Šta je novo?

24" - 26" - 28"??? Koji monitor da kupim?

radax

Zapažen
Učlanjen(a)
01.01.1970
Poena
20
Planiram da kupim monitor i prvi pik mi je bio:

24" Samsung 2493HM - oko 31.000

Onda sam malo istraživao i za iste pare našao 2 inča više

26" Viewsonic VX2640W

Onda sam istraživao još malo i našao za malo više para 28"!!!!

28" Viewsonic VX2835wm - oko 35.500

...a tu se negde mota i 26" Samsung 2693HM za oko 39.000.

...i sad sam u dilemi. Ima li neko pametan?
Da li je veće bolje?
Viewsonic-i imaju samo HDMI ulaz - da li je to problem?
Šta da kupim? (Monitor ću kupiti u ponedeljak)

Poslednja izmena:
Ja imam 2693HM i mogu ti reci da sam u svakom pogledu prezadovoljan. Imao sam slicnu dilemu, tj da li 2493 ili 2693 i prelomilo je shto sam 2693 video kod drugara na delu i jednostavno se istog momenta odlucio za isti ;)

Probijanje je prisutno uz donju ivicu, ali jedva primetno, ostalo mi je sve za sada na nivou shto bi rekao Zika :)

Da imam toliko para da bacim na monitor, uzeo bih 32` full hd (1920x1080) .... I mene prilichno zanimaju ovi viewsonic...

ja bih uzeo tv od 37"...

Ne mogu da kazem da je glupo razmishljanje ali evo par razloga zashto nije pametno reshenje...

1) Ti "krdza" 37" TV imaju budj rezoluciju od 1366*768 shto je smeshno poprilicno naspram 1920*1200 kod svih gore navedenih

2) Da bi 37" uhvatio u "vidokrug" morash da se odmaknesh jedno min 3 metra od kompa, kako to izvesti ako uzmesh u obzir da 99% korisnika monitor/TV drzi na stolu ispred sebe gde logicno stoje tastatura i mish

3) Ima veze sa onim pod br 1, a to je da kvalitetan TV (full HD) koshta 1000+ evra a onda se vec gubi smisao prvog posta jer je covek odvojio odredjenu sumu novca koju je spreman da potroshi...

Ako mi josh neshto padne na pamet dopisacu...

:wave:

Malo me to nervira, trazi neko savet, a vec je gotovo sto posto siguran shta uzima, i onda ga ljudi posavetuju za jedno i on kupi ono drugo shto je prvobitno zamislio ... Po meni to nema nikakv logike, ali u svakom slucaju neka je sa srecom i da ga u zdravlju koristish ;)

:wave:

meni je to skroz logicno... krenes od toga da ljudi pojma nemaju uglavnom i da ce velika vecina skro zpogresno da te savetuje... onda ih pitas za savet i uradis tacno kontra od toga sto te savetuju |))

Utisci:
1) "Kak' je veeeeliki" :d
2) Monitor je puno lepši nego na slikama
2) Mora ručno da se podesi koji ulaz će da koristi (HDMI, D-SUB...itd.)
3) Plava lampica na sredini monitora ne smeta previše (slično kao i moj stari samsung 940b)
4) Vertikalni ugao je malo lošiji nego kod samsunga, ali kad se fiksiram u fotelju taj problem nestaje
5) Out-of-the-box monitor BLJEŠTI, posle podešavanja sve je leglo na svoje mesto
6) Crna je očekivano siva, boje su ok.
7) Čudna stvar u meniju je što kad odaberem neki preset, gubim mogućnost podešavanja brightness/contrast-a
8) Mislim da je ovo dobro potrošenih 35000 din (u ovom momentu)
9) Jedina stvar koja mi možda smeta je veličina piksela: veeliki su - sve se vidi - tek sad vidim kakav je jpeg u*rani format ;)

Evo i par slika - pre i posle:

m1.jpg

m2.jpg

m3.jpg

Poslednja izmena:
Extra monitor, stvarno super izgleda. Neka te dobro sluzi :wave:

Mali offtopic ali.. Vidim imas isto kuciste kao i ja, kako bre mozes da drzis to cudo na stolu!? Sto ga ne spustis ispod stola vidim da imas prostora, izgledalo bi sve lepse a i korisnije?

@radax: Udalji malo monitor i neces primecivati pixele. Ti bar imas mesta na stolu.

Jeste da monitor bljesti sa fabrickim setovanjima, ali sve se lepo da podesiti (u mom slucaju u Ati control center-u). :)

Ranije serije ovog monitora su bile malo bagovite (standby, ostrina...). Svetleli su plavo u stand by-u pa su ga ljudi gasili na power dugme. Ostrinu nisam cackao, ali vidim da je stand by ok. Kad sam kod tastera, kazu da nisu najboljeg kvaliteta i da riknjavaju posle nekog vremena. Meni deluju sasvim ok. Uostalom, jednom sam ga ukljucio i podesio i vise ga ne diram. :)

Pisem ovo s posla. Mozda i ja okacim koju sliku monitora kad dodjem kuci. Jednostavno sam mnogo zauzet. Radi se i vikendom... :wall:

Mali offtopic ali.. Vidim imas isto kuciste kao i ja, kako bre mozes da drzis to cudo na stolu!? Sto ga ne spustis ispod stola vidim da imas prostora, izgledalo bi sve lepse a i korisnije?

Kad sam pravio ovaj sto, projektovao sam ga za ovo kućište i 22" CRT od 50 kg.
Kućište ne volim da držim dole zbog prašine i dece koja se motaju po nižim zonama :p

Radax...jedno pitanje...Posto je panel i ovako visoko pozicioniran, da li ima neka opcija vertikalne regulacije, ili naginjanja ka napred?

Diablo, onako odokativnom metodom, pod kojim uglom moze da se nagne napred u odnosu na normalan vertikalni polozaj, tj L u odnosu sa stolom? I koliko je ubitachan vertikalni ugao ali kad se gleda od dole, ne od gore :)

Jel ista rezolucija na 24, 26, i 28 monitorima??? Ili to proizvodjac odredjuje. Posto je volim najvise malu tacku na monitoru, najradije bih isao na 24. Mada, ovo cuda na slikama izgleda totalno jezivo !

Poslednja izmena:
Čoveče, koliki monitor, kao moj TV :)

Čestitam na kupovini, javljaj utiske kako vreme bude prolazilo :wave:

Diablo, onako odokativnom metodom, pod kojim uglom moze da se nagne napred u odnosu na normalan vertikalni polozaj, tj L u odnosu sa stolom? I koliko je ubitachan vertikalni ugao ali kad se gleda od dole, ne od gore :)
Naginjao sam ga unazad i moze da ide nekih 15-20 stepeni odokativno... ali ne verujem da ce ga iko tako naginjati. Deluje mi kao da moze i na dole da se naginje, ali sam se bojao malo jace da ga povlacim. Videcu na netu sta o tome pise.

Poslednja izmena:
Hvala Diablo :) Koliko sam ja video po slikama, na nekim deluje kao da je nize, na nekim kao da je vise, tako da ipak pogledaj u manual :)

Nazad
Vrh Dno