Šta je novo?

3D budzet

Genghis Khan

Čuven
Učlanjen(a)
18.03.2001
Poena
680
Burazer pocinje da izucava 3D i hoce da uzme neki komp, a ja ne pratim triste vec neko vreme pa bolje da pitam upucenije :). Problem je budzet koji je veoma mali. Ukupno (sa 22" monitorom ne bi trebalo da bude vise od 500€). E sada, kako je on apsolutni pocetnik, mislim da ce za ovaj novac moci da uzme nesto za pocetak. Posebno nisam upucen po pitanju platforme (to i jeste najveci problem). Znam da je ranije nvidia+intel bilo bukvalno obavezno za 3d ali nemam pojma sta se sada desava.

Svi predlozi dobrodosli!

Jel ima neko telefon od Peja da ga okrene, da proveri da mu se nesto nije desilo? Proslo 3 i po sata od kako je otvorena ova tema, jos uvek nije odgovorio. :-devil-:

Salu na stranu...

Genghis Khan, da, 500 evra je stvarno malo za komp sa monitorom. Gledaj barem 600 ako mozes da dodas.

Monitor: SAMSUNG 2243NW (135 evra)
Maticna ploca:Biostar P35D2-A7 (60 evra)
Procesor: INTEL E5200 (60 evra)
Graficka karta:Sapphire HD4830 / 512 MB (90 evra)
Ram memorija:Transcend DDR2 4GB (2 x 2GB) (mozes bilo koju na 800mhz, samo 4gb (2x2) da bude) (40 evra)
DVD:Bilo koji SATA (18 evra)
Hard disk: WD 320GB (40 evra)
Kuciste:ASUS Midi ATX TA-861 Air Duct (23 evra)
Napajanje:LC POWER TAURUS 560W (50 evra)
Tastatura i mis: Po izboru (15 evra)

ovo je sve zajedno 530 evra, manje od ovoga stvarno je glupo uzimati. Kazem ti, gledaj barem 600 evra da izdvojis.

He, he, nista ti ne brini. Njemu je bolje da kupi 9600GT zbog bolje podrske nVidie za rad u 3D programima (a moci ce i solidno da se igra sa njom). I bolje je da uzme AMD 7750+ BE i Asus M3N78, jer ce posle lako da zameni procesor za neki Phenom II X4 kada bude usao malo dublje u 3D, dok je sa Intelom osudjen na S775 cije vreme prolazi i pitanje je sta ce kasnije moci da nadje od procesora kada se bude odlucio na upgrade. Mogao bi da uzme i Kingmax na 1066MHz. Osim toga, moze da ustedi kupovinom LC Power 914B kucista sa napajanjem koje ce drzati tu konfu bez problema. Pored toga, uzeo bih Acer X233HB fullHD monitor, zbog vece rezolucije, znacice mu zbog vece radne povrsine, a on kosta ~12800 din.

Ako se pod "3D" mislilo na 3D modeling & rendering (Max, Maya...) onda mu definitivno treba jaci procesor (sa sto vise jezgara, cak i Cache nije presudan kod renderinga) i dosta slabija graficka (moze i integrusa).

-Mozda PII X3 710/720+790GX ploca?
-Ako bi se "nategnuo" za neki PII X4 810, to bi bilo super.

Naravno sve ovo vazi, ako burazer ne igra igrice.
Odlicna konfa i za 3D i za sve ostalo, osim igrica. :D

POZ

Pa hteo sam da mu uglavim makar PII X3 710 i integrisanu grafu, ali zamisli kako je to kada na masini od 500e ne moze nista da odigra, stvarno zvuci bezveze, a pre ili kasnije ce sigurno pozeleti da obrne nesto.

Igre SIGURNO nece igrati! Brat ima ~30 :)
Umetnik je (vajar) i 3d ga interesuje kao dopuna nekih njegovih ideja i prosirenje mogucnosti!
Da, kada sam rekao 3D mislio sam na programe tima max, maya i tako to.

Nemojte bre integrusu, ipak je bitna graficka. Neka uzme 4670ticu kosta 65 evra, + sto mu je za tu graficku dovoljno 400w napajanje.

Evo moj predlog ponovo.

Monitor: Acer X233HB fullHD (135 evra) (po predlogu peje, stvarno nisam u toku sa monitorima)
Maticna ploca:Biostar TA770 A2+ SE (60 evra) (obavezno update-ovati bios samo)
Procesor: AMD Phenom II X3 710 (110 evra)
Graficka karta:GIGABYTE ATI Radeon HD 4670 (65 evra)
Ram memorija:Transcend DDR2 4GB (2 x 2GB) (mozes bilo koju na 800mhz, samo 4gb (2x2) da bude) (40 evra)
Kuciste:Codegen 400W (30 evra)

Ovo je po meni odlicna konfiguracija. Sve ovo bi kostalo oko 520 evra, znaci taman tu u okviru budzeta.

