Šta je novo?

32bit ili 64bit?

risa

Čuven
Učlanjen(a)
27.04.2003
Poena
675
Planiram uskoro kupovinu desktop računara sa 8GB rama.
Ispao sam iz cele priče odavno i nešto se sećam da je bila priča da kada se ima više od 4GB rama bolje staviti 64bit OS jer će on u potpunosti iskoristiti memoriju...
Dok 32bit vidi samo do 4GB...
A možda se i loše sećam :)

Komp ne koristim za igranje, najzahtevnije što ću koristiti je Autocad

Ako nije Server 2003 u pitanju, samo 64bit.

Meni nije potpuno jasno zašto još uvek postoje 32bit-ne verzije OS-a i pratećih programa. :p

Treba novca da se razvije 64-bitna verzija, a posto 64-bitni sistemi podrzavaju 32-bitne aplikacije, eto ti odgovora.

Ne postoji više ni jedan razlog za 32bitni system na modernom (10 godina i manje) PC-u. Čak i "ušteda na memoriji" je samo prividna.

Meni nije potpuno jasno zašto još uvek postoje 32bit-ne verzije OS-a i pratećih programa. :p
Aplikacije zbog kompatibilnosti (jos uvek ima ljudi sa 32bit OSom), ali OS vec ne znam ni ja cemu 32bit ^^ Nepotrebno samo moraju da se razvijaju i 32bit driveri (tj. testiraju, razvoj je identican za isti hardver i OS).
Ako mislis na pratece MS programe u samom Windowsu, isti je razlog, pogotovu za IE (addons su uglavnom samo 32-bit, a 32 i 64bit executables ne mogu da se mesaju u istom procesu)

32 bit može i 16 bita drajvere i programe.

Zavisi sta smatras pod 32/16bit tu. Ne postoje uopste 16bit driveri za NT4.0 i novije verzije Windows baziranje na NT-u (XP, Vista, W7, W8/W10).

16bit sistem je daleka istorija.Takvih programa vec ni nema a da nisu zamenjivi sa necim novijim

Vrh Dno