Šta je novo?

2x 4-pin ventilatora a 1 priključak

Tumba

Čuven
Učlanjen(a)
12.12.2002
Poena
609
Zamislio sam da uradim nešto a ne razumem se baš najbolje u elektroniku. :)
Na jednoj ploči imam samo 1x 4-pin priključak, onaj za CPU.
Kako mi ventilator radi po takozvanom SMART-u iz BIOS-a, tih je kad je procesor neopterećen, u igrama se vrti na oko 75% snage tek pod benchmark programima ubrzava na 100%.
Problem je ventilator na kućištu, na izlazu. Sve je u redu sa njim ali je previše bučan. Da li postoji mogućnost da ako kupim još 1x 4-pinsku "dvanesticu", i nju povežem preko onog CPU kontrolera? Napravio bih nekakav razdelnik, to mi je najmanji problem. Samo me zanima da li bi mogla 2 ventilatora da rade preko jednog PWM-a a da ne bude neke zabune oko broja obrtaja i samim time oko napona na ventilatorima (u to se ne razumem)... PWM bi teoretski to mogao (morao) da izdrži, ventilatori su po 0.4A a PWM je minimu od 1A, kao i obične diode, zar ne?
Nadam se da će moći neko ovo da mi objasni pre nego što se usudim sam da isprobam. :)

Nije bas ono sto ti trazis ali: dosta ljudi po forumu je problem buke resavalo prebacivanjem ventilatora sa 12V na 5 (ili bese 7V?). Kako se to radi i sta ti sve treba, pojma nemam, pokusaj da nadjes preko searcha. Mada, ovako bi dobio samo tisi ventilator, a ne i promenljivu brzinu obrtaja, ako ti to radi posao resio si problem :)

Zabune oko broja obrtaja nece biti ako u "razdelnik" ne stavis kablic obrtaja za PSU. :)
Napon ce ti biti isti kod oba venta, a BIOS ce da cita obrtaje samo od CPUa i prilagodjavace
napon na osnovu CPU-a.

Čak taj drugi ventilator nemora ni biti sa 4pina, dovoljno je da spojiš crvenu i crnu tamo gde pripadaju i sve će biti u redu.

U super, taman da imam 10 puta veći izbor. :D

Jedina stvar koja nije sigurna je da li će taj drugi ventilator hteti da se pokrene na minimalnom naponu koji ploča isporučuje na PWM konektoru - ovo nećeš ni znati dok ne probaš.

Šta je onaj 4-ti pin što nema na klasičnim 3pin ventilatorima?

crno je "-", crveno je "+", žuto je RPM a šta je ono četvrto?

Sad sam merio unimerom.
Prvi, drugi i treći pin su isto kao na 3-pincima.
Četvrti kad je upaljen SMART na minimalnom broju obrtaja ne daje napon, na max broju obrtaja daje 5V!
Aj' sad da mi neko objasni kako da vežem drugi fan (3-pinac ili 2-pinac, sve jedno) na ovaj isti (4-pin) konaktor a da i on radi po SMART režimu?

Poslednja izmena:
Moraš malo da budžiš, samo crvenu i crnu sa tog drugog venta (plavu i/ili žutu ako ima ne spajaj) spoj na crvenu i crnu od onog koji ti već radi u smart režimu, pa će samim tim taj dodatni vent koji si nakačio dobijati istu voltažu (u zavisnosti od temperature) kao i ovaj prvi koji ti već radi po smartu. E sad za ovo budženje moraš da se snadješ, ako ti je žao da sečeš žice i lemiš vidi da iskombinuješ nešto sa onim adapterima 3pin to molex koji se dobijaju sa većinom ventilatora.

Ovo je raspored pinova na 4pinskom konektoru (preuzet odavde).

P1 - Ground
P2 - +12 V
P3 - Senzor za broj obrtaja
P4 - PWM (Pulse-width modulation) - controla broja obrtaja PWM-om.