Poslednja izmena:
pa uz 914b ide LC6550 iz super silent serije koje je sasvim prostojno napajanje i sigurno je bolje od svakog codegena, a uz 645 bi trebalo da ide neko LC5420.

pa ako ima kinte neka uzme to. Sigurno da je bolje, ali je i skuplje, a sobzirom da je vec prekoracen budzet, zato sam stavio codegen 400w.

Codegen uopste nije toliko los za malo slabije konfiguracije. Za konfu koju sam napisao iznad ce biti sasvim dovoljan.

jeste nije codegen los ali su velika odstupanja u kvalitetu. Npr jedno je sasvim fino, cak ne mozete da verujete sta sve izdrzi,a drugo isto takvo se raspadne za dva meseca u konfi koja je srednji potrosac.

nikola87

Ae koristi malo zareze.
Napisao si:

jeste nije codegen los ali su velika odstupanja u kvalitetu.

Ja sam 30 sekundi mislio sta si hteo reci.

Sto mislis da ce se raspasti? Ja imam MSI napajanje koje je mnogo losije od tog Codegen.

Mozda ja i gresim, ali dok sam se aktivno zanimao oko MAX-a, u praksi mi je jedino bilo bitno da:
-Ne prepuni RAM dok radim (dakle kod vrlo kompleksnih scena mi ne pomaze ni GT300 ako komp krene da mi drlja po pagefile-u)
-I vreme renderovanja.
E sad u praksi za neku omanju animaciju u trajanju od 1 minuta mi treba 24 minuta rendanja (ako treba 1 sekunda da se izrenda jedan frejm sto je u sustini okej)
Sa dva dodatna jezgra to vreme se prepolovi, tako da dosta znaci.

Naravno, onog dana (koji jedva cekam) kada budu implementirali GPGPU podrsku u Max-ov rendering, ja menjam pesmu.

POZ

pa uz 914b ide LC6550 iz super silent serije koje je sasvim prostojno napajanje i sigurno je bolje od svakog codegena, a uz 645 bi trebalo da ide neko LC5420.

Hoćeš reći:

LC Power 914B - LC Power LC5550
LC Power 645B - LC Power LC420H

:p

jeste nije codegen los ali su velika odstupanja u kvalitetu. Npr jedno je sasvim fino, cak ne mozete da verujete sta sve izdrzi,a drugo isto takvo se raspadne za dva meseca u konfi koja je srednji potrosac.

Codegen je... kako da kazem, "bolje jeftinije napajanje". Znaci od jeftinijih, nije najgori lol.

Sto se tice njegove konfe, zaista nije veliki potrosac. phenom II X3 mislim da trosi 65w, a graficka 4670 trosi isto uzasno malo, ne treba za nju ni 6pinski konektor.

Kazem, ako ima neka uzme lcpower 550w, ako nema novca onda ce i codegen da mu odradi posao.

ljudi, danasnje 3d aplikacije i te kako znaju da iskoriste dobru graficku... pa nece valjda da gleda preview neke animacije u 1 fps?

E ovo sam hteo da kazem. Ovde su neki ladno preporucivali integrisanu graficku. Pa ne prodaje nvidia bez veze quadro graficke karte upravo za te stvari, koje kostaju preko 1000 evra.

Moj brat se bavi 3d animacijama, i po tome znam. Graficka u danasnje doba kada su im znatno opale cene, ne mora da bude vise vrhunska, ali daleko od toga da treba integrisana da bude. 4670 je minimum za te stvari, a sobzirom na njegov budzet, mislim da je savrsen izbor.

ljudi, danasnje 3d aplikacije i te kako znaju da iskoriste dobru graficku...

A gde to može da se proveri, što bi rekli, empirijski :) i naravno ne kroz sintetičke testove.
CPU je prva i najbitnija stavka. Grafička karta (barem u 3dsmaxu) i dalje radi na nivou nekog prastarog directX-a - najnaprednija opcija jeste keširanje geometrije (i to u shaded pogledu) i samo zbog toga se directX nametnuo kao pravi izbor.

Achilles82, to što se tvoj brat bavi animacijama ništa ne znači, znam i ja dosta kolega koji se time bave pa nemaju pojma o hardveru, a neretko idu na najskuplju varijantu pa ih ne treba slušati šta lupetaju.
Umesto grafičke iz niže klase, bolje je ići na polovnu grafičku više klase, generaciju - dve starije, biće brža od ove prve. Recimo, 7900GTX su budzašto, a odlične su karte za te stvari. Brža je recimo od 9600GT (pričam subjektivno, iz svakodnevnog rada). Dok 9800GTX nije ništa brža od 7900GTX (svakako ne da opravda cenu). Tu je i veća rezolucija monitora, karta sa većim bandwidth-om se bolje snalazi.

Dakle jedino što daje dobitak jeste procesor, cache je recimo isto nebitan.
Tako je bar bilo pre godinu-dve (i godinama unazad), nešto čisto sumnjam da se bilo šta promenilo obzirom na to kako izlaze nove verzije programa i šta mogu da iskoriste od trenutnog hardvera.

