Šta je novo?

4070ti super - crash u igrama

Bugiardo87

Cenjen
Učlanjen(a)
13.11.2014
Poena
180
Ne znam da li je odgovarajuća tema ali da probamo pošto imam problem već dve nedelje sa računarom u igrama i nikako ne uspevam da rešim.
Prilikom gaminga mi igre kresuju na desktop, u pitanju su naslovi Wukong i Starfield koje imaju veću zahtevnost.
Starije igre rade sasvim ok.
Već par nedelja pokušavam sve živo, na raju sam reinstalirao windows i opet isto. Apdejtovao drajvere i sa ddu uninstall programom klot verzije, starije drajvere i raznorazna podešavanja u nvidia 3d i u w10.
Temperature su skroz ok: gpu 65c, procesor do 70c. Nikakve overclockove nisam radio.
Ostatak konfiguracije: cpu 7800x3d, 2x16gb ram 6000mhz, psu 850w.
Računar je star nekoliko meseci.
Naslovio sam da deluje da je do grafičke karte jer mi izbacuje grešku prilikom crasha da su gpu driveri kao i u event view-eru nvlddmkm error 153,
Više ne znam šta da probam, obrnuo sam sve moguće varijante i savete sa neta ali ne vredi.
ako neko nešto zna hvala unapred.

Prilozi

• kres 1.jpg
    kres 1.jpg
    444.4 KB · Pregleda: 104
  • kres 2.jpg
    kres 2.jpg
    502.5 KB · Pregleda: 107
Predlozio bih da probas 2 stvari : Skines MSI Afterburner, prvo udaris core clock na -30 (moze rucno da se unese u polje), apply i probas dal crash-uje. Ako i dalje crashuje, mozes da spustis power limit na npr 75%, i isto vidis kako se ponasa kartica u tim igrama.

U slucaju da -30 core clock resi problem kartica verovatno boost-uje previse jer ima thermal headroom. U slucaju da drugo resi problem mozda je napajanje problematicno za tu karticu ili nesto nije povezano kako treba kad povuce svih 300W.

Ako i posle svega toga i dalje crashuje nemam neku ideju.

Memtest 86 na USB pa prvo test memorije. Nakon toga mozemo pricate o drugim mogucim uzrocima problema.

Ako memtest radi onda da vidimo da li je win instalacija sa najsvezijim updateom, da li su drajveri za cipset instalirani, da li su novi drajveri za grafiku itd.

1727364559674.png
Takodje na sajtu proizvodjaca/modela maticne ploce proveri da li je najsveziji i sa tog sajta Audio drajver i LAN drajver instaliran.

koristis riser cable?

Memtest 86 na USB pa prvo test memorije. Nakon toga mozemo pricate o drugim mogucim uzrocima problema.

Ako memtest radi onda da vidimo da li je win instalacija sa najsvezijim updateom, da li su drajveri za cipset instalirani, da li su novi drajveri za grafiku itd.

Pogledajte prilog 459789
Takodje na sajtu proizvodjaca/modela maticne ploce proveri da li je najsveziji i sa tog sajta Audio drajver i LAN drajver instaliran.

Jeste sve instalirano od update

Pogledajte prilog 459789

sve sam apdejtovao i odradio sto moze. Bios, chipset, driveri.. ma sve.
Jedino nisam underclock probao sto rece @korisnik2007a .. valjda od svega toga mozda nisam probao kljucni stvar. Brzina grafe je bila 2730 po defaultu na afterburneru.
Odneo sam je malopre u servis posto je po garancijom pa cemo videti. Nisam imao vise zivaca da cackam. Dve nedelje pokusavam.
Sto se tice risera, nije koricen @ilidan, znam da izaziva nestabilnost.
Pun net ovog problema, secam se pre 7 godina, bocnuo 1070ti, i58400 i teraj bez greske sve ove godine.. sad sve nesto podesavaj

Takodje moze da bude RAM ili lose napajanje.

moze svasta da bude, i do pcie slota na maticnoj. mozda da si probao u donji slot (ne znam koja je maticna). ali ako je odneto u servis... valjda ce resiti

Sve moze da bude, sto je do mene odradio sam, i prezupcilo mi i odneo danas. Mada je ceo komp bio na servisu 3 dana, testiran i kazu sve ok. Uzeo ga sinoc ono isto samo sto sad iskace da je problem drajver graficke. I pored svih instalacija isto. Deluje da je grsficka.. videcemo pa javljam. Nadam se da mecu dugo cekati j da ce resiti/uvaziti i eventualnk zameniti ili vratit novac

U servisu rekli da je sve u redu sa grafikom. Mozda je napajanje ili ram. Ili los produzni ili struja kuci

Koje napajanje imaš?
Moguće da je softverski problem.
Koje diskove imaš,na kojem je sistem,zdravlje?
Možda da provaš na nekom koji si prilično siguran da je dobar,a ostale raskači.
Za test,sistem i ta igra što puca.

