Šta je novo?

4200 Gforce ili 8500 Radeon

cholak

Čuven
Učlanjen(a)
14.06.2002
Poena
620
U cenovnom rangu su tu negde,brzinskom takodje ali ima li tu razlike uopste u kvalitetu slike, detaljnosti objekata itd.Obavlja li ikakav posao radeonov trueform koji toliko hvale i vredi li mu verzija pixel shadera 1.4 i u cemu je razlika?

Za trueform je i Carmack rekao da je njesra, a isto tako je rekao i da je gf4 brzi kako god okrenes, iako po tehnologiji nebi trebao da bude, tako da su stvari jasne. Ipak se zna ko je tata za engine i ko (cak i ako je placen da to kaze) odredjuje stanje stvari. Racunaj da ce jos ko zna koliko igara posle Doom 3 izaci na istom engine-u.

Da li neko moze da iznese trenutno stanje ponude GF4 4200 na nasem trzistu ?
Sta, gde, posto ?

Pojavio se Abit siluro ...

NVIDIA GEFORCE 4 TI4200 64MB DDR TV OUT za negde oko 183 eura bez poreza,cena ce mu padati sigurno.
Gledao sam ponude iz inostranstva,nemaju nista ispod GF4MX-a.
Jedino jos djubre iz Singapura i Kine ,one karte sklapane od otetih cipova(triada redovno otima brodske posiljke sto memorija,sto grafickih cipova)
kao mx400 i slicno.Toga davno vec nema!!!

Mancha, znas li mozda na kojoj video kartici je prezentovan Doom 3?

Ati r300 :)

A jesi ti cuo za EPP? Uostalom to je seckalo i to debelo (neznam da li si gledao tu prezentaciju) i to sa medium detaljima. Jedno je to sto ATI plati (pazi rima) da se na njihovoj karti vrti demo, a drugo to sto Carmack ima da kaze o njihovim kartama.

Ludi opet suluda rasprava, koju ces kartu izabrati zavisi od tvojih afiniteta prema mnogo cemu, da li su ti prioritetne igrice ili malo ozbiljniji rad... anyway ja bih ipak izabrao 8500

Ma nemoj ni da razmisljas, uzmi Ati jev Radeon (ni slucajno neki od thir party firmi), i nema da se kajes. Jest da je sporiji u igrama od Nv-a, ali zato slika przi, i nikada ni jedna Nvidija nece imati takvu, i ponavljam NIKADA, jedino po tom pitanju moze da se poredi Matrox, ali on je za sada (dok ne izadje onaj na P), zaista neupotrebljiv za bilo kakav 3d...
Dakle 8500 i may the force be with you (trebace ti)

Trebace ti jos mnogo toga osim force-a ako uzmes 8500 :D :D :D ...
E Ramone ... a koji to profesionalan posao moze da se uradi sa Radeom a ne moze sa bilo kom G-foce serijom?
Sam ... nemoj pricati napamet molim te! Od gf3 serije nV ima sasvim uoprediv 2d sa ATi-em, a od gf4 serije razilke su mizerne. Jedino je po defoltu malo kolorit i kontrast bolje resen, ali se sve to da vrlo lako prevazici. Nemojte molim vas vise porediti Build by ATi karte sa Eagleovima Inno-ima i ostalim krshevima. Nek se javi kolega Vocko, koji je zakleti ljubitelj Voodoo-a i protivnik svega nV-olikog (iako ima gf2ti u masini :D ), i neka prenese svoje utiske o slici gf3 na mojoj krdzi od monitora.

MA sacekaj malo...

... i mocices da kupis R8500 po znatno nizim cenama, posto ATI za utorak najavljuje snizenje cena, kako bi napravo mesta za RV250 koji stize pocetkom jula.
U ovom moment, ja licno bih glasao za TI4200, ako ATi ode na oko300Dm, onda bih bolje razmislio .

MAD_MUzzY je napisao(la):
Nek se javi kolega Vocko, koji je zakleti ljubitelj Voodoo-a i protivnik svega nV-olikog (iako ima gf2ti u masini :D ), i neka prenese svoje utiske o slici gf3 na mojoj krdzi od monitora.

Evo javljam se i slazem se da Muzzy ima krsh od monitora i to KRSHINU moram da naglasim :) Pre toga je imao Asus Mx-400 koji je davao odlicnu sliku, ali bila je dosta mutna zbog monitora. Od kako je uzeo gf3 pola tih mutnih delova vise nije mutno tj jedva je primetljivo, samo je ostao donji desni cosak, ali to ne moze ni matrox g450 da ispravi, koji mu je bio u masini. U odnosu na gf2 seriju gf3 serija ima dosta poboljsan kvalitet slike. Gf4 nisam video kako radi niti kakvu sliku daje tako da u vezi toga ne mogu nishta da tvrdim.

