Šta je novo?

20% Porez???

boggyman

Čuven
Učlanjen(a)
15.09.2000
Poena
619
Sinoc sam otisao u izvesnu prodavnicu mobilnih telefona s namerom da kupim novi telefon. Hteo sam da kupim telefon preko racuna, posto sam proverio da se mobilni vode kao osnovno sredstvo za rad i da su oslobodjeni onih cuvenih 20 % poreza ....
LM, pitao sam devoju koja radi tamo, misleci da je tako, kad moze da mi posalje fakturu , bla, bla bla... i pomenem porez, kad ono medjutim. saopstila mi je da ce u tom slucaju tel biti 20 % skuplji!!! posto njihov "diler tako to radi" ???!!!
sve u svemu, posto je bio u pitanju SL45 umesto "bednih" 730 MD trebalo bi ga platiti samo oko 150 DM vise FX

da li je ovo normalno ili ja nisam normalan??? :D

BTW, nisam znao da je u navedenom slucaju i 1DM = 33Din???

Cek, ti si platio simensa kesom. A ako placas ziralno onda je 20% visa cena bez obzira sto je istina da su mobilni osnovna sredstva. A i koji to porez kad su oni taj simens "uvezli" u unutrasnjem dzepu od jakne. Ne kapiram nisa, ali never mind.
Gomila nepravilnosti i krsenja zakona by ta "firma"(vlasnik: "Pera Peric", ex gasoline importer over Dunav from Rumunija, danas uspesan trgovac mobilnim telefonima :D)...

Ne placa se 20% porez ukoliko uz uplatu prilozis izjavu da taj telefon kupujes kao osnovno sredstvo za svoju firmu. E sad, kako ti od kojih kupujes to tumace - ne znam ;)

ma sa izjavom i svim ostalim glupostima placam dodatnih 20% zato sto placam preko racuna!!!
ispalo je da tel koji kosta 730 DM treba platim 850 * 33 = 28.050
znaci oko 950...

Pa onda nemoj da kupis kod njih, vrlo jednostavno.

Bezi bre od tih likova. Pa zamisli kakav bi im tek bio "servis" (ako bi, nedaj boze, bilo potrebe za njim). Bar mobilni mogu da se kupe na svakom kiosku...

boggyman je napisao(la):
Sinoc sam otisao u izvesnu prodavnicu mobilnih telefona s namerom da kupim novi telefon. Hteo sam da kupim telefon preko racuna, posto sam proverio da se mobilni vode kao osnovno sredstvo za rad i da su oslobodjeni onih cuvenih 20 % poreza ....
LM, pitao sam devoju koja radi tamo, misleci da je tako, kad moze da mi posalje fakturu , bla, bla bla... i pomenem porez, kad ono medjutim. saopstila mi je da ce u tom slucaju tel biti 20 % skuplji!!! posto njihov "diler tako to radi" ???!!!
sve u svemu, posto je bio u pitanju SL45 umesto "bednih" 730 MD trebalo bi ga platiti samo oko 150 DM vise FX

da li je ovo normalno ili ja nisam normalan??? :D

BTW, nisam znao da je u navedenom slucaju i 1DM = 33Din???

Fora je u tome da oni "navodno" nemaju veleprodaju, jer jedino u tom slucaju mogu da te oslobode poreza, tj. ako ti telefon prodaju iz veleprodaje, inace moras da platis 20% kako god okrenes...

A sto se tice tih 33din to je verovatno opet neki "njihov" ziralni kurs marke, jer njima se vise isplati da ti kesiras za taj telefon nego da im placas preko racuna, pa im em nije dosta tih 20% nego ti jos vise racunaju marku da bi ti uzeli sto vise para :mad:

Veoma jednostavno, kad kupis za kes oni to ne prijave i ne plate porez, kad placas preko racuna onda se to vidi i moraju da plate porez. Kada bi tebi uz izjavu dali bez poreza i ljudima koju kupuju za kes naravno bez poreza znaci da nikada ne placaju porez sto naravno nije dobro, mora bar za nesto da se plati porez.
A kada su bas toliko poslovni onda bas nemoj da kupis kod njih.

merlin je napisao(la):
Veoma jednostavno, kad kupis za kes oni to ne prijave i ne plate porez, kad placas preko racuna onda se to vidi i moraju da plate porez. Kada bi tebi uz izjavu dali bez poreza i ljudima koju kupuju za kes naravno bez poreza znaci da nikada ne placaju porez sto naravno nije dobro, mora bar za nesto da se plati porez.
A kada su bas toliko poslovni onda bas nemoj da kupis kod njih.
Pa i nije bas tako. Ako imas izjavu koja te oslobadja od poreza oni ne mogu da ti ga zaracunaju.

