Šta je novo?

2900gt, potrebna pomoc..

Scorp

Slavan
Učlanjen(a)
13.04.2008
Poena
304
Pozdrav svima najpre na forumu..Nov sam clan,nadam se da cemo fino saradjivati..Moje pitanje vezano je za problem sa 8 pinskim prikljuckom za 2900gt.Naime, u pakovanju sa karticom,dosao je 6 pinski adapter (molex to 6 pin), medjutim boljim osmatranjem primetio sam da ni taj 6 pina u stvari nije 6, vec su samo 3 zice prikacene na njega, 2 crne i 1 zuta,sto nige na netu nisam uspeo da nadjem,svuda je prikazan 6 pn PCIe sa 3 crne i 3 zute (znaci svih 6 pinova u funkciji).Ali, nije to jedina stvar koja deluje zbunjujuce, ...na kartici je prikljucak sa 8 pina, za koji sam na netu video kako su neki ljudi resili (kacenjem jos dve crne, koje su ground,), i sve bi to bilo u redu i izvodljivo, da ja imam PUNIH 6 pina...samo bih dovukao 2 ground-a, i resen problem...Ali u situaciji kad imam svega 1 zutu (+12) i 2 crne na 6-to pinskom dzeku,ne znam koliko bi to bilo ispravno, da sad samo dodam 2 crne u 7 i 8 pin...Da li ce ona 1 zuta biti dovoljna da povuce kartica svih 150w, i da proradi "punom snagom"???? A opet, ne bih da na svoju ruku dodajem jos 2 zute (+12V) i 1 crnu, jedino ako neko zna ispravnu shemu povezivanja..
Na kraju da napomenem da kartica radi normalno sa ovim sto imam, ali u CCC ne daje Overdrive, i verovatno radi sa 2/3 kapaciteta..
Ako se neko razume u probleme sa napajanjem ovih kartica , molio bih da mi odgovori, svaki savet bi mi bio od pomoci, ako nista , sledi kupovina novog napajanja (na zalost).. Hvala unapred..

Pogledaj ovu temu: http://www.bench-market.com/forum/showthread.php?t=155343
Jeste da je u pitanju pro ali mislim da i oni tu raspravljaju o tim 6 ili 8 pin konektorima.
Dobrodosao!!!
:wave:

Hvala na dobrodoslici, i hvala za link, ali sam ga vec video ranije i "pretresao", ali nije mi bio od pomoci...Istina , kartice su identicne, i imaju isti priljucak,ali ne znam koliko je Flyght, vlasnik iste, obratio paznju na taj 6-to pinski adapter??? Da li je i kod njega od 6 pinova u funkciji samo 3??

Ja ucestvujem u toj temi isto, a postavio sam temu sa istim pitanjem u OC sobi.
Nemam vremena sad da kucam, detaljnije cu kasnije ali ovako ukratko:

00. Kartica ti NE RADI na 2/3 kapaciteta, vec onako kako treba da radi (3/3 :d)

01. Mi smo dobili uz PRO 256bita sa 3 crna i 3 zuta.
02. Duuuugim guglanjem sam dosao do zakljucka da XT, PRO, PRO 256bita, GT koriste isti 12layers PCB, samo smanjuju taktove i u tvom slucaju SPove da bi se otarasili HD2900xxx zaliha koje su postale neisplativa kupovina najezdom HD38xx serije (manja cena, manja potrosnja, manje/vise iste performanse; izuzimajuci XT 1GB GDDR4 VS 3870 i to pod MOZDA). Znaci, sve su to u startu trebale da budu HD2900XT 512MB kartice (analogija E6xxx serija pa E4xxx pa E2xxx).

03. Kljucno pitanje: Zasto su izbacili 6pin a ne 8pin?
Odgovor: zbog glupog CCCa i jos glupljeg (tj. ogranicenijeg ako ti je iole OC raspolozena karta) Overdrivea koji radi samo AKO JE UTAKNUT 8PINSKI KONEKTOR (koliko sam shvatio na, mislim Bjornu i in-depth analysis Catalyst 8.x series dajvera, velika glupost ATI programera)
03.1. Proveri sam: nadji sa tim konvertorom max.OC pa zatim ubodi 6pinac sa PSUa (koji ima svih 6 kablova) pa bas javi da li si dobio nesto ;)
04. Nasao sam na par mesta gde su ljudi presli sa 6pinca na EPC i dobili su u 9x% slucajeva jedno veliko NISTA ;)

05. Ako vec hoces da ga pravis, imam ja jedan bas lep link kako dodati ta 2 pina, ali nemam vremena sad da ga trazim; ako BAS hoces naci cu ti veceras.