Evo Wiki objasnjenja PWM-a

@SuperStarr
Kad se na 4 pinski konektor veze 3 ili 2 pinski ventilator on obicno radi na max obrtaja. Na mojoj ploci (i verovatno mnogim novijim) u biosu ima selekcija dali da se regulacija obrtaja ventilatora radi pwm-om ili regulacijom napona.
Ako vezes dva venta i izaberes regulaciju voltazom onda ce verovatno oba raditi u smart rezimu, ako izaberes regulaciju PWM-om onda ce verovatno samo 4pinski raditi u smart rezimu a drugi na max rpm.

Evo mog pitanja na temu: Kako da vezem dva 4pinska venta tako da pwm signal dobijaju s istog konektora a da sa oba imam ocitavanje brzine. Ideja mi je da upotrebim jedan 4pin i jedan 3pin konektor. Da sa 4pin konektora saljem pwm na oba venta, a da sa svakog od ventova RPM zicu saljem na razlicite konektore. Dal je bolje da 12v i ground uzimam s onog konektora sa kog i pwm ili da vezem svaki vent na svoj konektor a da samo pwm dele? (al ga zakomplikovah:smash:)

Zooo, probao i (fan sa 3 pin - nylon) radi na 12V. :(
Kao što sam napisao uvek je 12V između crne i crvene.
Hannibal, pa ja i ti se za isto interesujemo samo meni ne treba očitavanje brzine.
Bitno mi je da drugi, 3 (2 pošto je bez rpm-a ) pin fan radi isto kao neki 4 pin koji kontroliše PWM. :)

Poslednja izmena:
Mislim da to nece moci s PWM-om. PWM-om mozes kontrolisati samo 4 pinske ventove.

Bacih pogled na uputstvo za tvoju plocu. U biosu su opcije za smart fan: Disabled (default) / Auto / 4-pin / 3-pin. Kontam da kad ukljucis auto on sam detektuje ima li fan 4 zice, ako namestis 4-pin teras ga da koristi pwm, a ako namestis 3-pin onda regulise brzinu menjanjem napona na crvenoj (+12V) zici. Probaj s ovom 3-pin opcijom. Mislim da u tom slucaju ploca regulise voltazu za oba venta, nije bitno kolko zica imaju. Nemoj vise od dva venta na isti prikljucak ako nisi siguran koju snagu moze da izdrzi.
Dal vent ima 2 il 3 pina nije bitno za regulaciju obrtaja vec samo za ocitavanje brzine. Tako da ako ti ne treba ocitavanje taj drugi vent moze biti s 2 pina, a posto ces kontrolu raditi promenom napona a ne PWM-om onda ti ni prvi vent ne mora (al moze) biti 4pinski.

Napomena: Ovo su predpostavke na osnovu uputstva koje nije bas sjajno. To sto sam napisao ne mora biti tacno, posto u uputstvu ovo nije izricito objasnjeno. NPR. ne pise koje opcije imas pod Control Mode, a misli da je i to bitno. Vidi to pa post-uj.

Poslednja izmena:
Tek sad skontah da ustvari imas dve razlicite masine. Ovo sto sam napisao odnosi se na BIOSTAR TA780G plocu.

Mislim da to nece moci s PWM-om. PWM-om mozes kontrolisati samo 4 pinske ventove.

Zašto, to je ono ključno što ne razumem, jel 4 pin ventilatori imaju neko kolo u sebi...
Već sam napisao kako se ponaša 4 pin priključak na ploči kada je upaljen SMART i kada je Always On (uvek 12V) (post br. 12).

Inače, TA780G ima Always On, Silent, High Performance i Manual (SMART) profile za brzinu ventilatora.
Prvu i 4-tu ima i NF4 AM2L ploča.

