Šta je novo?

2011 - EOL za LGA1156 ploce

Nedjo

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
12.07.2000
Poena
800
ovo mora da je rekord u trzisnom bitisanju neke platforme:

lga1155.PNG

Yes, that's right, LGA1155 - one fewer pins than current LGA1156 CPUs. These sockets are NOT compatible, so you cannot use an existing LGA1156 CPU in a new motherboard or visa versa. Not only is the position of pin-1 different, the socket notch has moved from 9mm to 11.5mm from the centre and the entire voltage plane layout has changed

intel-socket.png

http://www.bit-tech.net/hardware/cpus/2010/04/21/intel-sandy-bridge-details-of-the-next-gen/

Znaci Intel je odlucio da korisnike tera da kupuju nove ploce za svaku novu generaciju procesora!

Poslednja izmena od urednika:
Ovo je glavni razlog zašto sam uzeo Phenom II kada sam kupovao procesor. Da sam uzeo Intel sada bi mogao da se slikam za jeftin apgrejd a ovako mogu da ubacim šetojezgarni procesor bez da išta menjam!

Nekad je bilo skroz drugačije, Socket 478 je trajao godinama.

Ja nikada ne bi dao tolike pare na centralni procesor čak i kada bih imao za bacanje.

Zbog cega se onda ljudi brinu za tudje novce ? Nije jasna ta postavka stvari ?

Koliko moze da se vidi iz ovog topika, trebalo bi da su u problemu oni koji su na p55 platformi [ nema veze shto su bukvalno juche ili sutra na njoj] jer ce "upgrade" [namerno pod navodnicima] trpeti promenu chitavog socket-a. Okej a ja da postavim pitanje svima koji chitaju ovo : Da li ce u narednih bukvalno 3 i 5 godina imati razloga da menjaju pa chak i taj isti P55 [ kada vec nisu "isli na sigurnu" x58 platformu] i da se za tih 3 ili 5 godina nadju u problemu ? Evo odmah onda da se futureproof-uju neka ne uzmu P55 nego nek pale na AMD instant ili na x58 i problem solved.

Ovo je samo jedan hype koji odgovara AMD-u [ za koji i sam kazhesh da je isto tako "nedavno" bio u problemu sa socketom] i nishta vishe.
Ok ja se mozhda jesam ispalio za x58 ali " the things you have seen, cannot be unseen".

:wave:

Dokle god je Intel brzi, kupovace ga, pa makar menjao platforme svake godine... S druge strane, procesori danas mnogo sporije "stare", tj. trogodishnji q6600 moze da se nosi sasvim fino sa aplikacijama i igrama, shto ranije nije bio sluchaj. A Intelove kerefeke sa platformama su samo josh jedan nachin da natera ljude da kupuju njegove nove chipsetove i procesore.

pa Intel, jer te tera da trosis svoje novce... na novu platformu, bilo ona 1155 ili 1366... ;)

Nedjo je nigde ne vidim u tom linku koji si postovao da se spominje da je s1156 End Of Life 2011. godine

sandy bridge je totalno nova platforma, kao conroe - nehalem

ja se ne secam da je izlaskom s1366 s775 bio EOL

u cemu je problem??? i5 750 na odogovarajucoj P55 ploci ce "trajati" jos 2 godine OC na 4Ghz. nakon toga svakako ce se vec gledati nesto sa 6-8 jezgara na nekom buducem P65 ili P75 cipsetu.

Nedjo je nigde ne vidim u tom linku koji si postovao da se spominje da je s1156 End Of Life 2011. godine

sandy bridge je totalno nova platforma, kao conroe - nehalem

ja se ne secam da je izlaskom s1366 s775 bio EOL

Pa i nije baš ... ovo je jedan od manjih "Tock"-ova do sada. Ništa novo i revolucionarno, ali po Intelu dovoljno da promjene apsolutno sve, od socketa do čipseta ..

Poslednja izmena:
Лош потез Интела. Мада ја за 15 година поседовања рачунара нити једном нисам заменио само процесор. Увек је ишло све ђутуре. Тако ће и овај E2200 уместо да буде замењен неким Q9550 бити замењен неким Линфилдом вероватно. И тако у недоглед.

Ja volim da izvučem maksimum iz neke platforme i ove promene mi malo idu na živce.
Na Socket 7 ploči sam izmenjao 3 procesora.
Na Socket A ploči isto 3.
Na Socket 939 ploči 2.
Socket 755 će verovatno videti samo jedan procesor, ali to je prvenstveno zato što sam kasno u njegovom životnom veku prešao na njega, prvenstveno jer sam povoljno došao do dobre ploče.
Mislim da ću aktuelnu generaciju preskočiti i sačekati sledeću...

Nazad
Vrh Dno