Šta je novo?

4-bitni enkoding mnozaca 8rda+ ???

• Začetnik teme Začetnik teme mikac
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

mikac

Čuven
Učlanjen(a)
09.04.2004
Poena
619
Da li je multiplikator kod 8rda+ rev2.2 enkodovan sa 4 bita, tj da li je moguce,
u slucaju da kupim otkljucanog Bartona, dici mnozac preko 12.5. Drugo, dali je
bolje, sa aspekta dizanja takta FSB-a i stabilnosti istog uzeti Bartona ili
nekog TB-a. Uz plocu sam uzeo TwinMos-ov Dual channel Kit(50D moduli),
pa me interesuje da li mogu da na difault setovanjima da rade stabilno na
200 MHz FSB-a. Unapred hvala.

mikac je napisao(la):
Da li je multiplikator kod 8rda+ rev2.2 enkodovan sa 4 bita, tj da li je moguce,
u slucaju da kupim otkljucanog Bartona, dici mnozac preko 12.5. Drugo, dali je
bolje, sa aspekta dizanja takta FSB-a i stabilnosti istog uzeti Bartona ili
nekog TB-a. Uz plocu sam uzeo TwinMos-ov Dual channel Kit(50D moduli),
pa me interesuje da li mogu da na difault setovanjima da rade stabilno na
200 MHz FSB-a. Unapred hvala.

1. Jeste 4-bita, tj. do 12.5 ili od 13.
2. Sve jedno, sta nadjes otkljucano uzmi.
3. Dobra memorija za male pare. I mora da radi na 200 stabilno i sa ostrijim tajminzima od default.

Stojcha je napisao(la):
1. Jeste 4-bita, tj. do 12.5 ili od 13.
2. Sve jedno, sta nadjes otkljucano uzmi.
3. Dobra memorija za male pare. I mora da radi na 200 stabilno i sa ostrijim tajminzima od default.

Da li mozes da budes malo precizniji po pitanju prvog odgovora. Recimo Athlon TB 2000+ (radi na clock-u od 1660MHz) sa FSB-om na 133MHz, znaci mnozac mu je 12.5. Da li to znaci da na moju plocu ne mogu da ubodem Athlon-a 2400+ sa FSB-om od 133MHz?

PS: Da li si pod 1. mislio do 13, a ne od 13?

mikac je napisao(la):
Da li mozes da budes malo precizniji po pitanju prvog odgovora. Recimo Athlon TB 2000+ (radi na clock-u od 1660MHz) sa FSB-om na 133MHz, znaci mnozac mu je 12.5. Da li to znaci da na moju plocu ne mogu da ubodem Athlon-a 2400+ sa FSB-om od 133MHz?
Jel' ti ima ploca podrsku za Athlon 2400+? Naravno da ima.
Samo ubaci CPU, radice bez problema.
mikac je napisao(la):
PS: Da li si pod 1. mislio do 13, a ne od 13?
Ne. Mislio je bas na to sto je i rekao 😉
Od 13... do 22.

Ok, znaci ni na 8rda+ rev2.2 nije menjan 4-bitni enkoding, jer koliko znam rev 2.1 je imala takodje isti.

CAR je napisao(la):
Jel' ti ima ploca podrsku za Athlon 2400+? Naravno da ima.
Samo ubaci CPU, radice bez problema.

Ne. Mislio je bas na to sto je i rekao 😉
Od 13... do 22.
Ako sam te dobro razumeo, ako ubodem na plocu procesor koji "fabricki" radi sa mnozacem vecim od 12.5, jednostavno se automatski postavi mnozac, a pod uslovom da je procesor otkljucan, mogu da menjam mnozac u "gornjem"
opsegu, odnosno u intervalu od 13-22, i suprotno ako mi je mnozilac u ispod 12.5 tu i ostajem. Sa tih 4 bita, onosno 16 mogucih vrednosti mnozaca se definise opseg vrednosti mnozioca u blizini neke pocetne,fabricki zadate vrednosti. Jel' to poenta price.

mikac je napisao(la):
Ako sam te dobro razumeo, ako ubodem na plocu procesor koji "fabricki" radi sa mnozacem vecim od 12.5, jednostavno se automatski postavi mnozac, a pod uslovom da je procesor otkljucan, mogu da menjam mnozac u "gornjem"
opsegu, odnosno u intervalu od 13-22, i suprotno ako mi je mnozilac u ispod 12.5 tu i ostajem. Sa tih 4 bita, onosno 16 mogucih vrednosti mnozaca se definise opseg vrednosti mnozioca u blizini neke pocetne,fabricki zadate vrednosti. Jel' to poenta price.
Dobro si me razumeo, to je poenta price 😉

Ako hoćeš da biraš opseg množilaca (ovo važi za sve ploče sa 4-bitnim encodiranjem množioca), moraš uraditi "mod", najbolje socket-a, tj ako ti je cpu u 13+ oblasti množilaca, sa komadom žice na pravom mestu, možeš da prebaciš sistem u donji opseg (do 12.5).

Pogledaj www.ocinside.de za uputstvo.

Ma ne daj da te loze ovi sa ABIT NF7 plocama :d , ja imam Epox 8RDA+ rev2.1, XP2000+ i "setam" mu mnozilac kako hocu. Od nekih 8x pa do 15x sam stavljao... radi 🙂

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno