Šta je novo?

400E za konfiguraciju, OPET!!!

antich

Slavan
Učlanjen(a)
18.12.2005
Poena
305
video ja ovako nesto u oglasu, pa me zanima vase misljenje:

Konfiguracija:

-BOX AMD Sempron 64 XP 2800+ S754 (kakva je razlika u odnosu na isti bez "XP" oznake, obzirom da je ovaj jeftiniji za 10E? Znaci li ovo "BOX" da je kuler ukljucen u komplet ili ga treba uracunati kao zasebnu stavku?)
-ASUS K8N nFORCE 3 (prijatelj mi preporucuje MSI karticu?)
-256MB DDR 400
-ASUS ATI RADEON 9550GE 256+ TV (prijatelj preporucuje nVIDIA karticu istog ranga, kao efikasniju; sta mislite o tome?)
-Maxtor 80GB 7200rpm SATA (da li je SATA podrzan ili ne? Mozda veci HDD ili CPU bez "XP"?)
-DVD-R/RW NEC4550a
-MIDI TOWER VI11 WHITE 400W (napajanje je dovoljno dobro?)
-mis, tastatura

bez zvucnika, monitora, flopija, modema...

Ogranicen sam sumom od 400E;
sta mislite o izmenama, moze li bolje u tom okviru?

Masina bi bila univerzalne namene, klasican kucni racunar uz povremenu (ali ne beznacajnu) primenu u elektronici - baze podataka, sheme, poneko stampanje istih, analiza elektronskog kola i NARAVNO poneka igrica ponekad (kad mi dodju sestrici). Komp se nece nadogradjivati u skorije vreme, tako da bi bilo dobro da ima otvorena vrata ka KASNIJEM apgrejdu (ako ne bude prekasno)...
Oko prckanja (overclocking i sl.) nista ne znam pa to verovatno necu ni raditi (ko zna ;) tako da bi bilo dobro da masina da dobre rezultate po difoltu.

Znam da je tema vec prezvakana, ali mi je pomoc zaista potrebna i to sto je moguce pre - ako ne kupim u najskorije vreme, odose pare na drugu stranu :(

PA, STA KAZETE?

P.S. Molim da budete sto konkretniji, bez sugestija tipa BILO BI BOLJE DA UZMES NESTO MALO SKUPLJE A PUNO BOLJE........

inace, doticnu konfiguraciju sam osacovao na www.ca.co.yu, gde se moze naci stranica za on-line shopping, tj. konfigurator (biras komponentu i odmah vidis koliko ce to da te kosta). Cini mi se da spadaju medju solidnije?

HVALA na trudu!

Nisam dobar za AMD, pa ne zameri sto ne ulazim u detalje, ali samo dve stvari:
- malo ti je memorije za komotan rad - bar 512 MB
- uzimao sam konf kod "ca.co.yu" i kad se kupuje cela konfiguracija racunaju jos 10-15 € popusta, pa racunaj i na to. :)

antich je napisao(la):
...
-ASUS ATI RADEON 9550GE 256+ TV (prijatelj preporucuje nVIDIA karticu istog
ranga, kao efikasniju; sta mislite o tome?)
...

Ja bih umesto 9550GE uzeo N6200/TD (nema potrebe da uzimas verzije sa 256MB memorije!) - ustedeo bi malo €€€ i mozda bi mogao da uklopis jos 256MB DDR...

Poslednja izmena:
Samo pazi na taj 6200, taj na kome bi ustedeo pare je 64-bitni i prilicno sporiji od 9550 GE (128-bit). Slobodno uzmi 9550 sa 128MB posto tih 256 u principu na toj kartici ne znaci nista. Naravno ako je iole bitna razlika u ceni.
512MB RAM-a OBAVEZNO!!!

mdobri je napisao(la):
Samo pazi na taj 6200, taj na kome bi ustedeo pare je 64-bitni i prilicno sporiji od 9550 GE (128-bit).
...

"Prilicno sporiji" - nema ni veze :smoke:

Na default-u nema (neke) razlike u performansama (N6200 cak ima prednost u nekim igrama...)

antich je napisao(la):
video ja ovako nesto u oglasu, pa me zanima vase misljenje:
.......................

