Šta je novo?

23.976 > 25 fr/sec (zvuk+slika)

KizaTheDeath

Čuven
Učlanjen(a)
19.03.2004
Poena
650
E sad 'vako... praveci VCD od divx-a u TMPGEncoder-u, naisao sam na problem koji ume veoma da bode oci. U konvertovanoj verziji, tj. na VCD-u mi se pojavljuje periodicno (teoretski, svake sekunde) seckanje i trzanje. To je najvise izrazeno u trenucima pokreta. Staticne scene manje primetno trzaju. Znam u cemu je problem, tako da ne trazim objasnjenje toga. Moje pitanje je kako da konvertujem divx iz 23.976 fr/sec (ili bilo kog drugog) u 25, koliko trazi VCD standard? Probao sam sa Nan(Virtual)Dub-om i lepo konvertuje koji god hocu framerate u koji god hocu, ali... zvuk ostane u staroj brzini (sto posle samo par sekundi dovodi do primetne desihronizacije). Pokusavao sam matematikom da sracunam koliko bi u sekundama trajao konvertovani film iz 23 u 25 i u SoundForge-u da timestretch-ovanjem odvojeno sabijem zvuk iz filma. Medjutim, prvo sto SF nikada nije sabio na tacan broj sekundi i stotinki koliko bi trebalo (a vec i 10 stotinki dovodi do primetne desinhronizacije, a kamoli 80 do sekund), a i drugo, to sto sam dobio na kraju, kad sam spojio sa konvertovanim (u 25 frejma) filmom, bilo je desinhronizovano - znaci, matematicka teorija i praksa se ne poklapaju bas uvek ;) Sve u svemu, odvojeno konvertovanje definitivno ne uspeva.

Da li postoji neki program ili plugin za Nan(Virtual)Dub koji bi zajedno konvertovao sliku i zvuk iz jednog u drugi framerate?

Unapred zahvaljujem na svim predlozima i uputstvima :)

Pozdrav!
MrBigJump.gif

probaj sa video match-om. On bi trebalo da reshi problem sa frame rate.

Moj predlog:
www.doom9.org
poseti forum i ischitaj info o programu Avisynth2.55
sve sto ti treba nalazi se tamo
to je frame-server sa naprednim script jezikom kojim definises pravila igra za ulazni signal
Konkretno prebacivanje iz jednog fps u drugi je jednostavno, samo pogledaj primere...

Mozda deluje komplikovano, ali je najbolje moguce resenje.... jer jednom kad instaliras avisynth, mocices da ucitavas AVS scripte u virtualdub(mod !! moja preporuka, ne originalni)

pitaj ako ti nesto nije jasno

Zahvaljujem vam na odgovorima :)

2 sT4Lj|n: Probao sam juce VideoMach 2.7.2. Kada unchek-iram Keep Orig. Duration, on potpuno prebaci sliku u framerate koji mu postavim i film bude kraci za par minuta (sto i treba i logicno je), ali zvuk ostane isti - znaci, desinhronizacija je ponovo prisutna. Kada ostavim chek-irano, on samo u samom avi-ju stavi podatak da ga plejer cita sa 25 frame-a, duzina ostane ista, sinhronizacija ok, ali slika opet ima trzaje... doduse, primetno manje trza u odnosu na staru "tehniku" :) (sta li radi... ubacuje neki frame ili... nemam pojma, ali trzanje je manje). U svakom slucaju thnx :) Sigurno cu i to upotrebljavati za "manje zahtevne" filmove ;)

2 xWoLf: Probacu nocas to sto si mi predlozio. Nadam se potpunom uspehu ;) Jesi li radio sa time i kakvi su rezultati?

Pozdrav!
MrBigJump.gif

pa jesam radio
ne bih ti pricao napamet
:)
radi odlicno, ali moras malo razumeti sustinu.. posto ovo nije "one-click" metoda
to koristim redovno kad divx sa 29.970 i 23.976 pretvaram u 25.000 kako bi napravio pal svcd za ljude koji nemaju kompjuter, a imaju dvd player koji ne podrzava divx

evo ti primer scripte
scripta:
MPEG2Source("J:\DVD-work\obrada2\vts_10.d2v",idct=6)
#--------- standardno kropovanje i promena rezolucije --------
LanczosResize (608,456,18,0,686,480)
ConvertToYUY2
ConvertFPS(25)

zasto ovako?
jer convertfps radi samo u yuy2 podrucju, a source je yv12 (prirodni format mpeg2/mpeg4 kompresije)
konvertovanje se radi tako sto se ubacuju frejmovi, ali tako da se blenduju (tojest, umiksuju) sa ostalim.... te se dobija tecni prelaz, imas kompletno upustvo u avisynth helpu i na doom9 (pogledaj forum!!)

E super je!!! Bio sam nesto zauzet u poslednje vreme, ali sam sinoc probao sa AviSynth-om i fantastican je
bingo.gif
U pravu si, nije u stilu standardnih aplikacija "one-click", ali uz malo proucavanja, isprobavanja i piskaranja skripti, odradio sam ono sto mi je trebalo extra odlicno ;) (ovog puta sam sa 29 > 25 fr/sec). Ne znam sta je uradio sa 4 frejma po sekundi u konvertovanju 29 > 25, ali je to uradio bas maestralno ;) Pretpostavljam da je izbacio pojedine frejmove, a one koji su bili pored izbacenih, je malo blur-ovao - em je pokret, em u pokretu generalno ne mora sve da bude jasno ;) pa je na tu foru sve zabasurio.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

hvala hvala
bilo mi je zadovoljstvo
jos jedno dobro delo za danas
jos nekoliko puta i rezervisacu mesto u raju za moju gresnu dusu
:)

Nazad
Vrh Dno