Matrox stvarno ima hladne boje i to se primecuje cim se promeni graficka kartica, a ja jos u to ne mogu da poverujem. Stvarno je razlika u koloritu velika. Inace sada imam Matrox Millenium II u masini, a pre toga sam imao 3Dfx Voodoo 5 5500 (mora puno ime da se kuca to je stari kralj :) ), a pre njega sam imao Gainward Gf2 Ti koji je u odnosu na Gainward MX-400 imao za 25-30% ostriju sliku. Nisam jos probao Muzzy-ev gf3 kod mene, ali doci ce vikend, pa cu vam onda reci tacan pored kvaliteta 2d-a, za sada je ovakav.

Monitor: Samsung 570B Tft
Rezolucija: 1024x768@32bit
Refresh: 60Hz i 75Hz
Ocenjivanje: od 1 do 5 (1 minimalno, 5 maximalno)
(prvo ide za 60Hz, pa onda za 75Hz)

Gainward Gf2 Ti ......... 3 ..... 2
Matrox Millenim II ....... 5 ..... 3+
3Dfx Voodoo5 5500 ..... 4 ..... 5+
3Dfx Voodoo3 2000 ..... 4 ..... 4

Gainward - u odnosu na ove 2 kartica ima uzasan 2d kvalitet, a u 75Hz moram rucno da stelujem monitor da slika ne bi bila mutna na nekim mestima na monitoru.
Matrox - u 60Hz ima ubedljivo najbolju sliku, ali u 75Hz slika postaje malo mutna i gubi se na ostrini txt-a, zato je dobila 3+. Btw dobila bi ona u 60Hz 5+, ali sam nekako navikao na malo zivlje boje, ove su mi nekako hladne, mozda zato sto se nisam navikao.
3Dfx - jeste da je obozavam ovu kompaniju, ali u odnosu na nV ima dosta ostriju sliku, a kolorit je malo bolji zato je i dobila tako visoke ocene. Ja sam u principu navikao na sliku od nV-a, pa kada sam ponovo posle 2god vratio 3Dfx u masinu, progledao sam. V5 ima ubedljivo najostriju sliku u 75Hz, a i sam kolorit mi se mnogo svidja zato je dobio tako visoku ocenu. V3 ima zaista odlicnu sliku, parira Matrox-u u 75Hz, ali mi njegov kolorit vise odgovara otud i veca ocena u odnosu na Matrox

Samo da ponovim po n-ti put: izmedju gf3 i radeona 8500 u slici nema nikakve razlike, konkretno sam testirao harculesa radeona i gainwardov gf3ti200...

MAD_MUzzY je napisao(la):
E Ramone ... a koji to profesionalan posao moze da se uradi sa Radeom a ne moze sa bilo kom G-foce serijom?
Profesionalno gledanje filmova :p :D
... a ovo za bilo koju gf seriju je malo bas bez veze, jer je samo nekoliko serija vredno paznje i poredjenja sa Radeon-om, naravno sve je ovo subjektivno misljenje i sa tvoje i sa moje strane.

Broz je napisao(la):
Samo da ponovim po n-ti put: izmedju gf3 i radeona 8500 u slici nema nikakve razlike, konkretno sam testirao harculesa radeona i gainwardov gf3ti200...

Ajd da ja ponovim po drugi put, mislo sam na ATI-jev radeon, odnosno onaj koji je u kompletu napravio ATI, a ne na nekog Herkula, Cluba ili slicno. I ima ima razlike, i to velike, Gf3 sam video u par izvedbi, jednu stavio u masinu, i naravno kolorit je otisao tamo gde ne treba a slika je bila nekako mutnjikava, jednostavno razlika je vise nego uocljiva. A sto se tice tog Radeona, njega imam u masini koja mi sluzi za neke jako ozbiljne stvari (kao sto je igranje Heroja i Baldura:), i nisam do sada video bilo kakvu nvidiju, u bilo cijoj izvedbi koja moze da se poredi sa istim. I jos nesto ja ne mislim da ATI ima najjacu sliku, vec da je to privilegija Matroxa, ali izmedju ove dve, ali samo izmedju ove dve solucije razlika u slici je zanemarljiva....

Ne mogu da verujem da citam to sto citam! Pa ovaj moj gainward ima sliku kristalnu i to na samsungu 755dfx a to je jedan od monitora iz donjeg doma a mogu misliti sta bi pokazao na necemu boljem...Ne zamlacuj narod - nikakav to spektakularan 2D nema ni taj built by ati a ni herculesov 8500 u odnosu na brend gf3 , dakle nikakve pine inno i eagle izvedbe ne dolaze u obzir....

Zaboravili ste da SPOmenete jednu stvar... sa geekForceom samo instaliras detonatore i nema sta da mislis, sa Radetom ipak ima problema... pitajte Maxa :D

Geek_master je napisao(la):
Zaboravili ste da SPOmenete jednu stvar... sa geekForceom samo instaliras detonatore i nema sta da mislis, sa Radetom ipak ima problema... pitajte Maxa :D
Ma ima, ima sa drajverima i to problemcina, ali ljubav nekad predje u sado-mazohizam. Ma sta nekad, svaka ljubav je takva, mada sta fali da se tu i tamo skine po neki novi driver...