I super je ideja o 500€ limitu, jer ako se otvorite za više, nikad neće da nauči da optimizuje rad - a to je propast kasnije u radu.
Integrisanoj grafici ništa ne fali (sem ako ide na monitor veće rezolucije), niti će mu onda smetati u učenju niti u kasnijem radu. Hardver se kasnije lako promeni. Bolje je učiti na jeftinijem jer će, dok ne krene ozbiljno da radi, bar jednom da promeni celu konfiguraciju.

Mada, kad malo razmislim, ja bih sve polovno :d
Ima li šta da je bolji best-buy od q6600?

Hvala svim na savetima! Pratim pomno thread ali nemam nesto pametno da dodam :)

Da rezimiramo:
Monitor: Acer X233HB fullHD (135 evra)
Maticna ploca:Biostar TA770 A2+ SE (60 evra) (obavezno update-ovati bios)
Graficka karta:GIGABYTE ATI Radeon HD 4670 (65 evra) ili polovna 7900GTX
Kuciste:Codegen 400W (30 evra) - ili nesto bolje

Nedoumice jos postoje kod graficke i kucista koliko vidim. Naravno da bi bilo bolje uzeti neko bolje kuciste i napajanje, ali to ako pretekne novca.

Ne mogu da shvatim da ti je napajanje zadnje na spisku po vaznosti. Pa bolje je da za sada uzme bolje napajanje i plocu sa integrisanom grafickom, pa da kasnije doda standardnu, nego da se zakopa sa tim Codegenom. Ali kako hoces, tvoja (tj. vasa) odluka.

Pogresno sam se izrazio :)
Daleko od toga da je najmanje vazno. I meni je na pamet palo da se uzme za pocetak mozda neka polovna graficka, bilo koja, da bi se moglo uzeti kuciste i napajanje kako valja.

Kao shto reche kolega Ji 4Tze, problem kod sklapanja mashine za 3D grafiku je u tome shto ti treba jak procesor, mnogo memorije, stabilna plocha, po mogucnosti shto bolja grafichka i monitor shto vece rezolucije. Ova varijanta koju si napisao nije losha (s obzirom na ogranichenje u ceni) samo shto ja ipak ne bih ishao na fullHD 22" monitor - previshe je to sitno druze, ochi ce mu ispasti (veruj mi, ja imam 33 godine i meni je na 24" 1920 sitno ponekad).

Kod 3D grafike najvaznija stavka je procesor (shto vishe jezgara i shto veca brzina istih), pa onda memorija (ispod 4 Gb nema smisla razmishljati, mada ja bih stavio 8 Gb poshto je memorija jeftina sada), ove igrachke kartice ne razlikuju se mnogo u brzini rada u viewportovima osim ako ne koristish antialiasing (glavno je da ne bude integrusha). Ako bude radio animacije, skoro ce mu zatrebati veci hard.

Igre SIGURNO nece igrati! Brat ima ~30
Umetnik je (vajar) i 3d ga interesuje kao dopuna nekih njegovih ideja i prosirenje mogucnosti!
Da, kada sam rekao 3D mislio sam na programe tima max, maya i tako to.

Za ovo nemoj da budesh 100% siguran - iako se zanimam 3D-om vec 16 godina, igram igrice svakodnevno bez problema, to nema veze sa godishtem i poslom koji radish za kompom :D

Poslednja izmena:
Hvala svim na savetima! Pratim pomno thread ali nemam nesto pametno da dodam :)

Da rezimiramo:
Monitor: Acer X233HB fullHD (135 evra)
Maticna ploca:Biostar TA770 A2+ SE (60 evra) (obavezno update-ovati bios)
Graficka karta:GIGABYTE ATI Radeon HD 4670 (65 evra) ili polovna 7900GTX
Kuciste:Codegen 400W (30 evra) - ili nesto bolje

Nedoumice jos postoje kod graficke i kucista koliko vidim. Naravno da bi bilo bolje uzeti neko bolje kuciste i napajanje, ali to ako pretekne novca.

Napomena jedna samo. Kod maticne ploce, obavezno Biostar TA770 A2+ SE ovaj model sa SE na kraju. Imas takodje model Biostar TA770 A2+, nemoj da se zeznes taj da uzmes, jer taj ne podrzava phenom II procesore. ZNaci Biostar TA770 A2+ SE na kraju mora da ima, samo na to obrati paznju.

ljudi, danasnje 3d aplikacije i te kako znaju da iskoriste dobru graficku... pa nece valjda da gleda preview neke animacije u 1 fps?

Pa za taj preview je opet zadužen procesor koji renderuje animaciju u nižoj rezoluciji sa isključenim mnogim efektima/svjetlosnim opcijama!

Nećeš valjda reći da tu ulogu igra grafička kartica?

Pretpostavljam da i najgora kartica može prikazati taj preview, ali evo ako i ne može, desiće se da po neki frejm preskoči u prikazivanju i to je to!

Ok. Koja bi onda polovna graficka mogla lepo da se uklopi? Ako je njen znacaj toliki, bolje da se u pocetku uzme neka koja ce da vrsi funkciju (kasnije da se po potrebi uzme neka bolja) a da se za "kusur" uzme bolje kuciste/napajanje.

Nazad
Vrh Dno