Stvar je u sledecem...
Oni te telefone kupuju (i prodaju) "na crno" i on je vec "oslobodjen" poreza. Da bi oni kupili nove telefone njima treba kes, a ne pare na ziro-racunu. Ako im ipak uplatis na racun, oni to mogu da podignu na razne nacine, ali je najlaksi i najregularniji onaj pri kome im se zaracunava porez od 20%. Zato oni tebi odmah uracunaju taj njihov porez, inace bi bili na gubitku. Pri tom ne mogu tih 20% da predstave kao porez (jer je oslobodjeno od istog), vec jednostavno povecaju osnovnu cenu. Naravno, sve to ne bi bilo tako da oni posluju "kao sav kulturan svet".

A da nije ovo offtopic?

Ocigledno nisi pazljivo procitao. Covek kaze da ne prodaju bez poreza znaci imao izjavu ili nemao ima da platis porez.

merlin je napisao(la):
Ocigledno nisi pazljivo procitao. Covek kaze da ne prodaju bez poreza znaci imao izjavu ili nemao ima da platis porez.
Ipak sam lepo procitao. Ne radi se o porezu. Evo sta covek kaze:
"saopstila mi je da ce u tom slucaju tel biti 20 % skuplji!!! posto njihov "diler tako to radi" ???!!!".
Dakle telefon ce biti skuplji, tj. njegova osnovna cena ce biti 20% visa.

Hm, boggy, nisi ni ti bas neka cvecka... pretpostavljam da zelis da ga kupis preko racuna jer ne mozes firmine pare da izvadis tek tako, inace bi lepo platio casheom i ne bi se bakcao oko gluposti... dakle ti si taj koji hoce da profitira na taj nacin. Naravno, nema ljutnje, samo konstatacija...

Geek, prava si srbenda... Cash only :p

BTW, covek ima apsolutno pravo da kupi mobilni firminim parama, kao "sredstvo za posao". I oni ne bi smeli da mu za to naplate porez. Druga je stvar sto kod nas svi nesto bunare i improvizuju. Dakle, kao sto je neko gore vec rekao, taj telefon oni nemaju u papirima. Kupili su ga za cash, prodace ga za cash. Ako tip plati preko racuna, oni ce mu uvecati cenu za onoliko koliko ce uzeti drzava, + racunace visi kurs za marku. A ti ako hoces da ga kupis - kupi.

S druge strane, ako kod nas hoces da kupis legalno uvezen mobilni, on ce biti bar duplo skuplji nego ovi svercovani. Tako da ce te jeftinije izaci da ga kupis kod tih prevaranata, i da im doplatis za porez, nego originalan, legalno uvezen. Znam da je sve ovo nenormalno, ali ne verujem da ces ikoga pronaci ko ce ti prodati svercovani telefon preko racuna, a za iste pare kao da placas cash-om.

Geek_master je napisao(la):
Hm, boggy, nisi ni ti bas neka cvecka... pretpostavljam da zelis da ga kupis preko racuna jer ne mozes firmine pare da izvadis tek tako, inace bi lepo platio casheom i ne bi se bakcao oko gluposti... dakle ti si taj koji hoce da profitira na taj nacin. Naravno, nema ljutnje, samo konstatacija...

ma to mi ne bi ni padalo na pamet, ali u oglasima su VELIKIM SLOVIMA naveli da prodaju preko racuna...
a sto se kesa tice, naravno da hocu da dam manje para, ako ne moram da platim full cenu (narocito ovakvu stvarcicu za koju je porez skoro jednak ceni nekog jeftinijeg, dobrog telefona)
prosta matematika, zar ne?? :D :D

u ostalom, ako mozes neku stvar da dobijes za 600 dm, da li bi dao 150 dm vise i platio kesom, ako ne moras??

boggyman je napisao(la):
a sto se kesa tice, naravno da hocu da dam manje para, ako ne moram da platim full cenu (narocito ovakvu stvarcicu za koju je porez skoro jednak ceni nekog jeftinijeg, dobrog telefona)
prosta matematika, zar ne?? :D :D

E tako te vec volim ;)

A sto ti lepo ne uzmes pare sa racuna :D i kupis kao sav normalan svet.

Nazad
Vrh Dno