Šta je novo?

21" ili 19" profi monitor

Iscelitelj

Čuven
Učlanjen(a)
16.06.2003
Poena
604
Da li kod nas moze da se nabavi uopste dobar nov 21" ili 20" CRT monitor sa BNC konektorima po mogucstvu Trinitron cev i mogucnoscu da se kvalitetno kalibrise ili da se nabavi 19-ica recimo Samsung 919 NF.

Ja imam stariji model 900ift i ima te BNC konektore, mogu ti reci da sam zadovoljan kvalitetom. Kod novijih serija - oprez, triput meri jednom seci :)
poz

Svaki iole bolji (a ni to ne mora da bude:d) monitor ima BNC konektore. Ja ih imam na Samsung 700p plus monitoru iz 98'.

Mislis valjda na Samsung 959nf?

ja sam pre kratkog vremena ( ni mesec dana) uzeo polovan 22" Elsa Ecomo 22H99 Flat sa Diamondtron cevkom ( ista kao u 22" Mitsubishi NEC i sl.)
posle duzzesh biranja i testiranja raznih monitora ( bilo je tu pored pomenutih, i Iiyama i Eizo [Nanao] i NEC i Samsung [sve flat], chak i par Sony Trinitrona, od kojih su neki bili i 21") doshao mi je pod ruku ovaj primerak za koji moram da kazzem da nije savrshen, ali kakvih sam se nagledao, ovaj je super za ulozzen novac:D

inache dobio sam ga za 200€ + 15€ za BNC kabl ( cena sa PDV-om)
mozzda je moglo i jeftinije, ali s obzirom da placcam u dve rate, i ovako je dobro ispalo:eyebrows:

ono shto hoccu da istaknem je da se zbog starosti tehnologije i smanjenja troshkova proizvodnje prave sve manje kvalitetni CRT monitori, veliki i mali, flat ili ne
za ovaj moj, iako iz jula '99, mislim da je bolji od mnogih najnovijih modela, a svakako je isplativiji..
naravno, iako i ja zaradjujem svoj hleb rachunarom ( i na rachunarima,)) nisam mnogo zahtevan korisnik tog dela opreme, pa mogu da pretpostavim da bi profesionalnim graficharima bilo potrebno neshto kvalitetnije
meni je dovoljno ovo shto dobijam sa ovim primerkom ( 56cm dijagonala - vecce od mog trenutnog TV-a:D, mirna slika i dobre boje - refresh rate od 100Hz @ 1280x1024, neprimetne senke i nema disanja slike), pogotovo kad sam saznao trenutnu cenu ovog modela negde na netu - 1400€

ako i posle ovih informacija ipak hoccesh nov monitor ( na kraju, to je i moja preporuka, ako nemash moguccnost da birash i chelichne zzivce uz to;)), uzmi jedan od Viewsonic-ovih modela
istina koshtaju, ali vrede svakog centa

pozdrav i sreccno

Poslednja izmena:
Potkrala mi se greska koju je geokal ispravio - TNX ! Samsung 959NF je model.
I ja kao i vi H.U.D. privatno imam monitor ELSA ECOMO 22H99 i naravno zadovoljan sam onim sto sam kupio, jedino nemam drajvere niti orginalni softver za kalibraciju ali sam se nekako snasao te kalibrisao monitor preko nekih xy programa.
Ono sto je u mom pitanju jako bitno jeste da se radi o kupovini koju obavlja firma te nema ni govora o polovnoj opremi. Da su CRT monitori na zalasku to je svakako evidentno ali ne znam koliko treba novaca izdvojiti za LCD ili TFT koji bi mogli da se koriste za graficku pripremu...taj novac - recimo preko 1000 EUR niko nece kod nas izdvojiti...Inache nisam do sada video ni jedan LCD koji je dobar za pripremu. Bilo je tu i 19" Samsunga, Sony-ja itd. Znachi stvar je u tome da treba naci kompromisno resenje, zato sam i pomenu 959NF model koji je chini mi se korektan izbor.
Svakako hvala na odgovorima ! :)

Ja sam imao kuci 959NF, ali mi je bila potrebna veca dijagonala i kupio sam 22" Nec FP1350 polovan za 150e. I na jednom i na drugom je slika OK, ali veca dijagonala je presudila sta ce da ostane na stolu - nevazno sto je NEC polovan monitor.
Ipak je na 22" rad u 1600x1200 za pripremu dusu dao, mada pripremom se ne bavim toliko ozbiljno.
Suma sumarum - mislim da sam ostavio za moje potrebe bolji monitor, a 959NF je prodat po mnogo vecoj ceni nego sto je NEC kupljen (jos sam i zaradio ;) ).

Tako da imas izbor da ipak uzmes polovan monitor ali iz neke proffy serije, ili da pazaris novi za mnogo vise para i da opet ne budes zadovoljan.
It's your call ....

Iscelitelj je napisao(la):
I ja kao i vi H.U.D. privatno imam monitor ELSA ECOMO 22H99 i naravno zadovoljan sam onim sto sam kupio, jedino nemam drajvere niti orginalni softver za kalibraciju ali sam se nekako snasao te kalibrisao monitor preko nekih xy programa.
za SW za kalibraciju, nazzalost, ne mogu da pomognem, ali driver-e sam ( nekako) nabavio i post-ujem ih u attachment-u

Iscelitelj je napisao(la):
Ono sto je u mom pitanju jako bitno jeste da se radi o kupovini koju obavlja firma te nema ni govora o polovnoj opremi.
@Srga: ochigledno je da choveku ne radi posao polovni, jer je za firmu..

mada, i mi smo za firmu proshle godine uzeli jedan 21" IBM, naravno preko rachuna i sa 'garancijom' od 6 meseci ( sreccom, znam vlasnika dotichne firme, pa necce biti problema oko toga - domacce firme, tja :trust: )

ako imash ikakav uticaj, nagovori ih da cce bolje procci sa ovom varijantom..
ako krenesh u to javi se na PM da ti pomognem oko nalazzenja pravog primerka ( imam kontakte u 2 firme za prodaju polovnih monitora, pa da ti organizujem da mozzesh da isprobash)

pozdrav

Prilozi

• ElsaEcomo011100.zip
    4 KB · Pregleda: 53
  • ElsaEcomo211.zip
    1.8 KB · Pregleda: 45
Poslednja izmena:
Vrh Dno