Šta je novo?

[3DTV] Panasonic 37ET5E

DuckyLee

Cenjen
Učlanjen(a)
26.11.2011
Poena
169
Nakon dugotrajne analize i nestrpljivog isčekivanja modela za 2012. godinu, odlučio sam da pred Evropsko prvenstvo pazarim jedan 3DTV. Kako najviše vremena, ispred televizora, provodim za gledanje HD filmova, igranje PS3 igara i navijanje iz fotelje, a ograničen sam sa raspoloživim prostorom, odlučio sam se za LED TV, a 3D je viđen kao dobrodošao dodatak.

Nakon analize raznih opisa po internetu, odluka je pala na Panasonic serije ET5. Prema “eminentnim internet stručnjacima” televizor je ocenjen kao korektan izbor za one koji žele male vrednosti kod kašnjenja ulaznog signala (input lag 25-30ms), kvalitetne uglove gledanja (IPS ekran), pasivan 3D i efikasnu potrošnju električne energije. Ono sa čime se niko od njih nije sreo, jeste avantura koju će budući vlasnik ovog modela dožveti, kada bude želeo da isti kupi u Srbiji :mad:

Kako imam ograničen prostor za smeštaj TV-a, zbog veličine sobe i nameštaja, morao sam da tražim model koji svojom ukupnom širinom neće preći 90cm, što se prevedeno u dijagonale svodi na 94cm (37”). Većina naših trgovaca je početkom marta dobila modele od 42” i 47”, a ja sam strpljivo čekao sve dok se par modela sa dijagonalom od 37” nije pojavilo kod nas. Tokom maja je usledila finalizacija potrage, obilazak svih “te(c)hnom…..”, “big….” i “small” ;) radnji i “konsultacije” sa prodavcima i stručnim predstavnicima određenih brendova. Prvo što sam doživeo jeste “stručno” uveravanje da se modeli od 37” više ne proizvode, iako se isti nalaze u akcijskom letku firme u kojoj (za koju) isti “stručnjaci” rade. Kada sam preživeo ovaj prvi “šok” usledilo je savetovanje po pitanju tehničkih karakteristika. Da ne bih davio sa svim biserim koji su odzvanjali radnjama, fokusiraću se samo na dva pitanja i odgovore koji su usledili. Na pitanje “Koliki je input lag?”, većina prodavaca je imala identičan odgovor i za VOX, Samsung, Sony, LG, Panasonic i ostale modele: “Ne znam na šta tačno mislite, nemam tačan podatak, ali niko se nije žalio”. Elem, da se malo približim temi; pitanje: “Koliko se naočara dobija uz Panasonic ET5?” i legendaran odgovor “Uz sve LG i poneki Samsung se dobijaju naočare, za sve ostale proizvođače morate posebno da kupite”. :wall: Ne želim da dodatno objašnjavam kako sam se osećao kada sam to čuo, a par minuta pre toga, na ulazu u tu “radnju”, video promo letak gde piše da je televizor na akciji i da se dobijaju 4x3D naočare (fabričko pakovanje u skladu sa svim dosadašnjim opisima).

Preživeh ja sve te “stručne informacije i savete”, iako mi isti nisu ni trebali, već sam kurtozno postavio par pitanja, da čovek ima osećaj da mi je pomogao u izboru. Odlučim se da poručim Panasonic 37ET5, koji, igrom slučaja, nisu imali u toj radnji već samo u skladištu. Isporuka za 24h, besplatna u BG i okolini. Sutradan, prema dogovoru (za svaku pohvalu) stiže poziv da je TV stigao. Srećem se sa vozačem i imam šta da vidim. Stigao Panasonic, ali ne ET5, već E5 (model koji je u istoj radnji jeftiniji skoro 10.000 dinara). Uslediše konsultacije sa komercijalom, pa sa pravnom službom, Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, Ambasadom Japana, fabrikom u Osaki i nakon 20 minuta utvrđeno je da modela ET5 nema nigde u Srbiji i da oni, “slučajno”, nisu videli da postoji razlika između modela ET5 i E5, kao i da će mi učiniti veliku uslugu i za par dana nabaviti trženi TV, po njihovoj ulaznoj ceni (ali samo 5.000 dinara višoj, zbog kursa). Nakon ovako efikasno obavljene trgovine, donosim odluku da promenim firmu od koje kupujem TV i preko zvanične internet stranice jedne druge domaće trgovine izvršim ponovnu nabavku istog modela. Na moje “iznenađenje”, oni su imali traženi model, a ja konačno dođoh u priliku da se vratim na temu i uživam u čarima novog televizora. :banana:

