Šta je novo?

4.1 zvucnici-preporuka

mihailo

Čuven
Učlanjen(a)
16.12.2001
Poena
619
Potreban mi je 4.1 sistem bez DolbyPrologic dekodera i pojacala u sebi jer ga kacim na Pace MSS1000 koji sve to ima u sebi.Iskustva, misljenja-izbacujte...:wave;

mihailo je napisao(la):
Potreban mi je 4.1 sistem bez DolbyPrologic dekodera i pojacala u sebi jer ga kacim na Pace MSS1000 koji sve to ima u sebi.Iskustva, misljenja-izbacujte...:wave;

Ako imas sve zasebno, znaci da je malo kvalitetnije, pa pojuri, ako imas pare, malo bolje pasivne zvucnike - 4 satelita + subwoofer. Imas po audio salonima verovatno neke kombinacije, a i takve starcice se izradjuju po porudzbini. :wave;

Da si se javio pre godinu dana....

Bilo je pre u prodaji odlicnih Guilimon ili nesto slicno zvucnika.
4 satelita i drveni wofer od 25 litara sa pojacalom i svim ostalim zezalicama, balance, fade itd....

Re: Da si se javio pre godinu dana....

bobanstosic je napisao(la):
Bilo je pre u prodaji odlicnih Guilimon ili nesto slicno zvucnika.
4 satelita i drveni wofer od 25 litara sa pojacalom i svim ostalim zezalicama, balance, fade itd....
Kao sto rekoh potrebni su mi zvucnici bez pojacala, dekodera i sl. u sebi...:cool:

Cuo sam kako radi Altec Lansing 641 - to je nesto najbolje sto sam u zivotu cuo (kada su 4.1 sistemi u pitanju) - neki kazu da je stara ADA980 bolja, ali je vise nema... tako da.... za 300EURA tesko da ces naci bolje resenje - realnih 200 vati i taj kvalitet....!!!

PREPORUKA i to T E S K A !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

byMaX je napisao(la):
Cuo sam kako radi Altec Lansing 641 - to je nesto najbolje sto sam u zivotu cuo (kada su 4.1 sistemi u pitanju) - neki kazu da je stara ADA980 bolja, ali je vise nema... tako da.... za 300EURA tesko da ces naci bolje resenje - realnih 200 vati i taj kvalitet....!!!

PREPORUKA i to T E S K A !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Imam pitanje, apropo ovih 200 W (realnih).
Ja imam pojacalo Pioneer A-717 Mk II, koje je deklarisano sa 2x95 W RMS na 8 Ohma, pri ulaznom signalu od 1 V.
Pre 9 godina, kao novo je kostalo 1300 DM.
Da li su me prevarili ????????

A to je samo pojacalo, no zvucnici, no ekvilajzer, i gumbicci.

Max je malo podlegao reklami, a sa druge strane ljudi misle da je 4x25W + 100W = 200W, matematicki da, ali prakticno ne. Nemaju ljudi predstavu koliko je to 100W sinusne snage. Sa dobrim zvucnicima i sa samo 1 (jednim) vatom snage iz pojacala ne moze da se sedi u sobi i da se prica. Kada to ljudi shvate, svaki dalji komentar bice izlisan. :)

Aca je apsolutno u pravu, stavi na neke 95+ dB zvucnike pojacalo od 3 W, ima da sastavi sa zemljom celu sobu.

Hvala na odgovorima. Sada mi je malo lakse. :p

:wave;

RMS RMS RMS RMS

OK. Da ne bi bilo da se samo zavitlavamo, evo malog pojashnjenja za one koji nisu bas upuceni u problematiku sa snagom kod 4.1 i 5.1 sistema.

Uzmimo za primer sistem 5.1, za koji je proizvodjac dao sledece specifikacije sto se snage tice.

sateliti 4X25 W
centralni 1X40W
subwoofer 1X160 W, sto po recima proizvodjaca iznosi ukupno 300 W RMS. Ali.
Prvo, bar malo lazu za RMS snagu, koja cak ni na max. nije tolika.
Znaci 4X15 W, 1X24 W i 1X96 W, npr. Zatim, na toj snazi pojacalo isporucuje signal sa sachuvaj boze velikim izoblicenjima, tako da na max. nikada ne moze da se slusa. Najcesce je podnosljiva granica, gde izoblicenja nisu mnogo velika (2-5%) kod tih sistema oko 50%, sto ce reci da je max. za normalno slusanje sada 4X7.5 W, 1X12 W i 1X48 W. Dalje. Subwoofer pokriva samo niske frekvencije, npr. od 50-200 Hz (ko je rekao 27 Hz, to ne postoji kod ovih sistema - pozdrav za Nemanju koji je testirao Altec Lancing u Digital!-u, ali ovo sa frekventnim opsezima je jos 3 X veca prica, ukratko, i tu se laze, ali samo tako). Sateliti i centralni pokrivaju od npr. 200 pa navise (ko je rekao 20.000 Hz, to ovde ne postoji). E sad, proizvodjaci genijalno saberu te snage, a u stvari pojacalo isporucuje npr. 40 W koje se sasporedjuje na subwoofer i ostatak, otprilike po pola, a oni to saberu i eto lagaje od 2X.
Da se vratimo primeru koji sam zapoceo. Kada saberemo satelite i centralni, dobije se 42 W, a subwoofer 48 W, ali to je snaga iz pojacala, koja ide za ceo opseg. Vi, npr. namestite potenciometar za subwoofer na 75-80% da bi otprilike bio u ravni sa ostatkom sto se tice zvucnog pritiska, znaci sada i za sub ide 42 W, ali jos jednom, to je 42 W za ceo sistem.
Ekvivalent kod stereo sistema bi bio 2X21 W, a krenuli smo od 300 W, koje je nazvljao proizvodjac. Got it??
Da li pomenuti da je i kvalitet zvuka mnooogo losiji i kod tih 2X21 W nego kod dobrih stereo sistema.
Nas narod ima poslovicu :"Od govana pita ne biva". i poznatiju "Koliko para, toliko muzike".
Naravno, da ne bude zabude. Ja nemam nista protiv ovih sistema. Oni su OK za kolicinu novca za koji se prodaju, i naravno, za specijalnu namenu, a to je 3D efekti, sto ukljucuje igre i donekle DVD filmove (donekle, jer mislim da su i za DVD filmove malo losi u tim cenovnim razredima, koji su aktuelni kod nas). Za DVD mislim da je min. upravo ovo sto je chovek pomenuo na pocetku posta, a to su zasebni uredjaji i pasivni zvucnici, npr. od 1200-1300 DM, pa navise. E sad, sto se ovde nema para (ukljucujuci i mene), ja nisam kriv za to, a onaj ko je kriv sada tipka na svom laptopu, i gleda satelitsku televiziju, istina sa malo ogranicenim dometom kretanja.

Pozdrav.

:wave;

Ljudi, ok ali vi NEMATE POJMA koliko je taj Altec jak... ne govorim o kvalietu kada se odvrne na 90% zamisljene snage, vec o tome koliko to gruva....! Sto se mene tice, to je dovoljno za zurku u veoma velikom stanu!!!

byMaX je napisao(la):
Ljudi, ok ali vi NEMATE POJMA koliko je taj Altec jak... ne govorim o kvalietu kada se odvrne na 90% zamisljene snage, vec o tome koliko to gruva....! Sto se mene tice, to je dovoljno za zurku u veoma velikom stanu!!!

Dobro, nemoj sada bas veoma veliki stan. Uzmi makar srednji, nema smisla. :p

Nazad
Vrh Dno