Šta je novo?

2x512+1gb dual am2?

ExR

Čuven
Učlanjen(a)
24.12.2004
Poena
650
Da li je moguce sa 2x512mb+1gb napraviti da radi u dual chanelu?
Probao sam sledece dve kombinacije i nije htelo:
1 512
2 512
3 1gb
4 prazan

1 512
2 1gb
3 512
4 prazan
Mashina iz potpisa ploca msi k9neo.
Bez ovog 1gb modula dual se aktivira u 1 i 2 slotu ili 3 i 4.
Da li je uopste moguce(da se ne savijam vise :) ) ili pak treba 2x1gb?

Znam sta je dual nego na nforce2 sam koliko se secam cepao 2x256 i 512 u dualu ali je sada izgleda drugacija situacija sa novijim nforce chipset-ovima.

btw stormwatch153 ova kombinacija zaista nece.

Nisam bio lenj pa sam probao sve kombinacije i nije bilo pozitivnog rezultata. Nista od ovakvog duala bar ne na ovoj ploci. Mozda neki 570 ili ultra mogu da pokrenu.
Ode mem u oglase, steta lepo se klokuje.

Dual channel moze da radi sa 2 ili sa 4 mem. modula. Pravilo popunjenosti slotova je 3/1 ili 4/2 ili 1/2/3/4. Sa tri modula ne mozes naterati memoriju da radi u dual channelu.

Nikako da se javi stormwatch153 - bas me zanima da li je licno probao i koja je maticna/memorija bila u pitanju. (Ili je covek to samo negde procitao?)
(i ja sam svojevremeno terao dual na nforce2 (abit nf7) sa tri modula - ali kako stvari stoje - to je moglo samo na tom chipsetu)

Poslednja izmena:
Nikako da se javi stormwatch153 - bas me zanima da li je licno probao i koja je maticna/memorija bila u pitanju. (Ili je covek to samo negde procitao?)
(i ja sam svojevremeno terao dual na nforce2 (abit nf7) sa tri modula - ali kako stvari stoje - to je moglo samo na tom chipsetu)

E sefe ajde ne filozofiraj i ne pametuj bez veze, ako to tebi ne radi samo znaci da ne stavljas dobro ili da ti je maticna crap...i da provereno je...Gigabyte M55Plus-S3G, potpisujem najbolja maticna za AM2 ikada napravljena iako je na prvi pogled samo integrusa, 1 GB Kingmax Mars 667 i 2X512 Kingston value 533 i to poredjano onako kako sam rekao..1 - 1gb , 2 - prazan, 3 - 512, 4 - 512 Ako ta kombinacija ne radi na vasim prebudzenim all solid capacitors plocama (a znam da ne radi na vecini ovde izvikanih maticnih) onda dzaba svi voltmodovi, unimeri, IC lemilice, tiristori i ostala cuda kada hardver ne radi u osnovnom modu za koji je namenjen.

Prilozi

• a1.png
    a1.png
    205.6 KB · Pregleda: 97
Konkretno na K9N:

Bez uvrede ali ja sam 2005. imao neku MSI ultra NF2 plocu koja je bila najgori shit koji sam u zivotu video, izbacio sam je fantasticnom brzinom iz masine, uopste mi nije jasno ni kako MSI moze biti uzet u obzir kada je izbor maticnih ploca u pitanju, ne pricam samo o memoriji, ima tu gomila drugih stvari koje su uzasno resene.

Bez uvrede ali ja sam 2005. imao neku MSI ultra NF2 plocu koja je bila najgori shit koji sam u zivotu video, izbacio sam je fantasticnom brzinom iz masine, uopste mi nije jasno ni kako MSI moze biti uzet u obzir kada je izbor maticnih ploca u pitanju, ne pricam samo o memoriji, ima tu gomila drugih stvari koje su uzasno resene.

stormwatch, mislim da se nismo razumeli... svaka ploca moze da radi sa 3 mem. modula ali NE u dual channel modu. Konkretno, za Gigabyte M55Plus-S3G idu sledeca pravila popunjenosti slotova: 1/2 ili 3/4 ili 1/2/3/4. Kao sto vidis, ako slotove 3 i 4 popunis sa po 512Mb modulima, slotovi 1 i 2 moraju ostati prazni i obrnuto a sto se tice MSI ploca ne mogu generalno da tvrdim da su lose ali K9N je definitivno shit (imam je).

Prilozi

• a2.png
    a2.png
    226.4 KB · Pregleda: 51
MASA JE MAMA.................

