Šta je novo?

3870 vs. 4770

maric62985

Slavan
Učlanjen(a)
25.07.2008
Poena
360
Moja oprema  
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S22 Ultra
Pametni uređaji
Xiaomi Mi Robot
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Kolika je realno razlika izmedju ove dvije grafe?Znam da sve zavisi od modela do modela i jedne i druge ali me interesuje samo generalno koliko se razlikuju.Tacnije dal je razlika u cijeni opravdana posto koliko sam uspio da vidim ta razlika je 40-ak evra!Ako grijesim ispravite me.

ne mogu se porediti karte 4770 i 3870, u korist 4770 naravno!

manje trosi manje se greje i novija je kud i kamo plus 40 nm!

Na benchmarku gamezone.de ispada da su 4730, 4750 i 4770 priblizan egal, a 3870 je kao 25% slabija, a 4830 je kao 8% slabija. Meni ovo ne deluje preterano uverljivo; moze li neko da potvrdi ili razbuca ove rezultate?

3870 , 512mb , referentna

gpuz_oc.gif
power_peak.gif
crysis_1024_768.gif

4770 , 512mb , PCS

gpuz_oc.gif
power_peak.gif
crysis_1024_768.gif

texel fillrate je na strani mladje kartice zbog 2x vise SP , ali bez starca nema udarca. :)

jao, ja sam tek primetio ovo...imao sam HD 3850, na chieftec od 350W, ja jos gledam zasto se napajnje toliko greje :d
nisam znao da toliko trosio..
pa trebalo bi da svaki komponent trosi sto manje energije, a toliko da ce mi trebati za 5 godina trafo stanica :trust:

8800gtx je 384-bitna kartica sa procesorom g80 /90nm izrada/
na default taktu ima

-pixel fillrate - 13.8 Gpix/sec
-texture fillrate - 36.8 Gtex/sec
-mem bandwidth -86.4 GB/sec

9800+gtx je 256-bitni g92 / 55nm uglavnom , inace potpuno ista kartica kao i 8800gts /g92 verzija/ i gtx250 , nvidia , sram vas bilo /
na def ima

- pix fill - 11.8 Gpix/s
- tex fill - 47.2 Gtex/sec
- mem bnd - 70.4 GB/s

brojke kazu da su tu negde, "dja' tam , dja' ovam" , sto bi rekli neki.
nizi proizvodni proces znaci veci overklok potencijal, i manju potrosnju struje,
tako da je bolji izbor izmedju te dve kartice novija g92, da je tako nazovemo iz razloga sprecavanja konfuzije.

poredjenja radi , 4770 koja je trenutno kod mene ima
- pix f - 12.8 Gp/s
- tex f - 25.6 Gt/s
- mem bndw - 56 GB/s

a radi na 800/875. hvala ljepa.
fillrate je univerzalan pokazatelj nage kartice, ostalo zavisi od drajvera, politike kompanije , i licenciranih teknologija , knpr fiziks , gad rest hiz soul

Imao 4870, 4850 i 3870.. Kao upgrade sa 8600GT bi jedino smatrao 4850 i jace (ono, da odvrnes podesavanja u igri i kazes - e ovo sam hteo :) )

sa pixel fillrate od 5 GPix/s , tex fill od 13 Gtex/s i mem bandwidth od 29 GB/s
ta kartica nema sansone da bude bolja od

3870 ( 13 gp/s , 13 gt/s i 72 GB/s )
prava snaga kartice se vidi u mayi, rendermanu i 3dmaxu.

sto se igara tice,
moguce je novi drajveri favorizuju nove kartice / stari fazon, bilo je i pokrenuto pitanje ovde kako to crysis radi prilicno bolje sa starim drajverima /

jedino sto je kod ove kartice bolje je manja potrosnja i set dx11 instrukcija, ali ka'ce te igice ?
-zivi bili pa videli .