lukar je napisao(la):
Mancha ti si vjerovatno covjek seljak

Dobro de, ne uzbudjuj se toliko oko parceta hardvera, nije bas lepo. Inace i ja bi pre uzeo 8500 nego GF3 zbog odnosa cena kvalitet, a ono za GF4 ili 8500 je bilo samo razmisljanje na osnovu onoga sto je Carmack rekao. On the long run, mislim da je bolje uzeti 4200 nego 8500, a r300 nisam ni spominjao, s obzirom da se jos nije ni pojavio. Sto se tice one prezentacije Doom 3, cini mi se da nisi obavesten, jer je verzija koja je prikazana na sajmu na r300 seckala i to debelo, a tek kasnije su izbacili filmic sa normalnim frame-rateom za koji neznam na cemu je renderovan. Inace carmack ne moze da komentarise karte koje jos nisu izasle, jer mu ugovor to ne dozvoljava, ali je rekao da bi imao stosta da kaze o kartama nove generacije.

Da je brzi 8500 od gf3 serije, jeste brzi. I tu ga netreba uporedjivati. Ali posto je covek pomenuo i gf4, onda dilime tu nema. Po ceni koja ce biti oko 200 evra nema bolje kupovine od MSI gf4ti4200 koji po maxovim utiscima *ebe keve :D. plus sto se klokuje na skoro 4600 setovanja tako da dobijate em kvalitetnu, em brzu kartu.
R8500 BUILD BY ATi kod nas nemoze da se nabavi ... provereno. A ako moze onda kosta ko svetog petra kajgana.

lukar je napisao(la):
Stvarno ljudi nemojte biti ****** pa kupiti geforce 3ti200 za iste pare za koje mozes dobiti radeon 8500 retail ati, jer radeon moze pojesti geforce 3 u perfomance, da o kvalitetu slike ne govorim

Svasta...

Ati Rulezzz!!!!

Ati je sa novim Catalyst drajverima dotukao Nvidiu
moj 7000 sa 64Mb DDR-a radi dvaput brze i u testovima i u igricama
od ortakove GeForce 3 Ti 500 kartice.Prema tome ja bih ti preporucio definitivno da kupis Radeon 8500.cheers

od ortakove GeForce 3 Ti 500 kartice.Prema tome ja bih ti preporucio definitivno da kupis Radeon 8500.

Ovo je apsolutna i gnusna LAZ!!!!! Nemoguce, taman da ti drugar ima celerona 300a i via 693 plocu, a ti P4 na 2.53GHz i 1GB rambusa PC-1066

Pozdrav!

Jedino ako ste testirali GF3 bez drivera u standard PCI modu...

Re: Ati Rulezzz!!!!

Black_Scorpion je napisao(la):
od ortakove GeForce 3 Ti 500 kartice.Prema tome ja bih ti preporucio definitivno da kupis Radeon 8500.cheers

He he....

Dal da ga banujem... ? :D

Samo da znate da kod komsije fotografa (vec 5 godina radi na kompu, fotosop i sl. sa sve digitalnom kamerom) na jednom starijem 17" monitoru GF1 (256 SDR) daje bolju sliku od novog Gigabyte-ovog Radeon 8500 Pro...upravo sam se vratio od njega i psuje sve zivo...i zakleo se da uzme krajem godine GF4 Ti 4600...mada za ovo poslednje osecam da samo prica :)

Pa nek uzme Matroxa, koj ce mu igracka kartica za photoshop?

Re: Re: Ati Rulezzz!!!!

byMaX je napisao(la):
He he....
Dal da ga banujem... ? :D

Slatke moderatorske muke :D

Arahne je napisao(la):
Pa nek uzme Matroxa, koj ce mu igracka kartica za photoshop?

Ma imao je i Matroxa, G200, ali je tek taj pravio s**nja...slika mu je bila negde izmedju GF-a i Atija...
Ja sam mislio da je tu nesto do monitora, ali danas sam mu odneo moj GF2 GTS cisto da proba i slika je bila savrsena. Nesto tu nije cisto...
A inace uzimao je igracku kartu da bi se igrao dok ceka musterije (pametan covek...:))
I usput, tragedija i jeste upravo u tome sto "igracka" karta daje ubedljivo najbolju sliku...barem kod njega ctp;

Mister No je napisao(la):
Ma imao je i Matroxa, G200, ali je tek taj pravio s**nja...slika mu je bila negde izmedju GF-a i Atija...
Ja sam mislio da je tu nesto do monitora, ali danas sam mu odneo moj GF2 GTS cisto da proba i slika je bila savrsena. Nesto tu nije cisto...
Ma gremlini prijatelju, gremlini.

Matrox rula sa slikom i tu nema rasprave.

A ako se bavi PS-om onda je, kao sto Arahne rece Parhelija ultimativni izbor. Sve ostalo je nadobudno filozofiranje u fazonu: " E imam shklj komponentu, ali *ebe kevu onim skupim igrackicama.".

MSI i Gainward GF4Ti4600 imaju bolju sliku od powered by ATI kartica koje sam testirao. ATI Radeon 8500 i dalje ima bolju sliku od njih, ali samo u 1900*1440, i vise... Zapamtite, GF4Ti4600, barem ove dve pomenute... imaju jezivo dobru sliku...

Nazad
Vrh Dno