Šta je novo?

Periferni uređaji 34" ultrawide monitor za MBP

Miševi, tastature, štampači, skeneri i sl.

Hybit

Cenjen
Učlanjen(a)
12.10.2012
Poena
195
Trenutno vise od godinu dana radim sa 2x24" nekim sirotinjskim (100e komad) Viewsoinic monitorima i zelim da predjem na neki kvalitetniji monitor najvise zbog rezolucije.

Monitori su nakaceni na MBP (16" 2019 model) , tako da buduci monitor bi bilo pozeljno da ima 2k + rezoluciju. Koriste se za posao (dev) tako da mi odziv neigra nikakvu (bitnu) ulogu.

Cenovni rang do nekih 80k

Moj izbor bi bio Gigabyte M34WQ...ima high refresh što ga kao svrstava u "gejmerski" ali je generalno dobro ocenjen i ima ugrađen KVM switch, što može da bude od koristi. Ne verujem da ga ima kod nas, doduše...
Možda neki od LG biznis modela, onda.

Idealno, 38" ultrawide bi bilo bolje zbog više ekrana po vertikali ali oni su preskupi...

Imaš još 2 varijante: 32" 4K (stane dosta texta) ili 2x 27" 1440p...

poglej 40" i veće 4K monitore, polovne imaš za ~200 EUR. imaš 4x FHD ekrana, koje možeš da kombinuješ kako hoćeš a plus imaš bonus da možeš neke bitne stvari da raširiš na ceo ekran, što ti jelte nije moguće kod separatnih monitora. uz to gTile (GNOME) ili Rectangle (macOS) i da vidiš kako raste produktivnost.

Hvala za predloge, nisam napomenuo... izbegao bih "vise od jednog monitora" :) zato je i ideja da uzmem jedan ali 34" (ili 34+), ceo zivot radim sa 2 pa cak jedno vreme i sa 4 monitora, sve je to fino i ima svojih prednosti ali nedavno sam radio par dana na jednom ultrawide i primetio da mi je znatno udobniji.

Takodje vertikalno postavljanje monitora mi ne treba, cisto da eliminisemo i taj deo :)

IIYAMA PROLITE XUB3493WQSU-B1.

Nadovezao bih se na temu. Gledam i ja da kupim neki monitor(e). Povezao bih ih na mac m1, za programiranje, ali i za sve ostalo :)
Da li je bolja kupovina recimo 2x dell p2721q 4K za ~120k ili recimo jedan zakrivljeno od 49" za ~135k tipa ovako nesto ?

Ja mogu da ti kažem da mi je jedan ultrawide od 34" totalno zamenio 2x monitora (doduše, 2x24).
Na jednom poslu sam radio na 3x27, ali to je već *******cija baš velika.

Šta hoću da kažem, posle ovog sada iskustva - uvek biram jedan ultrawide.

Ono sto ja vidim kao manu jednog ultrawide od 34" je sto sam ja navikao da je ispred mene jedan monitor a drugi malo sa strane, u smislu da mi nije spoj dva monitora naspram mene. I onda pretpostavljam da kad bih 34 podelio na 2 da bih dobio bas to. Ali kad bih uzeo neki bas velik da mogu da ga podelim na 3 gde bi centrani bio tacno naspram mene, to bi billo idealno.

baltam0s

Da li mozes da napises par reci o prednostima i manama rada na 2/3x27 vs 1x34, posto i sam razmisljam da zamenim par 27 za 34....
Uh... Imam utisak da je mac os daleko bolji i zahvalniji za manipulisanje prozorima kada je jedan monitor u pitanju, a ne dva. Jednostavno, na 2x27 ako držim na svakom po jednom prozor koji mi je potreban i aktivan, nekako je waste - ovde mogu dva, čak i tri da držim i da mi odgovara kako treba.
Npr. PyCharm, slack i neki browser ili šta mi treba u datom trenutku.

Drugo, glupo zvuči ali uopšte nemam one izražene pokrete glavom levo-desno kada mi je nešto na drugom monitoru. Kada staviš 2x monitora jedan do drugog jednostavno je onda ogroman prostor ispred tebe - pa ih onda možda okreneš ukoso, pa onda je malo zatvorenije itd.
Ovako imam jedan ekran ispred sebe i osećaj da imam dosta više screen space-a.

Vrh Dno