Šta je novo?

2x Maxtor 80gb Sata II vs. Raptor 74gb SATA 10k rpm

raw

Slavan
Učlanjen(a)
08.08.2005
Poena
319
Zanima me Vashe misljenje sta bi bilo pametnije uzeti

2 maxtora su jeftinija od raptora, dobijem duplo vise prostora ali opet.... raptor :)

Zavisi za šta ti treba?

2xMaxtor SATA-II 80 GB u, predpostavljam RAID modu, nije nikako brži od Raptora 74 GB, ako misliš da koristiš ovu kombinaciju kao system disk (jednostavno seek time Raptora i to što se vrti na 10.000 obrtaja izbacuju ga ispred 2 Maxtora u RAID-u).

Ako misliš da potrošiš oko 160 evrića (toliko je novi Raptor) moj ti je savet da kupiš 2xSeagate Barracuda SATA-II 7200.10 i upleteš ih u RAID. Imaćeš extra brzu kombinaciju (za dlaku sporija od Raptora), ali sa realnih 598 GB prostora, naspram 70.ak kod Raptora. Vodi računa da se prodaju Seagate made in china i made in singapore, uzmi singapurca. Mislim da za nešto više novca (može da se nađe Seagate od 320 GB za 90-ak evrića, pazi na garanciju, 5 god.) dobijaš mnogo više i na kratke, a pogotovo na duge staze.

Kako možete da poredite babe i žabe. Takođe kako poredite dva diska sa jednim i na kraju disk iz enterprise klase sa diskovima iz desktop klase.

Raptor diskovi su diskovi namenjeni onima koji ne prave kompromise, a to praktično znači da su namenjeni onima kojima treba disk sa najvišim performansama i stepenom pouzadanosti. Dakle nema pravila, kao takav može da se koristi i kao sistemski disk ali i kao radni disk kada se kapacitet obezbeđuje ili stripingom ili spanningom.

Da skratim jedino gde ta dva jeftina diska u stripingu mogu da nadmaše raptor je sekvencijalno čitanje i pisanje. Sve ostalo je na strani raptora i što je opterećenje veće (u smislu simultanih zahteva čiji karakter nije sekvencijalan) to će dominacija ovog diska da bude izraženija.

Praktično posmatrano treba fizički odvojiti sistem i storage prostor pa rešenje sa stripingom diskova sa dve particije ne može da konkuriše solo raptoru kao sistemskom disku i nekom jeftinom disku velikog kapaciteta koji bi odrađivao storage ulogu.

Poslednja izmena:
U čemu je problem, pa on je sam tražio da mu poredim babe i žabe i dobio je neko kvazi poređenje.
Stojim iza onoga što sam napisao, a to je da je kao system Raptor neprikosnoven, dok solo Raptor vs RAID Barracuda 7200.10, glasam za RAID.

SCSI mozda

Mozda ne treba bacati pare za Raptora, u zadnje vreme se na oglasima provlace SCSI hardovi po veoma pristupacnim cenama narocito oni od 10.000 obrtaja, jedino sto su bez garancije, ali za manje od 100e moze da se uzme takav sa kontrolerom, pa mozda i to nije losa solucija, ja trenutno nameravam takav neki sebi da uzmem.

OK varijanta, samo pazi koji kontroler uzimaš, pošto džaba sve ako te kontroler ograniči i obori transfer rate.
Buy the way, sve ove kombinacije "sve u jednom za šaku paradajza" preko oglasa su...............
Sam zaključi!

Poslednja izmena:
Ako ćemo pravo ja bih pre 3xSeagate 320 GB 7200.10 SATA-II RAID0 ili 0+1 za oko 260 evrića, ima da oduva Seagate od 750 GB, a i jeftinije je.

Ako gledamo sa hardverske strane 3x veća šansa da crkne ne stoji, ali ako gledamo sa strane gubitka podataka, tu si u pravu, ako crkne jedan, odoše svi podaci. Međutim, ako gledamo sa aspekta verovatnoće, prisustvo jednog ili tri hdd-a u raid-u se svodo na isto. Crkne jedan, ode sve!
Ali brzina je impresivna, složićeš se.

Kako god da gledas verovatnoca da ce da rikne jedan od tri diska je 3 puta veca od verovatnoce da ce da rikne jedan disk ali ta tri diska se mogu povezati u RAID 5 niz kada otkaz bilo kojeg neće napraviti nikakvu štetu, a performanse su na nivou stripinga; doduše kapacitet jednog diska bi bio žrtvovan.

Nazad
Vrh Dno