Poslednja izmena:
Ok. evo mog shvatanja pwm-a. Na pwm pin venta salje se serija impulsa kao 0 i 1. Na 0 venta je ugasen i okrece se na inerciju, a na 1 vent je ukljucen i ubrzava. Brzina se regulise gustinom i trajanjem impulsa. Kad vent treba da je na malim obrtajima impulsi su redji i krace traju. Sto je veci rpm potreban to su impulsi cesci i dugotrajniji, da bi se na kraju stopili u kontinualni signal za max rpm.

PWM signali (ignorisite tackice. ne znam zasto al space-ovi ne funkcionisu)
....................................................................
vent se ne okrece: __________________________

...................................._.........._.........._...
vent se sporo okrece: ___|.|_____|.|_____|.|__

...............................___....___...___...___....___..
vent se brzo okrece: _|....|_|....|_|....|_|....|_|....|_

................................_________________
vent radi na max rpm:_|...........................

Ono sto meni nije jasno je dali pwm ventovi uzimaju taj pwm signal za napajanje ili je on samo prekidacki signal a napajaju se sa +12v zice. Kontam da se to moze probati tako sto bi se skinula samo crvena (+12v) zica sa 4 pin venta. Ako se napaja s pwm zice radice normalno a ako se napaja s +12 a pwm je samo prekidacki signal onda nece ni krenuti. No, verovatno se ovim testom nista ne moze spaliti al to ne mogu da garantujem, tako da to ostaje nekom drugom (hrabrijem) da testira.

Ja sam ovo izmerio:
...................................._.........._.. ........_...
vent se sporo okrece: ___|.|_____|.|_____|.|__
12V ima svih 12V, PWM nema napon odnosno ima 0.01V.
................................_________________
vent radi na max rpm:_|...........................
12V ima svih 12V, PWM ima napon od 5V.
Znači nije prosto, komplikovano je bez objašnjenja stručnjaka a to nam je potrebno... :)

Ne mozes pravilno izmeriti pwm unimerom. Promena signala je prebrza za takav uredjaj. To sto si izmerio je srednja vrednost signala. E sad, ohrabruje to sto si na max rpm, kada je signal skoro kontinualan, izmerio napon od 5V. To bi znacilo da je verovatnije da je pwm samo prekidacki signal a da se motor napaja s +12v zice.

U pravu si, treba nam pojasnjenje strucnjaka. Sto je najgore ni intenzivnim googlanjem nisam na tako nesto naisao.

Fans having a 4pin mainboard power connector have an integrated logic for using a PWM signal which is supplied by the additional fourth pin of the connector.
Znači nema šanse 3pin ventilatori da rade po SMART režimu... :(

Ne mora da znaci. To je do ploce (baci pogled na post 16). Namesti u biosu da smart mod radi za 3pin fanove pa ce ploca iskljuciti pwm i varirati napon na crvenoj zici, t.j nece biti fixnih 12V vec ce poloca to menjati u nekom rasponu.

Poslednja izmena:
Al i dalje ne nalazim odgovor na moje pitanje: Dal je PWM signal napajacki il prekidacki?:wall:

Pa definitivno prekidacki!
Kao sto se vidi na onom grafiku, PWM ti pusta napon u odredjenim intervalima, tako da uvek imas 12V na kuleru, al se on "sporije okrece", tacnije regulise ga po principu pali-gasi

Pa definitivno prekidacki!
Kao sto se vidi na onom grafiku, PWM ti pusta napon u odredjenim intervalima, tako da uvek imas 12V na kuleru, al se on "sporije okrece", tacnije regulise ga po principu pali-gasi

To je jasno. Mozda nisam dovoljno jasno postavio pitanje.

Pitanje je dali se vent napaja sa 12V zice a PWM signal preko nekog kola u ventu tih 12V ukljucuje i iskljucuje ILI vent u PWM modu ignorise 12V zicu i napaja motor direktno s PWM zice na kojoj je vec isprekidan napon?

Ako si na to pitanje odgovorio onda molim te pojasni jer nisam skontao.

