Šta je novo?

2180 OC info and help

boris.ilic

Slavan
Učlanjen(a)
29.02.2008
Poena
430
Uzeo bih sledecu konfiguraciju i hteo bih da je OC na 3200MHz. Posto vidim da ovde ima dosta nagomilanog iskustva po ovom pitanju, rek'o da vas pitam za najbolji savet. Procesor sam izabrao jer je sigurno M0, da mi ne bi L2 neki zapao na slabijim verzijama.

Intel Core 2 Duo E2180 2.0GHz (800MHz, 1MB, Conroe, S775)

Cooler Master S775/K8 Hyper TX2

Gigabyte GA-P31-DS3L
ili Gigabyte GA-P35-DS3L (ova je kao malo bolja, ona gore je osiromasena, ne znam tacno koja je razlika, ili neku trecu koja bi se mozda bolje ponasala pri OC-u, mada mi je i cena bitna)

GEIL 2x1GB PC2-6400 DDR2 800MHz Ultra ili BD?, CAS 4-4-4-12

ThermalTake TR2 420W ST W0062RE
+ Codegen 6099 Briza Black kuciste

Da li bi mi preporucili neki drugi cooler, napajanje, plocu ili memoriju da bi uspesno izveo ovaj OC od 3.2GHz?(ali 3.2=8x400MHz, zbog memorije mnozilac 8)

Ps. Znam da moze da mi zapadne neki losh primerak 2180 procesora pa da nece nikako na 3.2, ali hteo bih da uvecam svoje mogucnosti za OC od 3.2GHz odabirom pravih komponenata.

Vec su mi u nekoj meri na jednom drugom post-u pomogli, hvala vam, mozete jos nesto dodati ovde, posto bi ovde nastavio sa resavanjem dileme.

Gracias! :D

Kuler ce ti pomoci poprilicno :)

Ja vozim nesto slicno, sa GA-P35-DS3 i istim procesorom. Stim da mi je memara CL5 PQI 800. I stock cooler.

Za svaki dan na 3ghz a moze na 3.6 ali se kreje ko lud (1.55v).
Posto mi i ne treba vise od 3 onda nisam ni uzimao cooler.

Kuler ce ti pomoci poprilicno :)

Ja vozim nesto slicno, sa GA-P35-DS3 i istim procesorom. Stim da mi je memara CL5 PQI 800. I stock cooler.

Za svaki dan na 3ghz a moze na 3.6 ali se kreje ko lud (1.55v).
Posto mi i ne treba vise od 3 onda nisam ni uzimao cooler.

Koliko tu utice ploca, da li bi neko sa recimo GA-P31-DS3L ili GA-P35-DS3L i sa tvojim primerkom procesora, mogao da izgura iste ili slicne rezultate kao tvoje? Tj. da li razlicite ploce na istom procesoru dosta varijaju sa mogucnoscu isporucivanja odredjenog OverClocka ako naravno uzmemo da su sve ispravne? Ja sam mislio kad bi mogao 8x400, a memoriju da ostavim na default. Uvazeni clan gx-x je recimo stavio za stalno 8x425MHz, memoriju na 850Mhz, sto je po meni super, ali on ima vodeno hladjenje... A i solidan primerak procesora verovatno.

Ima li neki bolji cooler od ovog za cca 20eur, i kako vam se cini napajanje, moze li da prodje?

http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=131315&page=7

Post 170 i 171.
I zasto insistiras na 8*400? Kakve veze ima sa memorijom? Zasto mora memory multiplier da ti bude 2?
Pa sto ti je veci mnozioc (10 koji ima e2180) to ti je za klok potreban manji fsb,sto znaci da manje opterecuje plocu!?!

A ako hoces multi 8 onda mozes da uzmes i e2140 kome je max multi 8, ili e2160 koji ima 9.
Sto se tice rama, koji god da uzmes neces pogresiti,i ja sam se razmisljao izmedju ta dva,i uzeh ultru......
Mnozioc za memoriju mozes uvek da promenis,i izvuci iz nje barem 900,jer oba gail-a toliko sigurno mogu!
POZZ

Poslednja izmena:
http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=131315&page=7

Post 170 i 171.
I zasto insistiras na 8*400? Kakve veze ima sa memorijom? Zasto mora memory multiplier da ti bude 2?
Pa sto ti je veci mnozioc (10 koji ima e2180) to ti je za klok potreban manji fsb,sto znaci da manje opterecuje plocu!?!

