Šta je novo?

4.1, 5.1 razlika???

NikBre

Čuven
Učlanjen(a)
11.03.2003
Poena
604
Pa zanima me u cemu je bas razlika tu. Znam da 5.1 je samo za dvd ali neznam sta tacno radi taj peti ili je sve razlicito mislim kanali i sta se tacno gubi kad gledas dvd sa 4.1 zvucnicima?

HVALA

NikBre je napisao(la):
Pa zanima me u cemu je bas razlika tu. Znam da 5.1 je samo za dvd ali neznam sta tacno radi taj peti ili je sve razlicito mislim kanali i sta se tacno gubi kad gledas dvd sa 4.1 zvucnicima?
Taj 5ti centralni zvučnik je namenjen za dijaloge, tj. da kad glumci na ekranu razgovaraju glas dolazi sa tog mesta a ne rasplinut po prostoru.
Ne znam neku drugu svrhu...

NikBre je napisao(la):

HVALA

Nemas centralni zvucnik tako da ne cujes AMBIJENTALNI kanal.

Zormanicu, nisi u pravu. Kakav ambijentalni kanal. Sa 4.1 sistemom se cuje sve sto i na 5.1 sistemu. Razlika je u tome sto u 5.1 sistemu dijalozi uglavnom dolaze sa centralnog zvucnika dok u 4.1 sistemu, centralni kanal se rasporedjuje na prednja dva - levi i desni.

NikBre-a je interesovalo kakva je razlika - da li je bitna ili ne. Ja ne znam sta da kazem na tu temu. Imam 5.1 zvucnike ali ne mogu da procenim znaci li stvarno dosta taj centralni kanal ili ne. Moja jedina preporuka je da ako moze poslusa i jedan i drugi sistem, pa da zakljucak donese sam.

Laza je napisao(la):
Zormanicu, nisi u pravu. Kakav ambijentalni kanal. Sa 4.1 sistemom se cuje sve sto i na 5.1 sistemu. Razlika je u tome sto u 5.1 sistemu dijalozi uglavnom dolaze sa centralnog zvucnika dok u 4.1 sistemu, centralni kanal se rasporedjuje na prednja dva - levi i desni.
quote]

Verovatno si u pravu !. Sorry,
ja sam 5.1 najcesce slusao u igrama i tamo mi nikakvi dijalozi nisu privukli paznju.

Namena centralnog jeste uglavnom za dijaloge, ali ne samo za njih, vec i za efekte, tj. zvuk se bolje rasporedjuje (orijentise) u prostoru. Ozbiljniji (HI-FI) centralni kostaju od 200 evra pa na gore. Ne verujem da bi ljudi dali toliko para samo da bi culi dijalog.

poz.

p.s. Cisto da zachinim, u ozbiljnijim Visaton Home-Cinema kompletima uz centar ide i NJEGOV subwoofer. Perverzija!

Ako su prednji levi i desni zvucnik blizu, dakle neki kompjuterski setup, onda je i 4.1 sistem sa fantomskim centralnim kanalom dovoljan.

Vrh Dno