Krenuću redom, od kutije, popularnog otpakivanja (unboxing-a).

Televizor je stigao u kutiji popriličnih dimenzija (širine 135, visine 65) i težinom od oko 17kg (ako nemate veliki automobil – kombi ili karavan, predlažem vam da se opredelite za isporuku na kućnu adresu).
00 Kutija.JPG

Unutar kutije je sve bilo solidno zaštićeno čvrstim stiroporom, u skladu sa standardnim pakovanjem svih ekrana, ali mislim da je mogao da se doda još jedan sloj stiropora za zaštitu ekrana od slučajnih udaraca (ispadanja).
03 Kutija - Unutrasnjost.jpg

U kutiji pronalazim sledeću opremu: postolje za TV (sa kompletom šrafova za montiranje), daljinski upravljač, dve Panasonic baterije, 4 para naočara, kablove-adaptere za činč konektroe i vezu sa skart kablom, naponski kabl, plastičnu vezicu za kablove, detaljna štampana uputstva na više jezika (ali ne i na Srpskom) i CD sa digitalnom verzijom uputstava.
Nakon što sam ubedio TV da izađe iz kutije, usledilo je montiranje istog na postolje i pogled ka konektorima.
04 Postolje.JPG06 - TV Zadnja strana.JPG

Svi konektori na TV-u su usmereni ka bočnim i donjim stranama, što je prema meni, mnogo bolje rešenje, posebno u slučaju montiranja TV-a na zid ili sličnu površinu. Primećujem da TV koristi klasičnu vezu za napon (ne znam tačno kako da se izrazim, ali nije ona džombasta :d). Kabl zauzima mnogo manje mesta i u utičnici, a sa njim se lako manipuliše pri sakrivanju kablova. Direktno na leđima TV se nalazi i mali prostor za CI modul (uskoro uzimam digitalni paket sa CI modulom pa ću napraviti još jedan opis ili dodatak ovome).

Nastavak ....

Nastavljam sa krupnijim planom prvo desne strane TV-a (gledano u odnosu na prethodnu sliku). Prvo nalazim na mesto za priljučenje SD kartica. Zatim slede 3 USB 2.0 porta, dodatno deklarisani sa 5V i 500mA Max. Prvi od USB portova nosi i oznaku HDD (verovatno za povezivanje diskova, još nisam utvrdio da li podržava i snimanje). U nastavku su 4 HDMI 1.4 porta, od kojih je HDMI 2 dodatno označen sa ARC. Na kraju se nalazi klasični 3,5” priključak za slušalice.
07 - TV Konektori 1.jpg
Donjom stranom dominiraju Ethernet port, klasični antenski ulaz (DVB-T I DVB-C), digitalni audio izlaz, VGA PC konektor i specijalni priključci AV1 (adapter za skart) i AV2 (komponentni – “činč”).
U blizini je i priključak za naponski kabl.
09 - TV Konektori 3.JPG 10 - TV Konektori 4.JPG
Levu stranu (u odnosu na uvodnu fotgrafiju) krase, WiFi adapter i fizički tasteri za kontrolisanje TV-a. Poslednji taster služi za potpuno gašenje TV-a. Instalirani WiFi adapter podržava 2,4GHz i 5GHz mrežu.
11 - TV WiFi.JPG

Došao je red i da se aktivira TV, kao i da se upoznamo sa prednom stranom TV-a.

