume se.

TRFC0-3?

Pa memorija je sljakala savrseno na 1000 i nije pravila probleme ni u kom slucaju. CR2

Onda nije do RAM-a već do procesora.
Sa G2 core-om bi moralo sve da radi 300x10 (~1.5V) a ram na 1000 Mhz (predpostavljam CL5 @2.1V).

Poslednja izmena:
@Superstar
Vidi na slici, RAM radio na Windzoru mesecima na 1000 4-4-4-12 CR2 pri 2,1 bez greske. To je onaj Ultra Low Latency mislim, i nemam nameru da ga ni teram preko. A nemam neke OC ambicije da bih nesto menjao komponente, samo sam mislio da probam da iskoristim taj brizbi kad ga vec imam...
Najvise me zbunjuje sto radi na 10,5x250, a kad stavim 10x, nece?! Sad cu ponovo probati taj experiment sa 300x8 sto si predlozio, nije mi palo na pamet bas zbog gore pomenutog 10x, pa sam pomislio da nesto nece taj downclock. Probacu pa cu postovati.
A sta mislis za taj BIOS koji nema 0,5 korake?

Meni 4000+ Brisbane G1 radi na 10,5 x 267MHz 1,3V tako da ne vjerujem da je do procesora. Moguce je da te nesto drugo zeza. Isti proc je radio na 10,5 x 275MHz 1,8V samo na drugoj ploci.

Poslednja izmena:
Nece nista sto nije "Auto" tj 10,5. Probao 8,9,10 (x250), pisti i nece, a na 10,5 radi ok. Sad bih ga :smash: Probacu da vidim da li ima neki drugi BIOS

Batali biose bez polovičnog množioca - oni ti ne vide procesor kako treba.

Meni je misterija šta neće - ja sam imao Gigabyte M55+ i na njoj mi je radio (bez ikakvog dizanja napona bilo čega) na oko 2700 Mhz (286x9.5) 3600+ (Brizbane) - HTT x4

Nisam siguran da znam sta je to, u vezi latencija? Video sam ima neka opcija slicna, ali ja samo imam neke nanosekunde 75, 105... kod mene je 75ns.

Pa to je to,TRFC0 stavi na 125 ,ostale na 105 pa vidi kako se sistem ponasa sa FSB-om preko 250MHz.

@Superstar
Vidi na slici, RAM radio na Windzoru mesecima na 1000 4-4-4-12 CR2 pri 2,1 bez greske. To je onaj Ultra Low Latency mislim, i nemam nameru da ga ni teram preko. A nemam neke OC ambicije da bih nesto menjao komponente, samo sam mislio da probam da iskoristim taj brizbi kad ga vec imam...

I ja imam (sličan) taj KHX, LL (800 CL4), samo kod mene treba 2.2V za 1Ghz Cl4.

Najvise me zbunjuje sto radi na 10,5x250, a kad stavim 10x, nece?!?

Ne vole se procesor i RAM, ja sam se namenjao memorija baš zbog toga, siguran sam da bi taj RAM radio 300x10 / 1000 4-x-x-x @2.2V sa G2 Brisbane-om.

Skini CBId, uz pomoć njega iz Win-a stavi množioc koji hoćeš.
Skini ClockGen i digni magistralu na 266Mhz.
Ako se ne zamrzne odma, velika je verovatnoća da će CPU biti ORTHOS stabilan.
Onda diži još dokle god je stabilan sve dok ne nađeš max, u BIOS-u stavi na 250x10 ili čak na default a ClockGen namesti da setuje frekvencije koje su max stabilne.
Oću da kažem da imao sam ASRock ploče koje nisu butovale recimo preko 233Mhz a CPU je bio stabilan i na 333Mhz ili 340, ne sećam se tačno, vreme S754 socketa to beše. :D
Znači to što ne može više iz BIOS-a ne znači da je stvarno maximum, može da se OC-u8je i iz Win-a. :d

:wave:

Pa to je to,TRFC0 stavi na 125 ,ostale na 105 pa vidi kako se sistem ponasa sa FSB-om preko 250MHz.

Meni to nikad nije pomoglo. :(

Poslednja izmena:
Stavio stariji BIOS i proradi, posle vratio novi i i dalje radi. Eksperimentisacu malo pa cu postovati rezultate.

Nazad
Vrh Dno