To je jasno. Mozda nisam dovoljno jasno postavio pitanje.

Pitanje je dali se vent napaja sa 12V zice a PWM signal preko nekog kola u ventu tih 12V ukljucuje i iskljucuje ILI vent u PWM modu ignorise 12V zicu i napaja motor direktno s PWM zice na kojoj je vec isprekidan napon?

Ako si na to pitanje odgovorio onda molim te pojasni jer nisam skontao.
Ne napaja se sa četvrte žice, eno ono što sam ja kvotovao - to je samo signal a fan mora da ima integrisano kolo... jedan signal je da pusti 12V drugi je da zatvori i tako nastaju oni grafikoni... (000012121212112120000...)

Ako je tako ondak super. U tom slucaju je moguce vezati vise 4pinskih ventova da rade na istom broju (tj procentu) obrtaja tako sto se prvi veze na 4pinski konektor a ostali na 3pinske, pa se nekim zicicama povezu cetvrti pinovi ventova. Tako ce se svaki vent napajati s razlicitog konektora a svi ce deliti isti takt signal. Plus, u ovoj varijanti ce ploca moci da ocita rpm svih vezanih ventova. Ako nekome ovo uspe nek javi :p, ako neko spali plocu ovom procedurom nek javi iz nekog internet kafea.:S:

Ovo bi bilo fino resenje za kontrolu svih ventova na plocama koje imaju samo jedan pwm konektor, da se u zavisnosti od temperature cpu kontrolise ne samo vent na cpu kuleru vec i ventovi na provetravanju kucista.

Evo jos malo edukativnih linkova koji, ako sam ih dobro razumeo, potvrdjuju gore navedeno:
Specifikacija 4pinskih ventilatora
Diskusija o gore navedenim
Forumska diskusija na isto ovo pitanje - vrlo je informativan post #9. Evo korigovanog dela posta sa spaceovima zamenjenim tackama. (formatiranje teksta spaceovima ne sljaka ni tamo):
Connector...Pin..............Fan1....................Fan2

CPU-FAN
................PWM ---------+-----------------+
....................................|........................|
.............................PWM-Fan1............PWM-Fan2

................RPM ---------+
...................................|
..............................RPM-Fan1

...............+12V ---------+-----------------+
....................................|........................|
.............................+12V-Fan1...........+12V-Fan2

................GND ---------+-----------------+
...................................|........................|
..............................GND-Fan1............GND-Fan2

Spare-Chassis-Fan-Header

.................RPM ---------------------------+
.............................................................|
........................................................RPM-Fan2

For the +12V and GND, those don't even have to come from the CPU-FAN header,
if you don't want. They can also come from a Molex disk drive cable, as it
has +12V and GND. That is an alternative, if you think the fans will draw
too much current for the motherboard rating. Since the above Rexflo 120mm
fan is 12V @ 0.3A, two of those at 0.6A is probably OK. The motherboard
manual claims up to 2 amps can come from a fan header, which seems a
bit aggressive on their part. So the 0.6A total is probably not too
much, if you want to run both fans using the +12V and GND pins of the
CPU fan header.

Ako je tako ondak super. U tom slucaju je moguce vezati vise 4pinskih ventova da rade na istom broju (tj procentu) obrtaja tako sto se prvi veze na 4pinski konektor a ostali na 3pinske, pa se nekim zicicama povezu cetvrti pinovi ventova. Tako ce se svaki vent napajati s razlicitog konektora a svi ce deliti isti takt signal. Plus, u ovoj varijanti ce ploca moci da ocita rpm svih vezanih ventova. Ako nekome ovo uspe nek javi :p, ako neko spali plocu ovom procedurom nek javi iz nekog internet kafea.:S:...

Ideja ti je odlična, siguran sam da bi radilo samo gde sad u Srbiji da nabavimo 12-ice sa 4 pina? :)

Vrh Dno