13 TV.JPG
Biću toliko slobodan da zaključim da je ove godine Panasonic odlučio da “pozajmi” dizajn od par starijih modela Samsung-a. Ekran je “opasan” sivkasto-ljubičastim okvirom debljine oko 2,5 cm na koji se nastavlja 0,5 cm providnog, ukrasnog okvira, koji, zajedno, TV-u daju veoma elegantan izgled. Postavljen na postolje, TV ima mogućnost zakretanja u levu i desnu stranu (po slobodnoj proceni oko 10-tak stepeni). Ekran poseduje “polu” sjajni premaz, sličan Samsung-ovim modelima (koji, ako sam dobro razumeo “profi” opise po interentu, služi za pojačavanje intenziteta crne boje u svetlim prostorima). Posle par sati testiranja, mogu reći da se u određenim situacijama primeti odsjaj nameštaja i lica u prostoriji, ali ne toliko da poremeti doživljaj TV programa.

Pri odabiru automatskih podešavanja opredelio sam se za Srpski jezik, a kao zemlju za izbor signala, odabrao sam Nemačku. Posle skeniranja dostupnih DVB-C i analognih signala, usledilo je podešavanje interneta. Tu sam bio plijatno iznenađen kada sam video da je TV prepoznao i moju 5Ghz mrežu, pored “standardne” 2,4Ghz mreže.

Čim sam se dokopao interneta, pokrenuo sam i instalaciju nove verzije software-a.

Poslednja izmena:
Nastavak....

Kada je sve došlo na svoje mesto, usledilo je kraće testiranje kvaliteta prikaza TV signala. Krenuo sam od analogne kablovske televizije. Neću da ulazim u detaljnu analizu (ne)kvaliteta signala, već ću samo reći da je slika OK, ali uz primetne nedostatke.

Kod DVB-C signala sitacija je znatno bolja, posebno kod dostupnih HD kanala, gde sve čari FullHd rezolucije dolaze do izražaja. Slika je bogata detaljima, bojama i nema tragova “digitalnih šumova - kockica”.

Primetio sam da kod nemačkih kanala TV pruža i mogućnost interakcije preko specijalnih opcija dostupnih pritiskom na “obojene” tastere na daljinskom upravljaču. Nemački jezik ne govorim, pa se nisam upuštao u detaljnije “razgledanje” tih opcija.

Kako moj kablovski operater u svojoj ponudi ima i test 3D kanal, sa velikim nestrpljenjem sam pristupio analizi 3D mogućnosti koje ima ovaj model Panasonica. Dolaskom do 3D kanala, TV je prvo prikazao klasičnu podeljenu sliku uz obaveštenje da je dostupna opcija 3D signala koja se aktivira pritiskom na 3D dugme na daljinskom upravljaču. Aktiviranjem te opcije dolazi do kratkotrajnog prekida prikaza slike na ekranu da bi se potom podeljene slike spojile u poznatu “zamućenu” sliku.

Moj subjektivni doživljaj je da je 3D slika veoma bogata detaljima, solidne dubine, bez tragova dupliranja i zamućenja. Kako nosim i dioptrijske naočare, od velike važnosti, pri kupovini, mi je bio i dizajn 3D naočara koje dolaze u paketu sa TV-om. Panasonic-ove naočare su mi omogućile jednostavno postavljanje preko mojih dioptrijskih i njihovo potpuno pokrivanje polarizovanim “staklima”. Priznajem da ponekad izgubim fokus pri gledanju 3D sadržaja, ali to više pripisujem umoru očiju od radnih aktivnosti, nego problemu sa naočarima. Pokušao sam da napravim par fotografija kroz naočare da bih vam približio svoja prva iskustva.

Usledilo je povezivanje PS3 sa TV-om i podešavanje 3D-a. Testiranje sam za sada obavio samo uz pomoć Motorstorm-a, a uskoro ću ovaj opis dopuniti i sa drugim sadržajima.

Kada sam već aktivirao PS3, odlučio sam i da probam par, u tom trenutku dostupnih filmića. Prvom sam testirao divx film (DVDRip), a potom i pravi BluRay. Divx je zahvaljujući izuzetnoj sposobnosti PS3-a prikazan veoma kvalitetno, sa dovoljnom količinom detalja da je u pojedinim momentima partner u testiranju pomislio da je u pitanju BluRay snimak.

Kada je na red došao Mračni vitez, svima je bilo jasno ko je gazda :)

Omiljeni deo svih testova televizora mi je uvek bilo ispitivanje vrednosti ulaznog kašnjenja signala (input lag). Kako ću TV koristiti za igranje i PC i PS3 igara, interesovalo me je da li TV ispunjava očekivanja, formirana na osnovu “profi” testova koji su ga okarakterisali kao TV sa malim lag-om (25-30ms).

Panasonic poseduje 5 modova za gledanje: Dinamični, Normalni, Bioskopski, Pravi bioskom i mod za igre. Testirao sam kašnjenje u svakom modu.

Rezultat za "Dimanični" mod: ~140ms

Rezultat za "Normalan" mod: ~110ms

Rezultat za "Bioskopski" mod: ~110ms

Rezultat za "Pravi bioskop" mod: ~110ms

A sada rezultati "Game" moda: ~50ms

Dakle, u meni najinteresantnijem modu, kašnjenje iznosi oko 50ms. Ako ja to dobro računam. Da li je to zadovoljavajuće ili ne, ostaje mi da proverim prilikom intenzivnijeg testiranja. Za sada sam malo razočaran, jer sam očekivao bolje rezultate na ovom testu. Pokušao sam da promenim HDMI priključke (od 1-4), HDMI kablove (1.3 i 1.4), pogasio sam sve napredne opcije za “ulepšavanje” slike, ali su rezultati uvek bili isti.

Baš će mi teško pasti dodatno testiranje :d

Do sada sam stigao da testiram još i puštanje filmova preko USB-a. Od 5 testiranih MKV i MP4 3D SBS filmova, svi su uspešno reprodukovani. Radili su i filmovi sa DTS zvukom i sa AC3 zvukom. Svi su puštani sa WD Passport HDD-a, sa dve particije (NTFS + FAT). Probao sam i par 2D FullHD BluRay rip-ova. Svi su radili odlično uz zavidan nivo detalja i iznenađujuće bogat zvuk. Prevodi su radili samo ako su bili uključeni u MKV i divx datoteke.

Ovo je moj prvi Korisnički opis i molim vas da mi oprostite na greškama koje sam sigurno napravio, što u kucanju, što u testiranju (npr. na blic :lupko:). Želeo sam da moja prva iskustva, nakon 24h druženja sa novim TV-om, što pre podelim sa svima. Nadam se da među vama ima još zainteresovanih za ovaj model i da će vam moj "test", barem malo, pomoći u odlučivanju.

Ima još puno stvari koje planiram da proverim na ovom TV-u, a koje nisam ni načeo u ovom trenutku. Kako mi vreme bude dozvoljavalo, dopunjavaću ovaj opis sa novim podacima (fudbal ;), SD, HD, kalibracija, snimanje na hdd, 3D, 2D u 3D, igranje u 3D, Viera Android remote, input lag – subjektivni doživljaj i dr.). Ako budete imali neke dodatne ideje ili pitanja u vezi testiranja, slobodno ih postavite, a ja ću probati da ih sprovedem u delo i rezultate podelim sa svima.

:wave:

Nazad
Vrh Dno