Šta je novo?

3850 OC

domcale

Slavan
Učlanjen(a)
18.04.2009
Poena
380
Uzeo sam RivaTuner u sake i kloknuo grafu na 710/910. Sutra je u planu da jos izvucem, ali za sada je dosta. Memorija je sigurno stabilna na 930 MHz, mozda i vise, a za GPU nikada nije ni utvrdjeno.
Imam jedno pitanje. Zasto kada klokujem grafu (nebitno koliko), svi programi za merenje pokazuju da je temperatura GPU-a 70*C. Kada nije klokovana onda je oko 50*C. Karta nema PowerPlay, tako da to iskljucujem kao mogucnost ovolikom variranju. U Krizi ne prelazi 81*C u zatvorenom, malo slabije provetrenom kucistu.

Dokle ide prosecno OC za GPU, a koliko za memoriju?

Za one koji neznaju default je 670/830.

Poslednja izmena:
Hm... Ne znam koliko ide prosecno, ali ja moju guram za svaki dan na 780/1030mhz. Predpostavljam da bi svaka izgurala 750 za gpu i 1000(2000mhz) za memoriju.

Cek, jel imas ti MSI 3850 oc ili neku drugu? Vidim da ipas Sapphire u moja masina i to agp, tako da je vrlo moguce da se max klok i razlikuje od PCI-e.

A sto bi se max OC razlikovao ako je jezgro isto? Brine me hladjenje, ali se temp. jos drzi na 82*C
Inace stabilna je na 720/940 :) Danas cu da idem do 740/950, a sutra cu da se jos malo poigram :)

Poslednja izmena:
A sto bi se max OC razlikovao ako je jezgro isto? Brine me hladjenje, ali se temp. jos drzi na 82*C
Inace stabilna je na 720/940 :) Danas cu da idem do 740/950, a sutra cu da se jos malo poigram :)

Ne znam koliko jos ali sigurno moze jos preko toga...
Nisam se nikad "igrao" sa agp varijantom...
Ovo ti je moja :)
ad9.png

Karta obecaje... ide i na 740/950.
U planu je da frekvenciju GPU-a doguram do 750, tu cu stati, a onda cu da vidim dokle ide memara. Kad utvrdim max vrednost, podizacu GPU u razmacima od 10 MHz, sutra naravno.
Inace stvarno si mnogo izvukao, ja bih bio zadovoljan i sa 800MHz za GPU. Je l' je taj klok Crysis stabilan?
Evo GPU-Z screen-a

Prilozi

• 740...950.gif
    740...950.gif
    16.8 KB · Pregleda: 40
Poslednja izmena:
:)
Malo je OV GPU. Probao sam je na 960 i prošao je 3D Mark. Velik OV za 24/7. Hitno na dole :d
Spustio sam na 920, spustio sam napon. Povremeno je htjelo da zaledi. Pretpostavljam da je tada ipak falilo napona. Mrzilo me da je šaram opet. Spušteno na 875, 970 i tako već duuuugo radi.
Istini za volju, mislio sam da je na 900/970. Mora da je nešto zezalo -ne sjećam se...
Memorija je bacala artefakte na 950, a na ~970 i ~1050 ništa... Memorija nije OV.
Eto... da otprilike znaš gdje su granice :)

Znam da izgleda glupo sto za svaku frekvenciju govorim da je stabilna :d, ali evo igrao sam krizu i malo GTA IV i drzi na 750/960 :D
GTA IV je dobio fino ubrzanje... a ja mislio da me CPU koci :trust:
Bilo kako bilo, ja zadovoljan. :) Sutra cu dizem memoriju.

Poslednja izmena:
Gpu do 860 ali onda pocinje da puca drajver, ovo mi je najstabilnija za normalno igranje, mem je pri kraju...
Domcale otprilike oko 800-830 je neki realni max za jezgro bez zezanja sa naponom, za proc si u pravu...

Nadrealista, tebi je referentna kartica ili ne? Na ovoj MSI jedino da radim hard mod da bih podigao napon...

Moja sapphire 3850 je isla negde do 850/1100, ja sam je drzao na 820/1050 za svaki dan.

Grafa je stabilna na 800/1000 :banana: Verovatno ni necu da idem dalje, dosta je :)
Ali imam problem jer mi je u idle temp. 70*C. U Load-u nije jako visoka, oko 83~4*C.
Hladnjak na memoriji je VREO, znaci skoro se nisam opekao... skinucu prednju osmicu, i stavicu je ispod grafe (verovatno ide ispod memorije...)

