Šta je novo?

32>64?

sumanut

Čuven
Učlanjen(a)
02.11.2003
Poena
650
sta sprechava proizvodjache procesora da naprave procesor na 128 il 256 il 512 il kolkoocesh bita?

A da navedes potrebu/poslove gde bi se danas tako nesto upotrebljavalo?

Stici ce oni dotle ali hoce ljudi na naplate svaki stepenik.

A da navedes potrebu/poslove gde bi se danas tako nesto upotrebljavalo?

Kako gde? U benchmark testovima, naravno :) :) :)

Sprecava ih kolicina novca koju treba uloziti da bi se tako nesto pokrenulo, standardi koje treba usvojiti, podrska koju treba obezbediti da takav procesor udje u mainstream produkciju.... i naravno - isplativost takvog projekta sa strane:

kolicina novca : broj bita : performanse

Pogledaj samo koliko se ceka na softversku podrsku za 64bit AMD procesore, neslavan nastup intela na tom polju (Itanium)..... nije to tek tako 'uzmes i nasrafis jos 64bita'... :)

Pa sta tim mislis kad bi sad izdali nesto sto je vrhunac tehnologije covecanstva svi bi to kupili i bili zadovoljni.Njihova taktika je da daju na kasikicu jer tako vise zaradjuju matematika je jasna :)

Daje se na kasikicu u skladu sa potrebama. I 64bita se spusta "medj' narod" tek kada je polako dosla potreba za time. Da li bi neko od vas zeleo da ima kuci kola za gepekom od 48 tona?

Kakvim potrebama, pa zar ne bi bilo lepse da kupis racunar bez potrebe da ga kasnje unapredjujes jer je zastareo, pa 32bita se guralo skoro 20 godina, tako ce nesto biti i sa 64bita prvo ide 3200+ pa sve jaci i jaci malo po malo i profit ogroman :D

Kako kakvim potrebama? Hoces da se igras u 1600x1200, da svaki komarac u toj igri ima pet miliona poligona, da scena moze da se igra mesecima, itd. Jeste, oni nas loze da uvek kupujemo novo, bolje, jace, ali zacarani krug jer mi ne odbijamo, nego mi njih jos vise teramo i pozujuremo i zajedno cinimo zacarani krug.
Za 128-bitne ili 256-bitne procesore mozda postoji svega par namena danas, a oni kojima je to potrebno je jednostavnije da se naruci jedan superracunar ili sastavi klaster od n danasnjih najjacih racunara, nego da se investira u kompletno istrazivanje, tehnologiju, proizvodnju, softver i sve ostalo (a sve to zbog svega par klijenata).

Da li se onda uopšte isplati sada (u ovom trenutku) kupovati 64-bitni AMD-ov procesor (i sve ostale komponente koje idu uz njega)?

Isplati se zato sto kosta isto koliko i drugi uporedivi 32-bitni procesori; dakle, za svoju cenu kostanja, on je odlican performer vec danas - ako se gleda najjednostavnije "sta dobijam za date pare".

A šta je sa softwer-skom podrškom, da li tu dolazi do sukobljavanja?

au bre ti ko da nisi prochitao nijedan thread u kome se pominje a64

sve vas je vishe Ogi.-like klonova

NHF

Nema nikakvog sukobljavanja; to ti je kao da imas kola koja mogu da idu 300km/h - to te ne sprecava da ih vozis i 150 ili 200 km/h.

nickname je napisao(la):
au bre ti ko da nisi prochitao nijedan thread u kome se pominje a64

sve vas je vishe Ogi.-like klonova

NHF

Pa dobro ljudi nemojte sad drvlje i kamenje na klince koji su tek poceli da ulaze u celu pricu oko bench-a.

I mi smo nekad bili neobavestena deca :d

Srga je napisao(la):
Pa dobro ljudi nemojte sad drvlje i kamenje na klince koji su tek poceli da ulaze u celu pricu oko bench-a.

I mi smo nekad bili neobavestena deca :d

Nije to drvlje i kamenje, na kraju stoji NHF... ili kako sam ja zamislio "dobronameran prekor" ;)

samo me iritira taj stav: ja sam doshao da prochitam, hocu da nauchim, ali da ne chitam previshe, niti neshto shto je pisano "za nekog drugoga", zbog mene cete sve da pishete ispochetka...

tja.. ko ima vremena da se mlati ispochetka neka ga...

Pozdrav...
:wave:

Koliko snobizma na jednom mestu!
1. To što se neko na ovom forumu registrovao skoro ne znači da je klinac.
2. Za neke sam već pisao ovde (#nickname#), ali ako nekog mrzi da čita sve da ponovimo:
nickname je napisao(la):
na ovom forumu sve ogi do ogija...
Sale KG je napisao(la):
Ja lepo rekoh da sam pronašao o čemu se radi, i iznesoh svoja zapažanja u vezi toga i da nisam došao do zaklučka da li ga treba blokirati. Internet radi i sa njim (udp protocol) i bez njega, pa lepo pozvah nekog PAMETNOG da mi to malo pojasni (srećom da ih ima još uvek na ovom forumu, da ih ne imenujem). Ne znaju svi sve i ne treba da znaju, jadni su oni koji misle da su takvi. Knjige postoje i u školama pa su opet tu profesori da ih malo pojasne, ili možda neko smatra da ih škole (učenici) ne trebaju (meni su bili od pomoći). Zato i služe valjda forumi, ljudi ovde treba da pitaju šta ih zanima i da dobiju konkretne odgovore na svoja pitanja. ''Resavce'' nisam zvao da se ukjučuju i komentarišu, ali šta ćeš oni se se sami pozivaju.
Što se tiče raznih ''pametnjakovića'' koji se javljaju na forumu i kače linkove koje prethodno traže po Google-u i posle se prave da su pametni nisam ni tražio da se jave. 99.9 % ljudi zna da koristi Google i da im vaša pomoć u vezi toga nije poterbna, zato je lepo jedan od PAMETNIH negde na ovom forumu već prokomentarisao dotične pa neću da se ponavljam.
Pa sad nemojte da se vređate nego me lepo i konkretno demantujte.
Pozdrav
3. Vidim da cu morati da otvorim thread u vezi toga.
4. Treba li da vam se neko klanja zato što učestvujete na forumu od pre 2 godine?
5. Znate li šta je NARCIS, ako ne rado ću vam ispričati legendu.

Nazad
Vrh Dno