A ako hoces multi 8 onda mozes da uzmes i e2140 kome je max multi 8, ili e2160 koji ima 9.
Sto se tice rama, koji god da uzmes neces pogresiti,i ja sam se razmisljao izmedju ta dva,i uzeh ultru......
Mnozioc za memoriju mozes uvek da promenis,i izvuci iz nje barem 900,jer oba gail-a toliko sigurno mogu!
POZZ

Procitao sam da si uzeo vrlo slicnu kombinaciju koju i ja planiram, drago mi je da palit sljaka dobro posto je i jeftin :).
Znam da mogu mnozilac da menjam po potrebi ali ovako bi trebao da radi 1:1, a ja sam zapravo cuo da se tako dobiju najbolje performanse... Sad ako nije tacno ne bih insistirao na 8x400... Da za Geil sam procitao da moze 900 i jos nesto preko na 4-4-4... a na 5-5... moze i preko 1000. vidim ti si stavio 3x290=870 oc na memoriju. Reci mi je si li uspeo preko 3GHz da poteras stabilno?

Poslednja izmena:
Jesam uspeo sam, za 3.0Ghz mi je trebao napon od 1.375v u biosu i to je najmanji napon na kome je bio stabilan na toj freq(mada ne mogu da iskljucim i mogucnost da je i pci expres magistrala zezala,ostavio sam je bio na auto). Za 3.2 je bilo potrebno oko 1.43v u biosu i to je isto najmanji napon na kome je bio stabilan. Ljudi su uglavnom sa celom serijom e21xx izvlacili puno,oko 3.0, e sad iako sam ja uzeo e2180 dostigao sam isto koliko i oni sa e2160 i e2140. Mozda nije neki extra primerak, mozda je do pci-e,a mozda i nemam pojma :d.....

Sto se tice rama nisam mogao da izvucem 970mhz sa labavim latencijama skroz.... Napon nisam dizao preko 2.3v....def joj je 2.1v... Tako da uzeo black dragon ili ultru,isto ti se vata, ne znas sta ces da ubodes....
Uzmi onu koja ti je lepsa..... :)

Poslednja izmena:
A sto se tice mnozioca i rama, kazu ljudi da tako bolje radi,ali ja ne verujem da bih ikakvu razliku osetio, a radim svasta na kompu, igram igre.... Bar tako ja mislim..... Ja sam hteo da uzmem e2140 jer je najjeftiniji od cele serije ali nigde nisam mogao da nadjem m) reviziju, i na kraju sam pop*zdeo i uzeo e2180.....

Jesam uspeo sam, za 3.0Ghz mi je trebao napon od 1.375v u biosu i to je najmanji napon na kome je bio stabilan na toj freq(mada ne mogu da iskljucim i mogucnost da je i pci expres magistrala zezala,ostavio sam je bio na auto). Za 3.2 je bilo potrebno oko 1.43v u biosu i to je isto najmanji napon na kome je bio stabilan. Ljudi su uglavnom sa celom serijom e21xx izvlacili puno,oko 3.0, e sad iako sam ja uzeo e2180 dostigao sam isto koliko i oni sa e2160 i e2140. Mozda nije neki extra primerak, mozda je do pci-e,a mozda i nemam pojma :d.....

Sto se tice rama nisam mogao da izvucem 970mhz sa labavim latencijama skroz.... Napon nisam dizao preko 2.3v....def joj je 2.1v... Tako da uzeo black dragon ili ultru,isto ti se vata, ne znas sta ces da ubodes....
Uzmi onu koja ti je lepsa..... :)

Uglavnom su ljudi na default naponu izvlacili 3Ghz
Kod mene npr na 3ghz radi procesor i kada je down-voltovan,jos je E2xxx prilicno bolji kloker od E4xxx. serije.

