Šta je novo?

3850 i Fan Control

opusten

Čuven
Učlanjen(a)
15.08.2004
Poena
620
Kartica je Gigabyte RX385256H-B (3850 256/256 DDR3 4pin cooler).

Ventilator non-stop vrti na 25%. GPU Temp ide i do 95% u igricama!!! :zgran: Ati tool v0.26 kad ga pokrenem stoji u tray-u, drzi jedno jezgro CPU-a na 100% i to je to. Nece uopste da mi izbaci glavni prozor. Ati Tool 0.27beta se pokrenuo, probao sam njegov fan control ali ne menja brzinu ventilatora. Riva tuner dozvoljava samo da fiksno promenim brzinu ventilatora, ali mu ne radi ona kontrola da menja brzinu ventilatora u zavisnosti od temperature GPU-a.

Neke ideje? Bios grafike mozda?

Moze u Riva Tuner-u lepo da se podesi da se menja broj obrtaja ventilatora u zavisnosti od temperature. Evo ti link sa detaljnim uputstvom

Prve serije HD 3850 i 3870 kartica imaju ubagovanu kontrolu obrtaja ventilator-a, kao što si i sam primetio. Što se toga tiče, imaš tri mogućnosti: da vent kontrolišeš pomoću RivaTuner-a, da na net-u potražiš tzv. 'fanfix' BIOS (nezvanično prepravljene BIOS-e za različite serije 3xxx Radeon-a), ili da proveriš da li je Gigabyte izbacio zvaničnu verziju ispravljenog BIOS-a. Za Sapphire kartice, na primer, postoje zvanični, ispravljeni, BIOS-i, ali za sada samo za neke serije. Ako nisi vičan flešovanju, moj savet ti je da se držiš RivaTuner-a. Ja sam ventilator postavio na 50%, i uživam. 🙂

Link1, link2. 🙂 Za sada samo tri BIOS-a za 3870 i jedan za 3850, ali novi su u pripremi i trebali bi da se pojave 'svakog časa'. Iskreno se nadam, s' obzirom da i ja imam primerak sa problematičnim hlađenjem. Takođe, na Sapphire-ovom forumu se poodavno vodi diskusija o ovom problemu, i svaka vest o novim BIOS-ima se prvo tu pojavi.

Fleshovao bih, ali na Gigabyte-ovom sajtu kad kliknem na Bios za moju grafu kaze "Coming soon". Ne znam dal da probam mozda taj od saphira.

Ako ti RivaTuner završava pos'o sačekaj. Što da žuriš? Osim ako si pod Linuxom.

Ma da. Pre nego sto pokrenem igru, setovacu cooler na 100% iz riva tuner. Kad izadjem smanjim na 25%. Tako cu jedno mesec dana, verovatno ce dotad izbaciti bios.

ma ja kad pustim neku voznju, tolko pojacam da zvuk motora nadjaca cak i vristanje ventilatora (a da vristi na 100%, vristi I TE KAKO!)

Upravo ti objasnjavaju da nema potrebe da ostavis fan na 100% sobzirom da je i do 75% dovoljno da i u najzahtevnijim igrama ohladi gpu a "vristace" manje.

Poslednja izmena:
Dobro de, ajde stavicu bre na 75% kad ste bas zapeli! Bre, ko da je neki hrčak koji trči u pitanju pa se borite za njegova prava!

a da promenis nick 😀

I ja imam problem sa regulacijaom obrtaja ventilatora, tj. ne mogu da ga kontrolisem uopste.

Preko ati toola nemam opciju fan control, a u rivi tuner (2.06 verzija) kad ukljcim fan control opcije (i fix i auto control), ventilator i dalje duva ko lud (kolike god procente stavio). Proctao sam navedeno upustvo, reinstalirao riva tuner, ati tool.

U pitanju je Gigabyte 3850 grafika sa Zalman kulerom, 512 mb, driver 8.2 sa atijevog sajta, xp sp2.