Ne znam ni sam zasto sam ostavio mogucnost da ne bude 100%?????
Logika ipak sve pobedjuje.......;) ;) ;) ;) ;) ,) ,) ,) ,)

Da li ce dual channel raditi sa 3 modula zavisi od toga kako su fizicki kanali podeljeni u odnosu na dimm slotove.Npr na nforce2-ci je jedan kanal bio 1 dimm slot,dok su dimm slot 2 i 3 bili drugi kanal,efektivno dva kanala i zato je radila konfiguracija od npr. 512 + ((2x256)radi kao 1x512).A ako su 4 dimm slota od toka 1,2 prvi kanal i 3,4 drugi kanal nista od dual shannela bez parnog broja istih modula jer se onda desava situacija dimm 1 1gb + dimm 3,4 (2x512)radi kao 2x512).Nema veze dali je ploca shit ili nije :d.Ako ima AM2 sa 3 dimm slota onda bi trebalo da moze.

Sa 2 ili 4 modula ce ti raditi sigurno. Sa 3 bi trebalo, ali to zavisi od proizvodac ploce. Pogledaj na sajtu proizvodjaca ploce da li moze.

Ja još nikad nisam video ploču da sa 3 modula radi u DC! DC je predvidjen za parnu memoriju, znači 2 ili 4 modula, a i tu kod 4 ima da li su DS ili SS! Baš bih voleo da mi neko pokaže upustvo za ploču gde to piše, i prikaže to preko CPU-Z! Ako stvarno imate to okačite da se uverimo, živo me zanima!

stormwatch, mislim da se nismo razumeli... svaka ploca moze da radi sa 3 mem. modula ali NE u dual channel modu. Konkretno, za Gigabyte M55Plus-S3G idu sledeca pravila popunjenosti slotova: 1/2 ili 3/4 ili 1/2/3/4. Kao sto vidis, ako slotove 3 i 4 popunis sa po 512Mb modulima, slotovi 1 i 2 moraju ostati prazni i obrnuto a sto se tice MSI ploca ne mogu generalno da tvrdim da su lose ali K9N je definitivno shit (imam je).

No no no...neke ploce mogu DUAL i sa 3 slota popunjena od 4 ;)

@gileip

abit nf7, epox (mercury) nf2 ploče, nadji uputsva pa se informiši pre nego što lupiš, ove ploče su namerno pravljene sa tri mem slota za dual chanel, baš iz razloga da bi radio dual chanel sa tri modula... naravno ovo sam isprobao i u praksi i RADI!!!

Ljudi nije rec o NF2ci....... na AM2 je to nemoguce.

@gileip

abit nf7, epox (mercury) nf2 ploče, nadji uputsva pa se informiši pre nego što lupiš, ove ploče su namerno pravljene sa tri mem slota za dual chanel, baš iz razloga da bi radio dual chanel sa tri modula... naravno ovo sam isprobao i u praksi i RADI!!!

Ko si bre ti da mi kažeš da lupam! Ja sam rekao da nisam video, a da li na svetu postoje 2 ploče koje su napravljene za to je sasvim druga stvar! I pročitaj upustvo, u Abitu http://www2.abit.com.tw/page/en/motherboard/motherboard_detail.php?pMODEL_NAME=NF7&fMTYPE=Socket+A
nigde ne piše da je sa 3 modula moguć DC, a u Mercuryu u tabeli1 ne postoji takodje sa 3 modula da je moguć DC : http://www.mercury-pc.com/product-detail.php?link=p-mainboards&subtitle=Mainboard&productid=387# već tek u nekom pribelešku se tako nešto nagoveštava!

DC sa 3 modula je moguc samo na nekim nF 2 plocama! Jer su one imale 3 modula!

Da. To sam hteo da kazem!

Ajde molim vas ako mozete da mi odgovorite na par pitanja.
Resio sam da zamenim starih 512 sa 2x1GB Kingmax DDR2 800MHz memorijom. Da li za dual channel moduli treba da se rasporede: prvi u slot A1 a drugi u slot B1; i gde mogu da vidim da li je prepoznat dual channel mod?
Jos me zanima da li u druga dva slota mogu da se stave memorije drugog poizvodjaca ili je pozeljno da su sve cetiri od istog?

Pogledaj u manualu ploce kako da stavis memoriju(u koje slotove). Treba da se stave u A1 i B1.

Da li radi u dual channel-u mozes videti na boot screenu ploce, tj cim upalis racunar, kada se inicijalizuju jt. kada ploca prepoznaje CPU, memoriju, hdd i ostale uredjaje.

U druga 2 slota mozes staviti memorije drugog proizvodjaca(u odnosu na prva dva) i drugih kapaciteta(npr A1 i B2 512MB i A2 i B2 po 1gb i tada ces imati 3 GB u Dual Channelu). Sve dok su memorije identicne radice ti dual channel.

Poslednja izmena:
Hvala, jeste A1 i B1. Pise u CPU-Z da je dual.

Vrh Dno