Šta je novo?

3TB, Win 7 <> GPT

okmijun

Čuven
Učlanjen(a)
08.09.2004
Poena
755
Moja oprema  
CPU & Cooler
i7-7940x
Matična ploča
Asus x299 ROG
RAM
128GB DDR4
GPU
Titan X Pascal 12GB
Ovako, sledeca je situacija, najbolje tako da objasnim.
SSD 60GB, Win7, aktivan
HDD, 3TB, sa sledecim particijama, najbolje da pogledate sliku da ne objasnjavam puno.
Evo, je dole :)
E, sad, sta bih hteo, da ovih 700GB, unloceted povratim nekako, ako je moguce bey formata?
I da li mogu C sa 3TB, da ubijem, i lepo pridruyim D particiji, bey formata i slicnih lomova?

Uploaded with ImageShack.us

Acronis director suite

Pitanje, /glupo?/ je sledece:
da bi ga konvertovao u GPT da bih video sva 3TB, moram prvo poubijati sve particije, tj formatirati ga ispocetka?
jel tako? ovako kako je sad uopste mi ne daje nigde "convert to GPT"?

Ako će na tom disku biti jedna particija od 3TB, onda ga moraš konvertovati u GPT ( prethodno moraš pobrisati sve particije )
Ako izdeliš na više particija, one moraju da budu manje od 2TB, i tad ostaje na MBR

^^^
Hm?
Pa nijedan program mi ne daje nijednu mogucnst za tih 700GB unlocated.
Neki ga cak i ne vide.
...
Pogledaj screenshot gore.

Razlika između GPT i MBR diskova je u tome da na MBR diskovima jedna particija ne može da bude veća od 2TB, dok na GPT može
Od te tvoje unalocated particije, ako na njoj nema podataka, možeš da napraviš novu, pomoću, ko što borab reče, Acronis Disk Directora
Ako ima podataka, možeš isto Acronis Disk Directorom da to rešiš, tj. vratiš izgubljenu particiju, ideš na Recovery Expert opciju
Naravno da možeš C particiju da obrišeš i pridružiš unallocated space D particiji, iz Wina ili Disk Directora

Poslednja izmena:
A koja je svrha da konveruješ disk u GPT, ako na njemu nećeš da imaš particije veće od 2TB ?

Svrha je da uopste vidi bilo sta preko 2TB.

Mi se očigledno ne razumemo, progooglaj malo pa ćeš videti, evo http://www.petri.co.il/gpt-vs-mbr-based-disks.htm
Napisah, razlika između GPT i MBR diskova je u tome
1. Da na MBR diskovima jedna particija ne može da bude veća od 2TB, dok na GPT može ( npr MBR disk od 10TB može da ima nekoliko particija al manjih od 2TB )
2. MBR disk može da ima 4 primarne particije i jednu Extender sa X logičkih particija na njoj, dok GPT disk može da ima X primarnih ( ne vidim što je to bitno )
3. GPT ima backup particione tabele ( to može da bude bitno )

Ma meni nijedan alat, ukljucujuci winow disk management nije uopste dozvoljavao da uradim sa tim HDDom, mozda zbog toga sto je na njemu bila activna boot particija? verovatno, tj nemam pojma, vidis i sam da tapkam u mraku, pa pipam.
Nije uopste bilo bitno da bude GPT, vec samo da izvucem sav prostor, bio on MBR ili GPT, meni svejedno. Nekad je to bio i boot hdd, tj kratko vreme, al nebitno to sad, i onda je ostala jedna boot particija za svaki slucaj, kao.
...
Elem, hvala i tebi, i ostalima, nekako sam se iskobeljao, na misice, zao mi je sto na BMu, nema stiki tema popute ove i slicnih 10-15 tema trenutno aktivnih, tj za ovu temu, a ima energije za najgluplja moguca prepucavanja.

Nazad
Vrh Dno