Šta je novo?

23-24" Full HD IPS monitor

_Mita

Cenjen
Učlanjen(a)
23.03.2014
Poena
170
Kao što sam napisao u naslovu teme, treba mi monitor od 23-24", odlučio sam se za IPS, želim bolje uglove gledanja i vernije boje jer igrice ne igram skoro uopšte, a i ako ih budem igrao u budućnosti, neće mi smetati manji frame rate.
Nešto sam se nameračio na Dell, valjda jer se reklamiraju kao No1 brend za monitore, ali ako neko ima bolji predlog neka kaže.

Gledao sam Dell U2414H, model star nekoliko godina, kao i njegovog naslednika U2417HJ. Trenutno se mogu naći u domaćim prodavnicama za 27 i 30k, sa nekim popustima.
Ima li neko iskustava sa ovim monitorima? Naišao sam na nekoliko problema, a i buni me činjenica da noviji monitor izgleda ima lošiji panel, pa kao jedina prednost izgleda dođe wireless charging postolje...
Da li ima svrhe davati ovoliko ili bi mi i S2316H završio posao za 10-ak hiljada manje?

Prelistah teme, iz ovoga se da zaključiti da je taj model, iako star nekoliko godina, prava lutrija... Ili će doći dobar model i biti odličan ili će biti očajan i jedva podleći reklamaciji.
Onda ću definitivno njega izbeći.

Sad me zanima poređenje preostala dva modela i neke druge preporuke.

Danas je lutrija dobiti dobar monitor, uzmes online i ako nisi zadovoljan imas pravo da vratis u odredjenom roku. Za posao dosta hvale U2412M zbog njegovog odnosa stranica 16:10. Ja sam sebi uzeo monitor iz potpisa i zadovoljan sam. Nisam strucnjak, pisem ono sta sam procitao na netu, pa uzmi moje savete sa rezervom. Sacekaj jos malo, mozda se javi neko ko se vise razume u ovu materiju. Procitaj i ovaj tekst : https://www.sk.rs/2016/08/sktd09.html

Citiram korisnicki komentar u vezi U2412M : "Sjajan monitor. 16:10 odnos je fenomenalan za sve koji se bave programiranjem, dizajnom i sl. Slika je fantasticna."

Poslednja izmena:
Hvala ti na pomoći!

Iskreno, P serija mi se ne dopada zbog velikih ivica, pogotovo kad se uzme u obzir da ima monitora iz S serije koji lepše izgledaju.
Tako da mu dođe isti slučaj i sa ovim U2410M, iako ovaj 16:10 aspect ratio ne izgleda ni malo loše :)

Preporucio bih ti dobri stari p2414h, ali ga odavno nema u prodaji. Najbolje ti je da odes u radnju i vidis dal ti slika odgovara pa onda taj isti narucis preko neta :)

Što se tiče Dell-ovih IPS-based (PLS, zapravo) modela tiče, izbor u cenovnom rangu do 35,000 RSD se svodi na U2417H i U2417HJ modele. Ukoliko izuzmemo ergonomiju i charging dock, nema previše razlika. (Oba modela koriste slične Samsungove PLS panel-e, identičnih ili sličnih 'performansi' i karakteristika.) Dalje, bezel-less dizajn i nešto kvalitetniji stand su prednosti modela U2417H u odnosu na U2417HJ. Možda ne bi bilo loše da pročitaš TFT Central i PC Monitors recenzije modela ovde, ovde, i ovde. Takođe možeš pogledati i U2415, ukoliko bi ti 16:10 AR značio... Premda je on koju hiljadu skuplji.

Dell monitori u Srbiji su, po mom mišljenju, precenjeni. Ali to je neka druga priča... :)

Da ne bih otvarao novu temu, pitaću vas nešto ovde. Koji monitor od 24 inča kupiti? Namena bi bila samo čitanje i gledanje eon aplikacije, filmovi i to je to. Šta je best buy u cenovnom rangu do 25 000? Kupio bih od "mađara" na KP...