jos jedna izmena , jer ce sad neko na slepo da se pobuni verovatno-

imao sam jedno vreme 4730 koja ima isto 8 ROP -ova / nesretno rjesenje /
i mogu vam reci da i pored duplo veceg texel fillratea / oko 23 gtex/s /
kartica je trokirala opasno zbog bednog pixel filrejta , i redovno je bila sporija od 3850.

nove igre favorizuju texel filrejt / unreal engine pogotovu /, tako da je u njima 4730 bila upotrebljiva.
inace 4730 je brza od nove 5670,
tako da nema ni najblaze sanse da je sama 5570 mocnija od 3850, pa nije dzabe pozicionirana tu gde jeste.

jos malo informacija, 5750 je samo malo brza od 4770. takodje, cik pogodite zasto 4770 vise nema ni za lek.
:)

Poslednja izmena:
Poznato je da serija 3xxx ima prilican pad performansi kada se ukljuci aa, ako je aa iskljucen, to je i dalje prilicno brza kartica (mislim na 3870, koju imam). Meni sve sem par igara tipa crysis radi na 1920*1080, eventualno 1600*900, bez aa

Ma pitam jer je jedan irl drugar dao 120e pre nekih mesec za tu 8800gtx aquatank i tvrdi da je bolja od moje 9800gtx+ al nikako da izvrtimo vatange,btw klokane on meni rece da je i njegova ima taj g92 chip al nisam video.Btw ja sam ovu 9800gtx+ platio 100e prosle godine u 7dmom mesecu.

prvo i prvo nisam klokan !!!!

poredjenje sa australskim torbarom moze samo da me iznervira i nista drugo !
uhhh...
dobro je ... smirio sam se malo.

istina je da imam neke rodjake, stavise mnogo njih u australiji, i da je postojao interni fazon da je jedan od njih tijekom jedne posjete donio jednog... kako da kazem... klokana
ALI TO SIGURNO I SASVIM SIGURNO NISAM JA !

ako bas inzistiras da me zoves nekim drugim imenom ,evo mozes da me zoves mladi kokan , tako , i nikako drugacije.... i to samo ti

sto se tice 8800gtx, taj te je drugar htio zavrnuti. za.ebati takoreci.
ona ima g80gpu i nijedan drugi. i nikako nije bolji od tvog punokrvnog g92.

ta kartichoka je i dalje bolja i od 3870, a i od mnogih na trzistu.
trenutno se prodaje pod imenom 250gts i ima cenu od nekih 10k dindzi.

toliko o njenoj vrednosti.

hvala ljepa i nemojte me nervirati ubuduce.

Drugo i drugo nisam lijep :D

salimo se prijatelju, sta skaces odmah, verovatno je greskom otkucao...pa i da nije, sta ima veze. Meni su pisali Figon, Furgon, pa sam se smejao :)

ta karta 8800gtx je oko 45% brza od 3870, ako se ne varm, ti testovi su davno radjeni...a 8800gt 15-20%. Sto bi znacilo da je 4770 brza od 3870 oko 20-25%. Nek me neko ispravi ako gresim

uh dobro je da me netko razumije ...

sto se tice kartica - tacno je
idem sad da popijem enelapril , za svaki slucaj ;)

ne mogu da se porede realno te dve karte, naravo u korist 4770!

Pazi, obe su dx10, isti sm, sto znaci da sta moze jedna da potera, moze i druga. Znaci, mogu da se porede. Kao sto mogu da se porede recimo 4830 i 5770. Nisu iste generacije, ali nije to kao da poredis recimo 1650pro i 3850.

ahahah,kokane izvini,nije mi bila namera da te uvredim,pogresio sam :)
btw nije on meni hteo da proda,nego je rekao da ta 8800gtx aquatank (ako neko ne zna,dolazi sa samostalnim vodenim hladjenjem) brza od moje 9800gtx+ .I plus ju je platio 120e ,a ja moju ,kao sto rekoh, u sedmom mesecu 100e.

dec rajt !

ps. hvala na izvinjenju. znaci mi to puno, te male stvari, sitnice.
evo, uspesno sam se odnervirao. ;)

ja mislim da 8800gtx polako ide u penziju ako jos nije, jeste, odzvonio svoje ali stigli su bolje kartice...neznam zasto danas jos uvek kupuju postarene kartice kada za cenu 8800gtx moze da se kupi ako ne bolja barem ekvivalentna kartica..

