Šta je novo?

24/7 opasna voltaza memorije?

P$ych0

Slavan
Učlanjen(a)
07.06.2005
Poena
390
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 9800x3d, Phanteks Glacier One 420
Matična ploča
ASUS ROG Crosshair x870e Hero
RAM
48GB G.Skill Trident Z Neo 8000
GPU
Nvidia RTX 5090
Storage
4TB Crucial T705, 4TB Samsung 990 Pro
Zvuk
Sennheiser Game Zero, Momentum 3 wireless
PSU
Seasonic Prime TX1600 Noctua Edition
Kućište
Antec Flux Pro
Monitor
Aorus FO32U2P, Dell U2715H
Miš & tastatura
Logitech MX518 Legendary, Corsair K70
Laptop
Lenovo Legion
Mobilni telefon
Pixel 7 pro
Pametni uređaji
Philips Hue, Shelly, Alexa
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Imam masinu iz potpisa, nakon OC CPU-a odlucio sam da snizim frekvenciju memorije na 850Mhz, odnosno da je pustim da radi u 1:1 modu u odnosu na FSB. Latencije sam stavio 4-4-4-12, a voltazu 2.12v
E sad izgleda da nisam dovoljno testirao MEMORIJU nakon OC i danas mi se desio restart. Upalim ORTHOS, test memory, restart PC-a nakon 2min. Posle toga povecam voltazu na 2.14 i test pukne nakon 15-ak minuta (bez restarta).
Mozda sam precenio memoriju misleci da ce moci da izdrzi ovoliko niske latencije na 850Mhz. U svakom slucaju interesuje me koja je bezbedna voltaza za svakodnevni rad, odnosno dokle da je povecavam, a da sam miran? Ja sam razmisljao da je u okviru 2.1-2.2 bezbedno, ispravite me ako gresim. BTW ovaj kingmax je bez ikakvih hladnjaka na sebi.

Poslednja izmena:
Koja joj je default voltaža ?

Ja Kingstone VR držim na 2.15V (900MHz 4-4-4-12) na mašini koja se NE GASI NIKADA i koja radi rock stable. Njima je default 1.85V, čini mi se.

Imam masinu iz potpisa, nakon OC CPU-a odlucio sam da snizim frekvenciju memorije na 850Mhz, odnosno da je pustim da radi u 1:1 modu u odnosu na FSB. Latencije sam stavio 4-4-4-12, a voltazu 2.12v
E sad izgleda da nisam dovoljno testirao MEMORIJU nakon OC i danas mi se desio restart. Upalim ORTHOS, test memory, restart PC-a nakon 2min. Posle toga povecam voltazu na 2.14 i test pukne nakon 15-ak minuta (bez restarta).
Mozda sam precenio memoriju misleci da ce moci da izdrzi ovoliko niske latencije na 850Mhz. U svakom slucaju interesuje me koja je bezbedna voltaza za svakodnevni rad, odnosno dokle da je povecavam, a da sam miran? Ja sam razmisljao da je u okviru 2.1-2.2 bezbedno, ispravite me ako gresim. BTW ovaj kingmax je bez ikakvih hladnjaka na sebi.
Ukratko, Kingmax 800Mhz 2X1GB kod mene radi CL4 880 Mhz i CL5 960 Mhz 1,8V; CL4 950 Mhz i CL5 1000 Mhz 2,05V oko 15 meseci 24/7. Hladjenje je pasivno i aktivno. Citajuci forum na koga se svi pozivaju, XS, ne treba ici preko 2,4V. Pozeljno je direktno hladjenje. Na 1,8V 20% je 2,16V, 25% 2,25V, prema tome se ja uvek odredjujem. Vise mi nije ni trebalo.

Tebi treba malo visi napon zbog 4X1GB.

Poslednja izmena:
Hm... Povecao sam i CPU napon sa 1.320 na 1.33v i orthos 12h prosao! :d
Prosli put sam ga testirao 2.5h otprilike, moguce da je zato poceo da brlja ovih dana :D

Sto se tice memorije, imam kingmax 1066. Juce sam je testirao sa gold memory i prosla je test iz prve, pokusacu smanjivati napon pomalo pa da vidim na koliko ostaje stabilna. Svestan sam cinjenice da zbog 4 modula moram vise voltaze da im dam. Ne znam kako su mi ti ram hladnjaci promakli, moracu nabaviti, cena im je super, a iskreno bolje hladjenje ovim kingmaxima ni ne treba (na dodir su jedva mlaki).

Poslednja izmena:
Danas sam testirao na 3-4-3-15 1t i pukne mi posle nekih pola sata orthosa hmm,neznam da li je sigurno podizati josh voltazu? na 2.3v mi je vec u crvenom i pitanje je uopste da li vredi toliko cimati memoriju zbog tih malo nizih latencija,da li se uopste negde primeti razlika izmedju 3-4-3-12 i 4-4-4-12 ?

Poslednja izmena:
Danas sam testirao na 3-4-3-15 1t i pukne mi posle nekih pola sata orthosa hmm,neznam da li je sigurno podizati josh voltazu? na 2.3v mi je vec u crvenom i pitanje je uopste da li vredi toliko cimati memoriju zbog tih malo nizih latencija,da li se uopste negde primeti razlika izmedju 3-4-3-12 i 4-4-4-12 ?

Snizi na 2t pa probaj. Ako ne uspe da prodje snizi latencije na 4-4-4-12, razliku ne bi trebalo da primetis. Ja ne bih isao dalje sa voltazom od 2.2, to sam vec naglasio. Danas sam uspeo da snizim voltazu svoje memorije na 2.08 i prolazi orthos (1h stresirao sam memoriju, 1h blend).

Poslednja izmena:
Zanimljivo i poucno jeste, ali koliko ljudi kod nas ima D9 Microne ,)

@JBL
Koliko dugo (vremena) ih drzis na 2.2v? Pretpostavljam da nemas hladnjake...
To sam postavio jer se pominje problematika koja i tebe zanima: maksimalan napon za 24/7 a da je ujedno i bezbedan napon.

Ja sam uspeo da namestim 3-4-3-12 2t @800 na 2,2v i to je to ne verujem da moze vishe..zadovoljan sam sto sam i ovo postigao :)

Nazad
Vrh Dno