3D printer - Opsta tema - FAQ

Corvus Corax

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.09.2008
Poruke
10,809
Poena
83
Uglavnom, stavljam na 50mm/s. 25mm/s je samo za prvi sloj. Jesi li probao da osušiš PLA u rerni? Probao sa drugim koturom filamenta?

Resetuj profil sa podešavanjima u Cura, ako to koristiš za slajsovanje, pa probaj ponovo da odradiš stringing test.
 

DukeLander

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.11.2008
Poruke
10,469
Poena
113
70 kod mene, ali ponekad ni to ne pomaze ako su krs filamenti.
 

milojkovstojko

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
07.08.2013
Poruke
888
Poena
18
Probao sam da osusim, 3h na 50c nije se smanjio stinging, ali kada sam smanjio sa 80 na 50 nestao je. E sada filament crealty na 190c je temp, iskreno nisam se igrao sa temperaturom nego samo sa retraction.
 

DukeLander

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.11.2008
Poruke
10,469
Poena
113
Odradi Temperature stringing bridge pa ces znati sta kako.
 

Corvus Corax

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.09.2008
Poruke
10,809
Poena
83
Kada si šta smanjio sa 80 na 50 stringing je nestao?

190C mislim da je nisko za Creality PLA+. Ja ga štampam na 210/50C.
 

Vaskev

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
16.10.2010
Poruke
447
Poena
18
Creality PLA/PLA+ štampam na 200/60 i nemam stringinga uopšte čak i pri brzini od 80mm/s. Najviše i štampam sa ovom brzinom. Jedino što sam u eksploataciji primetio je da stringing mnogo zavisi i od kvaliteta Bowden Teflon Tube, imao stringing i sa originalnim crevom kad je stigao štampač pre prepravke, zatim ga je bilo i posle prepravke na direct drive sa tim istim, originalnim. Onda mi je stiglo nekoliko vrsta creva sa Alija i sa nekim providnim crevom je stringing bio katastrofa, to sam odmah izbacio i stavio belo crevo, od istog prodavca koje se pokazalo izuzetno dobro i sa njim je potpuno nestao. Kasnije sam nabavio i originalno Capricorn ali ga još nisam ugradio jer sve radi OK i sa ovim. Odmah sam naručio još par metara onog belog za rezervu jer je bilo baš jeftino.


Ne znam koliko je sada od njega moguće nabaviti taj isti kvalitet, ako je promenio dobavljača ili nešto slično. U savakom slučaju nije skupo. Ali nikako transparentno crevo za 3D štampač.

Uticaj ima i parametar steps per mm ekstrudera, ja sam morao da nađem praktičnu vrednost jer matematička nije bila odgovarajuća. Matematika je rekla 148 koraka (tačno toliko je i izmereno) a najbolju štampu sam dobio sa 130steps/mm. Takođe je bitno uskladiti i Fill u %. Evo i nekih ostataka iz procesa podešavanja.
20210904_073939.jpg20210904_074000.jpg

Inače sad se više ne sećam koji je uzorak iz koje faze, znam samo da su crveni i beli filamenti neko teško đubre i da su pre svake upotrebe išli po par sati u dehidrator i da su se pre toga lako lomili ali je ipak moglo da se odradi nešto i sa njima. Sivi je Prima Creator odličan ali mislim da ga više nema u ponudi a crni je Gembird, klasika. Nisam imao tada Creality crni pa nema uzoraka sa njim. Brzina je uvek bila na 80.
 

milojkovstojko

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
07.08.2013
Poruke
888
Poena
18
Stigao mi klon Bltouch koji je kolega preporucio. Da li mozete neki link ka kvalitetnom tutorijalu za instalaciju za ender?
 

Vaskev

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
16.10.2010
Poruke
447
Poena
18
Stigao mi klon Bltouch koji je kolega preporucio. Da li mozete neki link ka kvalitetnom tutorijalu za instalaciju za ender?
Imaš već na predhodnoj strani dva linka, princip je isti. Na prvom je čak i objašnjenje u vezi Creality ploče mislim V1.1.3. Ako se do sad već nisi snašao.
 

milojkovstojko

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
07.08.2013
Poruke
888
Poena
18
Nisam dobio potreban adapter. Zanima me da li je potreban samo ovaj sa slike ili treba jos neki?
 

Prilozi

  • Screenshot_20210915_093900_com.alibaba.aliexpresshd.jpg
    Screenshot_20210915_093900_com.alibaba.aliexpresshd.jpg
    77.1 KB · Pregleda: 30

milojkovstojko

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
07.08.2013
Poruke
888
Poena
18
Razmisljao sam da zamenim hotend na enderu 5. Vredi li uzimati i sta microswiss ili e3d v6 (originale) ostali su preko 100e. Da li cu dobiti neko poboljsanje?
 

DukeLander

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.11.2008
Poruke
10,469
Poena
113
Sigurno da hoces, pitanje je samo da li vredi toliko para?
Problem je sto neces znati dok ne probas...
 

Gedora

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
22.11.2012
Poruke
437
Poena
28
Kod mene je na E5Pro MS, zamenio sam ga nesto relativno brzo po kupovini stampaca. Imam i HeroMe mod sa dual-fan setupom. Motiv za prelaz je bio abrazivni filamenti, filametni koji se stampaju na krajnjim granicama temperature i generalno dugotrajnost. Pre zamene sam stampao dosta PET-G (vise koristim nego PLA) i za recimo tih 2 meseca koriscenja mi je Capricorn tube vec solidno obgoreo u samom hotend-u. MS sam kupio u Voxellab-u, kao najlaksu soluciju.

Jedino negativno od prelaska - desilo mi se 2x da imam leak izmedju samog bloka i heat break-a. U principu pipavo za srediti, ali ako uvdis na vreme, ocistis visak filamenta i ponovo vratis i stegnes sve. Nemam neko bolje objasnjenje sto se to desava, osim da mozda nisam isao bas do granice stezanja.

Svakako, moja preporuka jeste da se uradi upgrade u celosti, sa pomenutim hladjenjem, kao i podesavanjem kroz slicer, koja su neophodna. Taman sam i FW prebacio na TH3D i jos gomilu usputnih sitnica sredio, tako da natera te i da se upoznas sa stamapacem bolje. :)
 

zholinho

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
05.12.2010
Poruke
1,666
Poena
48
Pitanje, da li bi neko od vas znao da napravi figurice iz crtanog filma, i da li je to u opste moguce uraditi na 3d stampacu?
 

zholinho

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
05.12.2010
Poruke
1,666
Poena
48
@Mrljesana da li bi ovako nesto sa slike moglo da se uradi?
Ako bi, da li mozda mozes ti ili da mi preporucis nekog ko to radi, da vidim koliko bi koštalo?
 

Prilozi

  • IMG_20210927_190420_336.jpg
    IMG_20210927_190420_336.jpg
    191 KB · Pregleda: 15

mean_machine

3.5" Floppy
Učlanjen(a)
24.01.2006
Poruke
1,290
Poena
38
Jel moguce ocistiti staklenu podlogu od tragova mlaznice? Nivelisao istu pa zeznuo stvar pustio program za testiranje nisam obratio paznju i na staklu je ostao trag mesing (mlaznica obrusena, stavio rezervnu), taj sloj ne smeta pri stampi ali nervira :D
 
Vrh Dno