^
Performanse. 4770 uglavnom daje duplo veci frejming od 3870. Ne uvek, ali u svakom slucaju veci..

Poslednja izmena:
http://www.ultimatehardware.net/ati/sapphire_radeon_hd_4770_page2.htm

evo ti neki link, nisam nasao nista bolje za kratko vreme. U proseku je brza 35% u testu,grubo. Po mom misljenju, brza je malo vise od 35%, ali o duplom nema ni govora. U najboljem slucaju 60%, i to samo u po nekoj igri ili testu

edit: mozda i manje,po nekim forumima oko 30%. Nisam pre obracao paznju na to; i to je dobar rezultat, ipak je 4770 128-bitna

edit 2: 3870 postize vrlo lose rezultate kada je ukljucen AA, ima duplo manje shadera od 4770. Tako da govorim o isljucenom aa, da se razumemo

Poslednja izmena:
;)razumemo se..
Od igre do igre, od podesavanja do podesavanja i naravno AA. Jeste 128bit magistrala ali je DDR5 memorija. 3870 je opasno furunce i mnogo trosi struje. Ako ubodes opasnog overklokera kao sto je xfx 4770 onda je razlika tek drasticna. Kada sve saberes..

Poz:)

EDIT: Samo da se razumemo, nisam rekao da je duplo jaca. Slazem se sa procenom da je nekih 30-40% jaca ali kada se upali AA, razlika postaje veca i tu moze da izvuce duplo veci frejming..

Poz

Poslednja izmena:
Po onim testovima sto sam imao prilike da vidim, razlika je 30% bez AA, oko 60% sa. Mada mnogo varira od testa do testa
Sto se tice potrosnje, trosi oko 110w, kao recimo 5770, koja trosi 106w. To je bila velika potrosnja kad je izaslo, sad je to prosek

sa pixel fillrate od 5 GPix/s , tex fill od 13 Gtex/s i mem bandwidth od 29 GB/s
ta kartica nema sansone da bude bolja od

3870 ( 13 gp/s , 13 gt/s i 72 GB/s )
prava snaga kartice se vidi u mayi, rendermanu i 3dmaxu.

sto se igara tice,
moguce je novi drajveri favorizuju nove kartice / stari fazon, bilo je i pokrenuto pitanje ovde kako to crysis radi prilicno bolje sa starim drajverima /

jedino sto je kod ove kartice bolje je manja potrosnja i set dx11 instrukcija, ali ka'ce te igice ?
-zivi bili pa videli .

jos jedna izmena , jer ce sad neko na slepo da se pobuni verovatno-

imao sam jedno vreme 4730 koja ima isto 8 ROP -ova / nesretno rjesenje /
i mogu vam reci da i pored duplo veceg texel fillratea / oko 23 gtex/s /
kartica je trokirala opasno zbog bednog pixel filrejta , i redovno je bila sporija od 3850.

nove igre favorizuju texel filrejt / unreal engine pogotovu /, tako da je u njima 4730 bila upotrebljiva.
inace 4730 je brza od nove 5670,
tako da nema ni najblaze sanse da je sama 5570 mocnija od 3850, pa nije dzabe pozicionirana tu gde jeste.

jos malo informacija, 5750 je samo malo brza od 4770. takodje, cik pogodite zasto 4770 vise nema ni za lek.
:)

''Ni za lek'' hehehe
U benchu , winwin i altiju ima sasvim dovoljno XFX 4770, bila je i na akciji u Benchu po lepoj ceni :)

Poslednja izmena:
Vrh Dno