Šta je novo?

3D igranje?

frrka

Čuven
Učlanjen(a)
17.09.2005
Poena
595
Sta se dogodilo sa 3D igranjem?
Ne vidim da ljudi uopste spominju da igraju igrice u 3D.

Zanimam se zbog sebe, razmisljam o kupovini neke graficke, boljeg mon i jos malo ram-a. Koliko vidim vecinu HW koji je potreban za igranje u 3D je tu.
Zasto se ne ide u tom pravcu?
Sta koci to igranje u 3D?
Da li su potrebne extra jake kartice od 400e da bi to licilo na nesto ili sta?

Nemojte da mi samo kazete da ljudi nemaju para a ovamo vidim vrhunski HW koji se koristi za net,muziku,filmove i igrice!

"Tresla se gora rodio se mis"

3D igranje koce skupi 3D LCD TV, a u najavi je par PS3 igara.
Ne znam sta ima na PC-u sto podrzava 3D i kako izgleda to.

Trebi to LCD monitor/tv sa 120Hz za 3D Vision i te nvidia-ine naočare. Tako da je još uvek skup sport u pitanju :)

Pa koci sto su 120Hz monitori i dalje prilicno skupi za tu dijagonalu (22 incha samsung 2233RZ kosta ~270evra), a i televizori takodje. To je glavna prepreka, makar meni, ne bi nikad dao te pare za tu dijagonalu, pa jos i prosecan TN...

Neke graficke u rangu od 150-250 evra mogu da izvuku vecinu igara u pristojnom framerate-u, ne bas sve novije igre u maks nivou detalja doduse, ali moglo bi da prodje.

3D Vision cvidze dodju jos i najjeftinije, mada kod nas imaju suludu cenu takodje, tako da ih je najbolje kupiti preko grane.

Poslednja izmena:
LoL, pa ne verujem da misli na to:D
Ali da, to radi bez problema (i dodatnog ulaganja)...

pa za start je ok,da se navuce :D

Po meni je 3D prolazna novotarija, koja podiže veliku prašinu, ali se ta prašina brzo sleže.

Ja jedini benefit u 3D vidim u bioskopima. To je možda jedina stvar koja može da oživi poprilično mrtve bioskope. Ali zaista ne vidim sebe kako sa ženom (u budućnosti i decom) sedim ispred TV/monitora i na glavi imam neke nakazne naočari (pritom ne mislim na one kartonske Midgardove):D

Opet kažem ovo je samo moje mišljenje, možda i grešim, ali verujem da se 3D neće toliko proslaviti.

opustneo bih nosio one naocare kao iz bioskopa ako bi u buducnosti to znacilo da bih gledao 3d filmove kod kuce :)

igranje je vec drugacije, ne znam dokle su dogurali ali znam da je postojao problem mucnine posle pola sata igranja :)

Uopshte nije problem igrati se u 3D na PC-ju - treba samo imati monitor 120 Hz (ili josh bolje projektor :D), dobru nvidija kartu i naochare. Works like a charm ;)
Za igranje u 3D u 1920x1080 dovoljna je GTX260, a neke stvari moze da gura i GTS250, tako da to nije neki problem.

I za gledanje filmova je isto to sve shto je potrebno.

Da li moze plazma da zavrsi posao?
Plazme nemaju problem sa MHz.

Ne moze plazma. Tj. moze ali mora da podrzava 3D.

I ja mislim da je glavni problem "glavobolja" tj shutter koji je potpuno neprirodan za oci. Mozda pri nekom boljem osvezavanju tipa 3-4x vecem od 120Hz taj problem nestaje, ali niko nije napravio takav 3D sistem.

Polarizacione naocare nemaju taj problem (mada sam ih do sada video samo u bioskopima) ali kada se one koriste, efektivno smanjuju prikazanu rezoluciju 2x.

Inace kada je neka promocija Samsunga bila ovde u Nisu, gledao sam Samsung 3D televizore i mogu da kazem - krsh zivi. 3D prikaz gledan kroz naocare primetno treperi i animacije nisu fluidne - ocigledno da tehnologija jos uvek nije sazrela.

Kada se rese navedeni problemi, i cene se spuste na nivo za siroke narodne mase.. verujem da ce se svi lepo igrati u 3D, pa i bez naocara (vec postoje neki preskupi 3D monitori) :type:

Poslednja izmena:
Vama izgleda nimalo nisu drage vase oci. P aoslepeli bi posle mesec dana 3d igranja od po dva sata dnevno. Ne treba to nikome. Ja sam zadovoljan i ovakvim igranjem

Ja bas mislim da je korisnije gledati u 3D nego u 2D stvari, jer oko non stop mora da fokusira na razne tacke i nece se javljati tzv. lenjost ocnog zivca od non-stop fokusa na jednu tacku ekrana...

Sinoc probao kod druga Call of Duty Black Ops i NFS Hot Pursuit. NFS je ok, izdrzljivo je, dok posle 5 minuta u COD pocinje da bolucka glava i kad skinete naocare imate onaj efekat blagog zatamnjenja, kao kad gledate u sijalicu dugo.

Koristio sam one najobicnije kartonske naocare. 3D me nece videti dugo :)

Pa naravno da boli glava kada igrate u anaglifu... Kod 3D-a ne radi tipichna srpska shema - da je jeftino i da bar nekako radi.

Zbog toga i nisam za to da se prvo proba sa kartonskim naocarima. Vecini ljudi se smuci i ne pomisljaju da probaju "pravu" stvar i donesu krajnji zakljucak da li valja il' ne...:)

Naravno da ce uvek da valja. :) Osecaj 3D i 2D igre ne moze da se poredi, pogotovo ako su efekti odradjeni do yaya.

Setite se samo da niko nije ni spominjao 3D pre avatara (dobro, ako ne računamo Koralinu ili neko slično ambiciozno ostvarenje :)), a što se gejminga tiče, tek NVdia počinje da ga forsira od serije 200, dakle od pre nešto preko godinu dana, za iole veću masu igrača.

Znači u doba negde oko Avatara, 3D je u obe sfere (movies+gaming) doživeo jedan kratak bum, a trenutno je to oduševljenje prilično splasnulo i mislim da će u ovom krugu, sve firme koje prave 3DTV-ove (Sony i Samsung, pre svega) biti na gubitku, zbog postojećeg odnosa penetracije tehnologije, kvaliteta i cene (kao i nus-efekata trenutne tehnologije).

Cenim da će sve to ići dosta sporije nego što se generalno očekuje (recimo prava "masovizacija" za nekih 6-8 godina), a do tada treba preležati dosta dečjih bolesti i dosta unaprediti i omasoviti tehnologiju. Premda sam princip stvaranja 3D slike (prevarom oko-mozak kombinacije) mi se ne čini kao prirodan put za dugoročno uspešan recept :)

Nazad
Vrh Dno