Pocetkom nedelje mi stize Taurus 7560 pa cu preneti iz prve ruke razliku sa EPCom. Ja moju napajam PSU 6pincem i OC je nadprosecno visok i koristim RivaTuner 2.08, CCC mi ne bi dozvolio uopste tolike taktove ;)
Uostalom, zar ne mislis da ne bi ubacili jedan glupi, gotovo besplatni u proizvodnji konektor ako bez njega kartica ne radi na 100% ;)

Ja sam se baktao oko toga skoro mesec dana i izvukao sam zakljucak koji ti savetujem da poslusas: MANI SE CORAVA POSLA :d.

Situacija se MOZDA (to jos nisam nasao nigde) menja sa VGpu modom koji sam uradio, pa me samo zbog toga intrigira i dalje ovo (jer sam juce digao VGpu na 1.2V).
Moram deo ovoga da prenesem u gorepomenute teme, a ti, ako bas hoces, naci cu ti taj link; objasnjeno da maltene ***** sa skalpelom i mirnom rukom moze da ga uradi i ne dobije nista :D

A konektor ti izgleda ovako (obrati paznju na zute zice, crne idu redno):

Prilozi

• Sapphire 6pin converter.jpg
    Sapphire 6pin converter.jpg
    218.1 KB · Pregleda: 57
Hehehe, PEX, slazem se potpuno sa svim sto si napisao, i sve te cinjenice sam i ja "iskopao", duuuugo googlajuci, i tih 2 dodatna uzemljenja znam kako da stavim, (mada nije zgoreg da das taj link), medjutim poenta mog problema je u tome da ono sto ste vi ostali dobili sa svojim grafama (6 pin), imaju popunjenih svih 6 mesta, dakle 3 zute i 3 crne, sto kod mog adaptera nije slucaj...Kod mene su samo 3 pina popunjena..Moje napajanje nema cak ni 6 pin pcie, vec sve ide preko molexa,sto me opet navodi na pomisao da ce pasti neko novo napajanje, jer ovo sam dobio "uz" celu konfu,i znao sam da ce biti neki kung fu..Na staroj masini (Barton, koga mi je sin maznuo,:D) imam LC Power 6550, medjutim ni on cak nema 6 pin pcie, a da ne spominjem 8 pin pcie, koga je tesko naci i na najnovijim napajanjima..Btw, "iskopao" sam nekog Cooler mastera extreme plus 550w, koji ima 2x6 pin i 1x 8 pin, pa cemo videti sta ce se desiti, ili promeniti..
Opet napominjem, ovaj kinez koga imam od 450w zasad odlicno gura, ali ne znam dokle ce, ne bih da rizikujem, jer sam dosad zbog losih napajanja unistio 2 jako dobre grafe (za ono vreme dobre) i to R 9800 pro i 6800 gt...
Dakle, pitanje ostaje i dalje: otkud na mom adapteru samo 3 zice???? (sad sam vec zaboravio da li su 2 zute ili 2 crne, mrzi me da sad otvaram kuciste), i kako to da one rade isti posao kao i 6 odnosno 8 ????
EEEEE, da , i jos nesto da dodam a te spasim muka eventualnih......Ako si mislio na 8 pin EPS, to nije za graficku kartu, i ne kaci to nikako (osim ako ne uzivas u prizoru sprzene grafe), mnogi ljudi brkaju EPS 8 pin sa 8 pin PCIe...Taj prikljucak ti ide za multiprocesore , dodatna snaga i ubada se u maticnu plocu, na mestu za to predvidjenom.Sve ovo ti govorim, jer vidim da pricas o Taurus LC, koji NEMA 8 pin pcie, ali ima taj EPS 8 pin...tako da pazi sta radis..Taurus ima 1x 6 pcie, sto ti vec i koristis.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno