Šta je novo?

Hardver (2023) AMD AM4 procesor do 25k Din

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

SuperStarr

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
25.07.2002
Poena
1,105
Moja oprema  
CPU & Cooler
Xeon 5650 (6c/12t) @ 3,7Ghz
Matična ploča
MSI X58
RAM
48Gb HyperX DDR3 @ 1666Mhz
GPU
Gigabyte 1060 6Gb
Storage
256Gb 850Pro + couple of AliExpress SSD's
Zvuk
Creative
PSU
Zalman ZM600-HP (Heat-Pipe :) )
Kućište
Alexander Weiss (glass front + glass side)
Monitor
AOC 32" IPS
Miš & tastatura
G602 & Drevo 87 key (Red Switch)
Ostale periferije
MX Master 2 & K380
Mobilni telefon
Moto G9 Plus
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Uzimajuči u obzir naslov, ukratko - dilema je sledeća:
  • AMD Ryzen™ 9 3900X (polovan)
  • neki AMD Ryzen™ x 5xxx
Računar će primarno biti korišćen za multi-treding, hlađenje i napajanje nisu nikakav problem ali bi voleo sa pločom što jeftinije da prođem sa nekom 5xx pločom.
Overklok neće primarno biti razmatran ali ako bude moguć - rado ću utrošiti slobodno vreme u to.
Igre - mislim da toga više neće biti jer i pored nedostatka vremena - izgubio sam interes u potpunosti.

Svaki predlog / ideja su dobro došli! ;)

Nije da imaš 10 opcija. Bukvalno imaš 3900x polovan (gde god da si našao za te novce), 5800x nov (mađari kombo oko 230e), 5700x (kod nas nov je tu oko 27k ovih dana).

3900x tu dobija bukvalno u razlici jezgara, jer su celokupne performanse neretko izjednačene sa jačim 5000 serija jezgrima.

• neki AMD Ryzen™ x 5xxx
Računar će primarno biti korišćen za multi-treding, hlađenje i napajanje nisu nikakav problem ali bi voleo sa pločom što jeftinije da prođem sa nekom 5xx pločom.
Overklok neće primarno biti razmatran ali ako bude moguć - rado ću utrošiti slobodno vreme u to.
Igre - mislim da toga više neće biti jer i pored nedostatka vremena - izgubio sam interes u potpunosti.

Za ono sto tebi treba, bez razmisljanja ryzen 9 3900x, ryzen 7 5700-5800x su 40% i vise sporiji od ryzen 9 3900x sto se multi threading-a tice

Hajde da dodam i pod-pitanje / dva:
Da li bi neki Ryzen iz 5xxx, uz pomoć (realno očekivanog) ovekrloka, serije mogao na neki način da se približi 3900x?
I da li bi overklok dozvoljavao procesoru da se spušta na neke C-level power state (ne znam kako ovo da napišem u prevodu) pošto moja iskustva sa AM3 procesorima govore da je to bilo skoro nemoguće izvesti?

Je li to budžet samo za procesor ili za ploču plus procesor?
Samo za procesor.
(gde god da si našao za te novce)
AliExpress

Je li to budžet samo za procesor ili za ploču plus procesor?

Mislim da je 5700x trenutno nekih 180-185€ na KP (nov), verovatno best buy...

5600 za 110€ na alliju. Stigao mi je pre neki dan treći procesor. Isto je prošao bez carine. Za matičnu ploču cena kvalitet je GIGABYTE B550 AORUS ELITE V2 - za nekih 150€ Preko nemačke može i za 130€

Za ono sto tebi treba, bez razmisljanja ryzen 9 3900x, ryzen 7 5700-5800x su 40% i vise sporiji od ryzen 9 3900x sto se multi threading-a tice
5800x je dosta blizu 3900x, čak i u multithread aplikacijama. Po poslednjim recenzijama a što se tiče sirove snage to je sada oko 10-15% u korist 3900x, ali ga 5800x bije u aplikacijama koje preferiraju single ili manje thread-ova. Ako ubacimo i pbo2 u priču sa dobrom hlađenjem, gruva 5800x kao nezdrav. Ljudi potcenjuju skok u jačini jezgara koji je došao sa 5000 serijom u odnosu na 3000 seriju. Veći je nego sa 2000 na 3000 npr.
Hajde da dodam i pod-pitanje / dva:
Da li bi neki Ryzen iz 5xxx, uz pomoć (realno očekivanog) ovekrloka, serije mogao na neki način da se približi 3900x?
I da li bi overklok dozvoljavao procesoru da se spušta na neke C-level power state (ne znam kako ovo da napišem u prevodu) pošto moja iskustva sa AM3 procesorima govore da je to bilo skoro nemoguće izvesti?
Mogao bi glad.
A za power stanja, ako misliš na low power idle i slična stanja, to je sada 5 koplja u odnosu na am3 situaciju. Mogu jezgra da "spavaju", da leruju, itd.

• neki AMD Ryzen™ x 5xxx

Najbolje bi bilo da navedes sta ce se tacno raditi, jer ima dosta MT situacija gdje su 5700x/5800X i 3900X izjednaceni, kao i onih u kojima jedan od njih vodi. Generalno, samo u slucaju da je za tvoje MT koristenje bolji 3900X bi mogla ici preporuka za njega, mada bih ja licno ipak isao na nov sa garancijom.

Da, za te pare se uopšte ne isplati...nisam pitao ovih dana ali mislim da je na KP već pao na nekih 180€, tako da se uopšte ne isplati čekanje i potencijalni problemi.

@SuperStarr zavisi od aplikacija koje koristiš. Ja radim u jako CPU i memory zahtevnim aplikacijama, gde sva jezgra rade sa 100% opterećenjem, i tu nema šanse da se ne primeti razlika i broju jezgara. Radio sam test sa različitim CPU-ovima i evo razlike u trajanju simulacije (lower is better):

i7 11370h 4c/8t 16GB 120min
17 12700h 14c/20t 16GB 90min
i7 7700k 4c/8t 16GB 45min
TR 1950X 16c/32t 64GB 9min
TR 3995wx 64c/128t 128GB 2min

Pa vidi šta ti se i koliko isplati. Ako nema nekih benchmark-ova online, možda da kontaktiraš proizvođača softvera. Ne znam o čemu se radi, ali ovi "moji" su izuzetno kooperativni i odgovaraju na sve.

i tu nema šanse da se ne primeti razlika i broju jezgara.
Samo ako su iste generacija. Nema smisla porediti 11-u i 12 seriju Intela ili 3000 i 5000 ryzena. Novija jezgra su mahom jača i smanje tu razliku po performansama u odnosu na veći broj nekog drugog procesora starije generacije. Ovo naravno važi od procesora do procesora, plus tdp-a istog, itd. Ali u globalu je poenta priče ista.

Nazad
Vrh Dno