Cvrc... poterao sam 3D mark 06, i u predzadnjem i zadnjem testu uocio artefakte u vidu crnih i belih tackica... *** :(

ni moja 3870 nece stabilno preko 810,svasta sam radio,menjao biose i ponovo vratio stari.i na 810 zna da ukoci.drzim je na def.pre nego sto sam je kupio citao sam da moze svasta da se uradi sa 3850 a tek sa 3870, kad ono skoro isto.bar moj primerak.:mad:

Cvrc... poterao sam 3D mark 06, i u predzadnjem i zadnjem testu uocio artefakte u vidu crnih i belih tackica... *** :(
Testiraj je sa Furmark-om, mada mi 70 stepeni u idle-u bas i ne "prija" za oko, mada pre mislim da te memorija koci... na tu karticu su se dosta zalili na automatsku kontrolu venta, ne mogu sad da se setim foruma gde sam citao (nesto oko prepravke biosa)...probacu da nadjem pa ti pustam link...
Lug to ne mora da znaci da je i tebi "pao" dobar primerak, nema pravila...
Ovo je treca 3850 koja je kod mene u kompu, prva je bila Gainword i mogao sam da sanjam preko 750 sa njom, za divno cudo i prosla i sadasnja su MSI-jeve i obe idu bez problema preko 800...mada bi 3870 treba u startu da moze preko jer ima veci napon jezgra...
Nadrealista, sto se tice pencil moda jedino sto sam nasao je bio mrtav link u vezi ove kartice pa sam digao ruke, ionako je vec vreme da se "podmladi" :D

Iskreno, i na default-u u FurMarku je hvatala 94*C, strah me da pustin na 800/1000... spalicu je.
Vratio sam kartu na default, mozda je poteram na 750/950 za 24/7, a ovaj test je cisto utvrdjivanje max. stabilnog kloka (koga ni nisam utvrdio...)

Poslednja izmena:
Otkrio sam razlog zasto je karta na 70*C... kada je karta na default i RivaTuner se ne staruje pri podizanju win-a, sa tmeperaturom je sve uredu (oko 50). Cim upalim Rivu, i podignem frekvenciju bilo koje stavke za 3 MHz, i stisnem apply, temp se odmah dize za 13*C... a kada je kloknem na 800 dobijam urnebesnih 70*C... nije moguce da toliko ugreje kartu ***... kontam da senzor brljavi zbog rive :wall:
Tako da je karta vracena na default, jer iz nekog razloga CCC nece da startuje...
E da sad sam se setio :), koristim rivu 2.24, a imam 9.6 drajvere, pa se pri pokretanju pojavljuje ono upozorenje kako drajver nije testiran sa ovom verzijom rive... moguce je da to pravi problem
^
Karta je vracena na default, i kuciste je zapecaceno, dosta su mi se ventovi derali pored glave...

Poslednja izmena:
Riva jeste dobar alat da se zaobidje klok iz ccc-a ali sam ipak nekako preferirao att... mnogo se lako prave profili za 2d i 3d klokove pa i brzina venta...to sto se dize temp odjednom, u 2d trebalo bi da spusta klokove na 300 za gpu a cim cekiras brzinu za malo, pa i za 3mhz-a u sustini vidi kao 669 + koliko dodas...riva nema automatsko menjanje profila ako se dobro secam...
opet da navedem da nisam radio ni sa jednom 38xx na agp-u pa ne znam da li je isto kao kad je na pci-e-u...
da li ubrzava vent kad je dignes na 800?

Da, vent sa 47% ubrza na 55%.
Inace doticna karta nema PowerPlay, tj ima ali ne obara taktove.
Pogledaj sliku:
Edit: cisto informativno: najjaca karta za AGP je 3850, tako da nema 38xx ;), vec 3x50 (ima 3650)

Prilozi

• powerplay.JPG
    powerplay.JPG
    192.7 KB · Pregleda: 52
Poslednja izmena:
Onda jedino preko profila da obaras klokove da bi se manje grejala u idle-u ili bolji hladnjak, e sad koliko ti se isplati hladnjak, licno mislim da ne....
Digao sam ruke od agp-a pa nisam ni pratio sta se sve izbacivalo od zadnjih generacija za agp...
Znam samo da je posle izbacen i 4670 za agp :D

To je tacno ali te karte nema kod nas u prodaji (bar nisam video...)

Vrh Dno