Kao što napisah, P seriju ću preskočiti, glupo mi je što imaju velike ivice, a mogu se naći 10 hiljada jeftiniji monitori sa manjim ivicama.

Verovatno ću se odlučiti za U1724HJ, s obzirom da H serije sada slabo ima u prodavnicama, a i skuplji je, iako nema bežični punjač. Plus HJ ima dva HDMI porta.

Dell monitori u Srbiji su, po mom mišljenju, precenjeni. Ali to je neka druga priča... :)
Može pojašnjenje? Odluka još nije pala :)

Recimo, za model U2417H naši prodavci traže oko 37,000 RSD, dok ga 'napolju' možeš naći i do 70€ jeftinije. Do skorije je model U2417HJ imao najnižu cenu oko 42,000 RSD. (Pre nekoliko nedelja ga je G*g*t**n nudio po akcijskoj ceni od 30,000 RSD.)

Kao što rekoh, platićeš više nego što vredi, kao i ja svojevremeno za U2417H. :)

@ _Mita

Ako ti nije bitna sRGB pokrivenost (što imaju jako retki 1.920x1.080 IPS-oliki monitori) da je blizu 100%, onda Samsung S24F350 (AD-PLS).
Obavezna kupovina na daljinu (internet ili telefon) zbog mogućnosti da zapadne problematičan primerak (ovo pogotovo važi za IPS-olike modele).

Da ne bih otvarao novu temu, pitaću vas nešto ovde. Koji monitor od 24 inča kupiti? Namena bi bila samo čitanje i gledanje eon aplikacije, filmovi i to je to. Šta je best buy u cenovnom rangu do 25 000? Kupio bih od "mađara" na KP...
Ma kakvi od preko... Odavde samo.
Samsung S24F350 (AD-PLS) - ako bi IPS-oliki model.
BenQ GW2470HM (AMVA+) - ako bi VA i za tvoju namenu je bolji.

I da kopiram i tebi: obavezna kupovina na daljinu (internet ili telefon) zbog mogućnosti da zapadne problematičan primerak (ovo pogotovo važi za IPS-olike modele).

Da ne otvaram novu temu, drugar planira da da 19k-20k dinara za monitor, kupio je Ryzen 2200G, Asus B350 Prime Plus, 2x4GB Kingston 3000MHz itd, pa treba da upari neki monitor izmedju 23"-24" inca velicine sa Full HD rezolucijom. Sta predlazete?

@DukeofSerbia
Hvala na preporuci, promakla mi je poruka.
Zabeležiću i njega, nisam se još odlučio na kupovinu jer su ovi koje sam ja žele nestali, a i karakteristike se ostale nedovoljno definisane.

Da ne otvaram novu temu, drugar planira da da 19k-20k dinara za monitor, kupio je Ryzen 2200G, Asus B350 Prime Plus, 2x4GB Kingston 3000MHz itd, pa treba da upari neki monitor izmedju 23"-24" inca velicine sa Full HD rezolucijom. Sta predlazete?
Monitor iz potpisa. 23MP68VQ-P.

Poslednja izmena:
A sta mislite za model BenQ GW2480? Taj LG sto si spomenuo moram priznati da se bas izdvaja.

Ne znam koji refresh rate i FS opseg ima taj BenQ, na njihovom sajtu pise 60Hz.

LG koji sam naveo ima 75Hz refresh rate sa FreeSync-om ukljucenim, a opseg je 40-75, sto je skroz ok. Jedino sto se moze desiti jeste da smeta backlight bleed/glow(uvek mesam ove dve stvari), neki ljudi su kupovali ovaj model i vracali. Na primerku koji je kod mene se vidi(da li je mnogo ili malo ne znam, prvi IPS monitor), ali mi ne smeta i ne bih ni primetio da nisam citao temu na forumu :D

Ako ce se koristiti za gaming, 75Hz slika je primetno tecnija od 60Hz slike.

Nazad
Vrh Dno