Poslednja izmena:
Pa znam da su ljudi izvlacili 3.0ghz sa def. naponom.... Ja sam uspeo max sa def 2.9,a def napon mu je 1.325.... Nenormalno mi je da za samo 100mhz vise njemu treba 0.5v?!?!?!?!
Barem mom procesoru.... Imas li neki predlog kako da izvucem vise?

Tako je i kod mene 3.2 sa minimalinim podizanjem napona a za 3.3-3.4 mu vec treba preko 1.4v,Kad nece,nece :D
Tvoj procesor ima veliki default napon,kod mene je isto prilicno 1.3000.

Poslednja izmena:
*ebem li ga..... Ne znam kakve def imaju ostali? Ima li ko ovde e2180 pa da mi kaze koji je def napon njemu????
A ja sam naravno ubo bas onaj jedan jedini od 5 ziliona komada koji nije extra klokabilan :mad:

Mada se ne zalim,ipak sam izvukao 2.9....

Poslednja izmena:
Hvala momci, bice nesto od ovoga sreda se cheka za pravljenje narudzbe najverovatnije, valjda cu ubosti neki dobar primerak. Samo jos ne znam za plocu sta da radim? Mada cini mi se da je i ova P31 dobra po iskustvima ostalih, a i je'vtina je. Prvo sam hteo sam da sklapam comp ali kad sam video da u jednoj firmi imaju sve sto mi treba(bar u cenovniku), odustaje mi se od ideje da sklapam, ali videcemo.

nasao sam ovo: Cooler Master Elite 332 w/ PSU 420W -za cca 50eur-a chini mi se kao dobra ponuda.
http://www.coolermaster.com/products/product.php?act=detail&id=2597

Codegen sa TT-ovim napajanjem koje sam pominjao izadje 70eur. mada na ovoj Brizi 6099 ima vec dva ventilatora 8-ice napred i nazad.
Ovo izgleda bolje, nekako :).
TT(shmekersko ,) ): http://www.thermaltake.com/product/Power/TR2power/w006162/w006162.asp
Briza6099(mogu da se skinu ruchke):
http://www.codegenworld.com/03_prod..._search=11&min_id_search=22&pro_id_search=213

Za kuler sam video na tomshardware-dobio ocenu kao bestbuy tako da kontam da ga uzmem.

Poslednja izmena:
Kuler je super,mada moj hladi i box dovoljno....
Za plocu,nek ti kolicina novca odluci koju ces,ako imas para uzmi p35 a ako nemas dovoljno uzmi p31.... A za kuciste,stvar ukusa.... :)

Poslednja izmena:
Moj je na 3,4Ghz na 1,36 vcore sa CM TX2-om default temps 27 a max 55-58c.Na default naponu sam isao do 2,95Ghz.
Probao sam i 8x425 i 9x378.Ima razlike jedinu u benchmarku a u realnom radu ne toliko, nijanse su u pitanju.
Predlazem CMTX2 koji lepo moze da oladi a ja sam ga nasao za 14$ na ebay-u.:d

@Thierry Henry: Koliki ti je def v za proc?

Hvala cc13 preduhitrio si me.Ja sam izgleda ubo dobar primerak hvala Bogu:D

Moja iskustva sa E2180/GA-P35-DS3R (i ja sam isao na E2180 jer sam sigurno znao da je M0 revizija - ko moze da bira dovoljan je i E2160 sa tom revizijom) su takva da je kod mene ladno isao 335FSBx9=3015MHZ sa VCore=1.2875V (undervoltovan) u biosu (pri radu ORTHOSa napon pada na 1.216V), a temperature 56/56, temperatura North bridge-a 51 stepen (mislim da je konstrukcija Zalman CNS9500 slicna kao Cooler Master S775/K8 Hyper TX2, znaci ne hladi North bridge, vec samo gura vrelinu sa CPU-a napolje - ispravite me ako gresim). Mislim da ce svaki E2180 da izgura 3GHz, na def. naponu, ako se stavi dobra pasta (kod mene je ArticSilver5), i ako se stavi solidni kuler i memorija na 2xFSB (mene je ploca zezala kada sam drugacije setovao memoriju).
Ali ipak za svaki dan ga drzim na 340x8=2720, hebe me Corsair XMS TWIN2X2048-5400C4-675MHz (ne zelim da ga ocujem), ali kada bih imao memoriju na 800MHz, sigurno bih za svaki dan isao na 365x8=2920, blago undervoltovao procesor i uzivao u ultra stabilnosti i temperaturama da se smrznes. Mislim da to cimanje za razliku izmedju 2920MHz i 3200MHz (podizanje napona, ekstra grejanje svih komponenti) nije vredno truda, ubodes neku bolju grafiku (N8800GT, N9600GT, R3870) i vozis.