Ako neko ima ideju kako bih mogao da utisam ovo...

A da stavis na 50% kao sto ja drzim ili 55% ???

Ja držim na 60% jesam malo nagluv ali ne osećam na "uvo razliku izmedju 25 i 60% e već 80% duva kao fen sa stotkom bi već poludeo😀Sa setovanjem na 60% nakon 3sata igranja DIRT-a temperatura je 65-70 stepeni mada imam dva kulera na case-u! Koristim Rivu naravno Atitray tool mi se nije dopao imaš opciju da zapamti ovo setovanje i da se tako podiže sa sistemom a što na Gigabyte-u neće da radi ne bih znao reći ja od njih ne želim ne hemijsku olovku na desku:-devil-:

Poslednja izmena:
@positive: azuriraj moja mashina, krenem da citam recenicu "I ja imam problem sa regulacijaom obrtaja ventilatora" i pogledam pise ti x800xl AIW (a ja sam bas to i imao pre ove grafe i radilo je ko zmaj!).
Sto se tice tvog pitanja, vidis da je problem u biosu. Ili instliraj taj neki fix ili sacekaj Gigabyte-ov bios.

@integra: Gore je shunjalo rekao da su prve serije 3850 imale taj problem. Tvoja ocigledno nije prva serija (mislim da to nema veze sa proizvodjacem kartice). I kako sa ovim cenama TFT-a, jos uvek igrash na crt-u? I kako uopste igras Dirt, kad secka ko slide show sa ovom grafikom?

Poslednja izmena:
I kako uopste igras Dirt, kad secka ko slide show sa ovom grafikom?
Meni Dirt na 2600XT radi prilično glatko u 1024x768, medium detalji, ne vidim zašto on ne bi mogao da igra na 3850.
Btw, uzimam i ja 3850 za par dana, pa ću da uletim sa svojim utiscima :smoke:

@integra: Gore je shunjalo rekao da su prve serije 3850 imale taj problem. Tvoja ocigledno nije prva serija (mislim da to nema veze sa proizvodjacem kartice). I kako sa ovim cenama TFT-a, jos uvek igrash na crt-u? I kako uopste igras Dirt, kad secka ko slide show sa ovom grafikom?[/QUOTE]

Kako igram ?Ja lepo brate sa High podesavanjima i masinom iz profila ne znam da ti nije do same kopije igre i da li imas Patch 1.1 za Dirt ja sam ga imao na samom disku ortak je skinuo tako inace realno framerate pada jedino kada imam trke sa vise vozila u isto vreme i to par sekundi dok startuje sama trka🙂 Sto se tice moje grafike sigurno nije prva serija jer ja sam je uzeo u zadnjem trenutku pre nego sto je nestala iz E-linka tada jos nije bilo Gigabyte-a sa tim Zalman kulerom u ponudi vec samo Asus Top i moj Sapphire e sad da li je do proizvodjaca ili ne sve zavisi ali bukvalno od slucaja do slucaja vidim da se sada neki zale i na HIS a njega sam smatrao najboljim sto se Ati-ja tice :trust: @Dandy Ako je vec uzimas kupi verziju sa 512mb rama za kasnije ce ti valjati zbog novijih igara ako igras u jacoj rezoluciji 🙂

Poslednja izmena:
ljudi nemojmo u off topic. Problem sa Colin-om sam pitao ovde -> colin

