Šta je novo?

2D Platforme

dusxan

Slavan
Učlanjen(a)
04.06.2007
Poena
330
E, pa ; ovo je bio zanr koji je (uz pucnjave i tucnjave) uneo arkadne automate u fliperane a potom i kucne kompjutere u kucu. Cele 80-te i skoro do pola 90-ih ovakve igrice su harale

U danasnjem smislu (iako ih danas sigurno niko ne pravi), to je igra u 2d u kojoj glavni lik (moze biti bilo sta) odlazi u misiju spasavanja svoje zenske polovine. Ekran se uglavnom skroluje. Skache se radi izbegavanja protivnika, kasnije i radi ubivanja skokom, ponekad se puca iz necega - sve to po platformama

Posto su prve masine bile spore - radnja se odvijala ili na jednom ekranu dok se sve ne skupi i zavrsi neki zadatak (manic miner) ili se lagano prelazilo ka drugoj sobi.
Iz tog vremena ostadose u pamcenje pomenuti Miner, Bounty Bob Strikes Back (miner 2049 II), chuckie egg , Donkey Kong u lcd verziji , rick dangerous.

A Zool, Chuck Rock , First Samurai , Shadow of the beast - iz vremena 16bitnika
Ne znam da li PP Hammer spada u ovaj zanr ali bi ga trebalo odigrati jos par puta.

A Toki? Majmuna sto pljuje one loptice i nosi opremu za Americki fudbal? Spin Master, Top Hunter, to su po meni najbolje platforme za mame i neo geo.

moje detinstvo: giana sisters, rick dangerous, traps and treasures (najlepsa arkada), creatures 2, superfrog...

Jel se shadow of the beast svrstava u platformske igre?

moze da prodje, arkadna avantura ali ipak arkadna, ruku na srce kompleksnija je od 99% arkada, kao i flashbak recimo...

Naughty Ones(OBAVEZNO JE ZAVRSI KRATKA JE,ALI IZUZETAN DIZAJN),Magic Pockets,Gods,Soccer Kid,Flink(EXTRA GRAFIKA)......
Ma ima toga jos, mada je meni Super Frog KEVA!:d

Ruff'n'Tumble ima isto finu grafiku,a i animacija je na zavidnom nivou uzimajuci u obzir da je pravljena za A500.

zool je brzzzzzzzzzzz..... : )

Ruff'n'Tumble ima isto finu grafiku,a i animacija je na zavidnom nivou uzimajuci u obzir da je pravljena za A500.

po meni najbolja olatforma za A500 (i sire)
Inace strava 2D platforma je i Odysej. Lepa grafika, super animacija...

james pond je bas lepo i sareno izgledao...

da li se neko seca Harlequin-a ?

igrao sam je satima i nisam uspeo da je zavrsim... :)

Manic Miner i Jet Set Willy će uvek biti klasa za sebe, a od ostalih bio je jako dobar Brian the Lion na Amigi kao i Rayman nešto kasnije za razne platforme.

Pored Manic Minera i JSW-a, igrica uz koje sam sahranio gomilu dzojstika je bila Bubble Bobble i kasnije Rainbow Islands na Amigi (Prva originalna igrica koju sam kupio, 1991. u Londonu)

Wonder boy serijal, recimo Doofus, Ghost'n'goblins, Blues brothers...

Nazad
Vrh Dno