Ja nikako vise nisam za Nforce 3 varijantu. Posto vec spominjes buduci apgrejd, oprosti se od njega ako budes uzimao ovaj racunar koji si gore naveo, barem kada je AGP grafika u pitanju. Ostalo ces svakako moci da apgrejdujes ali je ovo po meni izuzetno bitna stavka. Od novih agp grafika sad jedino da valja mozes da nadjes u budzet varijanti Radeon 9550 128 bit i Geforce 6200 128 bit (dakle pricam o karticama na kojima moze da se igra, a ne Turbo cache i ostalim 64 bit sra..ima), moze da se nadje jos uvek 6600gt ali si ti van tog cenovnog ranga, a kad budes bio, agp karti vise nece biti novih da se kupe. Ostace ti kao varijanta kupovina jace a polovne agp grafike sto ne mora da bude lose ali je cesto i veliki rizik. Dalje, da recimo jednog lepog dana i uzmes nesto najjace sto sada postoji u Agp varijanti, tipa Geforce 6800gs ili ATI X850xt PE, to ce ti tada vredeti za igre kao sto ti sada vredi Radeon 9600 pro recimo, jer ce ljudi oko tebe tebe imati Geforce 7x00 i Radeon-e X1x00 u pci-e izvedbi a ti neces moci da ih pratis u apgrejdu. Ako i tada budes hteo da predjes na pci-e platformu, misli na to da ces relativno dobru konfiguraciju prodati tesko i sigurno daleko ispod cene koju si naveo, jer tek tada niko nece hteti agp platformu.
Moj savet, uzmi socket 754 plocu sa nforce 4 cipsetom cime dobijas i podrsku za pci-e. Nema ih puno, ali potrazi takvu plocu u izvedbi Foxconn, Asus ili Gigabyte. Mislim da su, zavisno od dilera, samo 10-15 evra skuplje od slicne nforce 3 ploce. Uz to, treba ti i graficka kao sto je Powercolor X550 128 bit, 256 Vram (klokovi 400/250), idi na njihov sajt, da bi znao kako karta izgleda jer ih ima u 3-4 varijante, ova koju sam ti naveo je najbolja u odnosu cena/performanse. Sto se ostalih komponenata tice, nista ne bih menjao. Dakle, za prakticno iste pare ako pazljivije potrazis, imaces mnogo pametniju kupovinu.
A inace, sve sto si naveo da zelis da radis na racunaru, sem najnovijih igara, mozes da radis na polovnoj Pentium 3, cak i pentium 2 konfiguraciji, to znam jer to isto radi i jedan moj drug koji takvu jednu konfiguraciju ima u svom servisu elektronskih uredjaja.
Puno srece pri kupovini!

Poslednja izmena:
auh!

Bogami, moracu jos malo da razradim kombinacije,
bas ste me bacili u trilemu!

Nemam jos dovoljno podataka o navedenim varijantama da bih mogao da podvucem crtu, ali je svakako najprivlacnija ona mogucnost sa PCjem koji ce potrajati...

Znaci, nazad u mozgaonicu...

(dok se smislim, napravice i osmijum :(

Obrati paznju na novije stvari sa duzim vremenskim periodom bez upgrade....memorija 512 1gb AGP PCI ex (pre ovo drugo) nf3-nf4,Samp.-Athlon64 itd, pozdrav

Ako sam dobro shvatio ALIBABU,
komplet bi mogao ovako da izgleda
(u zadatih 400e, tj. 340e+PDV):

-procesor.BOX AMD SEMPRON XP 2800+ 754 (67e)
-ploca.....ASUS K8N4-E NFORCE4 S-754 (68e)
-memorija.DDR 256MB KINGSTON 400 (22e)
-grafika....ASUS ATI X550GE/TD 256MB PCI-E (70e)
-hard.......MAXTOR 80GB 7200 SERIAL ATA (52e)
-optika.....DVD-R/RW NEC 16X 4550 (42e)
-kuciste...MIDI TOWER VI11 400W (19e)
-mis........KME PS/2 ( 5e)
-tastat....KME 2001 PS/2 ( 5e)
-----
345e
+PDV
-------
407e

(cene iz "konfiguratora"
www.ca.co.yu)

Kao sto rekoh, vazno mi je da imam
dobru osnovu koja ce potrajati.
Za KASNIJE se nadam dopunama -
jos memorije, veci HDD...

Kako vam SADA izgleda kompilacija?

To sto si naveo na kraju je OK ali bih ti preporucio ipak 512mb memorije ako bi hteo i po neku igru da odigras a mislim da je za OS "udobnije" sa 512 rama. Ako si bas ogranicen sa tih 400 evrica onda uzmi tako pa ako vidis da ti fali memorije mozes nakandno da dodas jos 256mb.

ja da imam djunte uzeo bih matoru epox 8rda sa nforce 2 chipsetom,amd athlon(Barton jezgro) sa 2500+,ili tako nesto slicno.a sto se tice grafike nesto najobicnije....a memorije minimum 512

Какав бре Barton, лудаци га продају за стотинак евра, боље је да узме SEMPRON XP 2800+ 754 као што му људи предлажу

antich je napisao(la):
.............Kako vam SADA izgleda kompilacija?

Sasvim OK, i kao sto vidis , priblizno isto po ceni. Nisam hteo da insistiram na 512 ram-a jer nisam znao koliko ce to onda prebaciti tvoj budzet od 400 evra. Mada priznajem, ljudi su te apsolutno ispravno savetovali da ti za udoban rad treba 512 ram-a, dakle ako mozes, to je i moj savet. Uzgred, ta maticna ploca je odlicna, cak i za overklokovanje. E, da, i ta Asus graficka bi trebalo da je 128bit, a za klokove ne znam, valjda ce se javiti neko ko to moze da potvrdi.
Da, zaboravih ono bitno, ako bas hoces da ustedis mogao bi da potrazis Sempron 2500+, razlike u performansama na defaultu su akademske sto pretpostavljam da bas tebi s obzirom na upotrebnu vrednost racunara nista ne znaci. Tu bi mozda mogao da ustedis za dodatnih 256 ram-a. I potrazi malo po forumu, 2500 i 2800 imaju vise L2 cache-a od 2600 i 3000. Sempron 2800 postoji u valjda 3 varijante od kojih je najbolja poslednja ("Palermo" jezgro, revizija E6, ima vise instrukcija , poslednja 2 slova na procesoru kada ga gledas u kutiji su "BX") itd, da ne davim puno, potrazi malo po forumu, a sto se kupovine tice, na dobrom si putu.
Pozdrav.

Poslednja izmena:
Vrh Dno