Poslednja izmena:
Samo da dodam da je RivaTuner 2.07 objavljen, i kao što je najavljeno, donosi poboljšanu podršku za kontrolu ventilatora na HD 3xxx karticama. Detaljnije o tome ovde (obratiti posebnu pažnju na post #4). Ja sam se s' tim baktao sinoć, i mogu reći da radi... donekle. :S: Uspeo sam da podesim da mi se ventilator vrti u rasponu od ~45% do ~60%, u zavisnosti od temperature, ali uz dosta muke. Što je najgore, izgubio sam ta podešavanja kada sam, probe radi, isključio fan kontrol (izgleda da novi RT ima bag sa snimanjem fan profila: snimite ga, deaktivirate 'Low level fan control', ponovo ga aktivirate i... profil nestane. Nema ga na spisku, kao da ga niste ni snimili.). E, sad, moguće je da je tako bilo i ranije, moram priznati da se nisam preterano bavio time. Rezime: vratio sam se na fiksnih 55%. 😀

Ja sam uzeo Sapphire 3870 single slot (da mi ne bi zauzimala dodatne slotove) i osim shto je pomalo buchna nemam nikakvih zamerki na rad, a ventilator radi kako treba. A probao sam i sam da ga shtelujem u Rivi 2.06 i radilo je bez problema.

Stavite fiksiranu vrednost na 55% i uzivajte. Nije glasno, a hladi sasavim dovoljno.

Stavite fiksiranu vrednost na 55% i uzivajte. Nije glasno, a hladi sasavim dovoljno.

Slažem se sasvim:type: @Opušteni- Matori stvarno menjaj nik:d Otkud sam ja mogao da znam da si ti već postavio u drugoj temi pitanje o DIRT-u igra ko igra OPUŠTENOcheers

@Dandy Ako je vec uzimas kupi verziju sa 512mb rama za kasnije ce ti valjati zbog novijih igara ako igras u jacoj rezoluciji 🙂
To mi je i namera.
Zapravo sam već bio odlučio da uzmem 3870, ali ovaj će mi izgleda uleteti povoljno, a nije tolika razlika u performansama za model sa 512MB.

To mi je i namera.
Zapravo sam već bio odlučio da uzmem 3870, ali ovaj će mi izgleda uleteti povoljno, a nije tolika razlika u performansama za model sa 512MB.

Pa u nekoj temi ovde sam pročitao ako se dobro sećam da je 3870 sa 512mb ddr3 brži za 17% od 3850 u istoj varijanti sa 512mb ako ne juriš 3dmark rekorde već uživaš u igrama kao ja 3850 će ti takodje završiti posao :beat:

JA sam pisao i Sapphire povodom tog problema u vezi fan kontrole. Oni su mi ogdovorili da ne postoji zvanican novi bios i da koristim rivu :smash:. Takodje je izasao neki modifikovani fios za Sapphire, ali nekima radi a nekima ne pa ga nisam ni probao. Vise o tome:

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=173510

Inace u rivi drzim u idle na 35, a kada igram igre na 45 i temperatura ne prelazi 65 u Crysis.

JA sam pisao i Sapphire povodom tog problema u vezi fan kontrole. Oni su mi ogdovorili da ne postoji zvanican novi bios i da koristim rivu :smash:. Takodje je izasao neki modifikovani fios za Sapphire, ali nekima radi a nekima ne pa ga nisam ni probao. Vise o tome:

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=173510

Inace u rivi drzim u idle na 35, a kada igram igre na 45 i temperatura ne prelazi 65 u Crysis.

Ne znam u čemu je fora meni radi sve ok valjda sam konačno imao sreće kada kupujem grafiku inače gledam sad da Sapphire 38xx nema na tržištu ako ne laže http://www.itsvet.com/proizvodi/sapphire/comp_comp_vga/producer/130 izgleda da je planuo kod svih sa stanja,)

Pa u nekoj temi ovde sam pročitao ako se dobro sećam da je 3870 sa 512mb ddr3 brži za 17% od 3850 u istoj varijanti sa 512mb ako ne juriš 3dmark rekorde već uživaš u igrama kao ja 3850 će ti takodje završiti posao :beat:
Razlika bi trebalo da bude onolika kolika je razlika u taktovima. A ko kaže da ću ja da držim taktove na dafault-u 😛

Nazad
Vrh Dno