Koje napajanje imaš?
850w be quiet pure power 2fx.
2tv sad wstern digital black.l gde je sistem i tu je igra instalirana..
Koje napajanje imaš?
850w be quiet pure power 2fx.
2tv sad wstern digital black.l gde je sistem i tu je igra instalirana

Poslednja izmena:
Vrv si mislio na PP 12m.
Ako imaš disk drugi mozeš i to da probaš.
Negde imaš nestabilnost,da možeš i sve ideje da probaš.
Najbolje ako imaš disk(moze i hdd za probu),nov win,drajvere samo instal za gpu,sve kablove proveri,ako ti je neki sumnjiv zameni(sata kabl,pcie kabl i sl ,koji imaš rezervni)...
Cmos,provera cpu-a(vadjenje iz ležišta)...brisanje sumnjivih programa(kao što je msi afterburner)...šta god....gašenje xmp profila,teraj na default...sve je ovo samo za proveru...pa vrceš u prvobitnu situaciju jedno po jedno ..
Ako imaš i psu viška moze i to...

Vrv si mislio na PP 12m.
Ako imaš disk drugi mozeš i to da probaš.
Negde imaš nestabilnost,da možeš i sve ideje da probaš.
Najbolje ako imaš disk(moze i hdd za probu),nov win,drajvere samo instal za gpu,sve kablove proveri,ako ti je neki sumnjiv zameni(sata kabl,pcie kabl i sl ,koji imaš rezervni)...
Cmos,provera cpu-a(vadjenje iz ležišta)...brisanje sumnjivih programa(kao što je msi afterburner)...šta god....gašenje xmp profila,teraj na default...sve je ovo samo za proveru...pa vrceš u prvobitnu situaciju jedno po jedno ..
Ako imaš i psu viška moze i to...
Iskreno, nisam vičan tim hardverskim poduhvatima što se tiče samostalnog menjanja, provere i vadjenja. Odnecu ga u servis kad stigne grafička da pogledaju još jednom mada sam skeptik

Napajanje najverovatnije. Ako imas drugo bocni pa probaj i najverovatnije resavas problem. Proveri i same kablove do graficke i na napajanju jer hoce da nagore pa da stvaraju taj problem.

Da li si u 16-pinski adapter utakao dva osmopinca sa Y račvanjem ili svaki osmopinac ima svoj kabl iz napajanja? Najbolje je da svaki osmopinac bude na zasebnom kablom, nego da koristiš dva osmopinca na jednom Y kablu.

koji je tacno model grafe?
evo citam tred vise puta i ne verujem da nije spomenuto niti ikoga interesuje.

Ne kaže niko da nema dovoljno snage,već se proverava ispravnost.

A da probas sa nekim starijim drajverima za tvoju grafu?

Meni deluje da je u pitanju softwerski problem,a ne hardverski......ako u SVIM drugim igrama radi sve normalno...

u pitanju je asus tuf 4070ti super.
u starijim igrama i igrama slabije zahtevnosti sve radi normalno gde je usage do 65 posto graficke.
Kada sam krenuo da igram zahtevnije i novije igre tipa Wukong i Starfield pucaju driveri grafičke iako sam instalirao sve moguće verzije. moguće da povuče jače struju, dese se spajkovi i puca.

u pitanju je asus tuf 4070ti super.
u starijim igrama i igrama slabije zahtevnosti sve radi normalno gde je usage do 65 posto graficke.
Kada sam krenuo da igram zahtevnije i novije igre tipa Wukong i Starfield pucaju driveri grafičke iako sam instalirao sve moguće verzije. moguće da povuče jače struju, dese se spajkovi i puca.
Ja sam imao jednu takvu karticu rešio sam to tako što sam je vratio prodavcu i uzeo novu, naravno ukoliko ti je u garanciji. Nemoj trošiti vreme na defektažu nije vredno i verovatno nikada ti neće raditi kako treba. Ja sam izgubio 14 dana, a nisam trebao ni jedan.

Ja sam imao jednu takvu karticu rešio sam to tako što sam je vratio prodavcu i uzeo novu, naravno ukoliko ti je u garanciji. Nemoj trošiti vreme na defektažu nije vredno i verovatno nikada ti neće raditi kako treba. Ja sam izgubio 14 dana, a nisam trebao ni jedan.
aha, i moja je u garanciji stara 5 meseci.
samo što ja treba ovih dana da je pokupim, čekao sam isto 14 dana, prvo je bila u servisu radnje gde su rekli da je sve ok a zatim i u asusovom ovlašćenom servisu gde su isto rekli da je sve ok i da reklamacija nije uvažena.
Ne znam šta da radim iskreno

Trazi pare nazad i uzmi 7900 GRE ili drugi RTX 4070S model.

Ili oni nisu testirali kako treba ili je neko drugo nepoklapanje u tvom racunaru, mada sumnjam. Jedino da ti pred njima otvoris tu igru ili celo kuciste u njemu da testiraju. Jer ovako ispada da si odneo kod drugara i probao, radila bi. Dalja polemika je nepotrebna jer je graficka vrh vrhova, tipa da spustis rezoluciju, voltazu i klok...

Trazi pare nazad i uzmi 7900 GRE ili drugi RTX 4070S model.
Obili su mi reklamaciju , a grafička je uyeta u aprilu, znači tačno sad ističe 6 meseci gde je povrat novca moguć.
Pretpostavio sam da će biti igranka i da neće odmah uvažii reklamaciju. jedino da nastavim da im vraćam pa možda i zaigram kroz par meseci

Glupa stvar koju ću predložiti, ali da li si probao da promeniš utičnicu? Ili ako je produžni da ga eliminišeš?

Nazad
Vrh Dno