Poslednja izmena:
Au, pa bre uciniste da se osecam k'o baksuz..... :)

Poslednja izmena:
Moja iskustva sa E2180/GA-P35-DS3R (i ja sam isao na E2180 jer sam sigurno znao da je M0 revizija - ko moze da bira dovoljan je i E2160 sa tom revizijom) su takva da je kod mene ladno isao 335FSBx9=3015MHZ sa VCore=1.2875V (undervoltovan) u biosu (pri radu ORTHOSa napon pada na 1.216V), a temperature 56/56, temperatura North bridge-a 51 stepen (mislim da je konstrukcija Zalman CNS9500 slicna kao Cooler Master S775/K8 Hyper TX2, znaci ne hladi North bridge, vec samo gura vrelinu sa CPU-a napolje - ispravite me ako gresim).

Gledao sam neki review za tu maticnu GA-P35-DS3R i video sam da su ljudi izurali i do 510-520 FSB. Takodje sam video guraju oko 520 na DFI P35 BloodIron-u, sad nisam video mnogo iskustava ovde na forumu sa BloodIron-om, nije chest pik na draftu ovde kod nas izgleda. Koshta cca 100eur.

Stigla mi je juce masina E2180, Gigabyte P35-DS3L, 2X1GB / 800 Geil Ultra, Hyper TX2, Palit 8800GT, Thermaltake 420W.

Nisam stigao juce puno da testiram, ali ovo su prva zapazanja:

Sistem se odmah podigao na 3 GHz, sa naponom 1,375, memorija na 900. Instalacija Wina i ostalog softvera je prosla bez ikakvih zakucavanja sistema. Medjutim, po pokretanju prve igre - World in Conflict igra nakon 10-20 sekundi zakucava. Prvo sam mislio da je do igre, ali sam posle probao jos jednu i nakon minut-dva ista situacija. Probao sam da oborim frekv. na 2500 MHz i memoriju na 800, ali se isto desavalo. Grafiku nisam klokovao. Memoriju sam stavio na +0,2V (valjda mu to dodje 1,8 + 0,2). Danas cu nastaviti testiranja i sa Orthosom i sa 3DMarkom. Na sta jos da obratim paznju, jer mi je malo cudno da na 2,5 GHz blokira.

Poslednja izmena:
def v za taj ram ti je 2.1v,stavi na 2.2 ili 2.3v. meni na 870 4-4-4-12 treba 2.2v a za vise od 870 sa tom latencijom moras da podignes jos...
Stavi napon za proc na def i iskljuci c1e i eist,pa probaj onda da dizes freq.....
Ja mislim da te je ram limitirao tu.....

Mislim da si upravu 900mhz na def latencijama, mora voltaza da se digne prilicno. Probaj samo ram da testiras sa goldmemory ili nekim slicnim programom.

Ne mora da znaci nista Orthos ili Prime za stabilnost recimo u igrama i realnom radu.Ja sam moj testirao i na 3,6 ili 3,8 nije uspeo da zavrsi nijedan od pomenutih testova ali je radio u svim aplikacijama i igrama bez ikakvih problema.Jedino sto mi je vcore bio na 1,475 sto mi se nije dopadalo uopste jer je lako dostizao 65-75c

Ipak je do graficke. Ubacio sam 8800GTS iz druge masine i ne blokira uopste.

Nazad
Vrh Dno