Šta je novo?

20/40 MHz Coexistence

Bad Habbit

Slavan
Učlanjen(a)
23.07.2005
Poena
390
Nisam siguran cemu ovo sluzi u podesavanju za ruter? Posto sam primetio da mi u podesavanjima za wifi stoji 72mbps iako ruter podrzava 150mbps, kada sam hteo da promenim na 150 mbps, dobio sam poruku sa slike. Moze li neko da mi "prevede" sta to znaci i objasni sta je 20/40 MHz Coexistence? Hvala.

Capture.PNG

Sirina WiFi kanala.
Kanali idu na svakih 5MHz. I sa 20MHz sirine imas preklapanja s drugim dodirnim mrezama. Ukoliko stavis 40MHz, zauzeces 2/3 WiFi opsega, sto u prevodu znaci da ces imati mnogo vise mreza s kojim ces se preklapati.

40MHz je trenutno OK samo za ruralna podrucja (ili point2point linkove). U gradu pravis vise problema sebi i drugima. Ostavi 20MHz i uzivaj. :)

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Ok, hvala. A na sta me ovo upozorava, kada pokusam da promenim 72mbps, na 150 mbps?

Podesi samo 40MHz (nikakvo koegzistiranje ili samo 20MHz) i pokazivaće pravu n lite brzinu od 150mbps...

Ostavi sirinu kanala 40, i stavi samo n standard, kako bi bio sto blize maksimalnom protoku od 150. Pretpostavka je da nemas uredjaje g standarda. Nisi napisao koji je ruter u pitanju.

Ja o ovome ne znam nista, a sad ste me jos i zbunili. Ovaj prvi covek kaze samo 20mhz. Vi sad kazete samo 40 mhz. A ja opet imam samo ovo sa slika od opcija za wifi. Ne znam sta bih dobio ako bih iskljucio tu koenzistenciju? Da li bi ostao na 20 ili 40 mhz? Nemam opciju da biram da li cu 20 ili 40 mhz.

I ne rece mi niko sta znaci ovo upozorenje iz prvog posta, kada sam menja 72mbps na 150 mbps?

Ruter je netgear wnr1000v3.

Kanale sam ranije analizirao pa stavljao rucno koji je najmanje zagadjen (iako zivim u kraju gde nema puno signala), a sada sams tavio na auto, da probam tako.

Ceo problem je sto mi je internet 60/4 mbps, a preko wifi-a izvlacim 50/4, cak i kad mi je telefon na 20cm od rutera. 50 sam izvlacio i ranije kada je paket bio 50/3 i do 50 dodje bez problema, ali preko toga nece ni da cuje, kao da je zakucan. Pa sam poceo da ovo cackam da vidim da li nesto od ovih podesavanja ga mozda koci.

1.PNG 2.PNG

================================

- Ruter upozorava da može da uspori na wireless g (72mbps @ 20MHz) ako se koristi "20/40 coexistence" opcija.
- Ručno izaberi najoptimalniji wireless kanal. Nek' ne bude na "Auto".
- Isključi "20/40 coexistence" ako nemaš starih wireless g uređaja u mreži.
- Isključi "WPS", osim ako ti stvarno ne treba.

Znaci, mislis da ako iskljucim to coexistence, da ce ostati samo na 40 mhz?
Mislis da je bolje da rucno izaberem najmanje zagadjen kanal, nego da ostavim njemu da bira koji je najmanje zagadjen?
WPS cu iskljuciti, to nisam nikada ni koristio. Sta time dobijam? Mislim iskljucivanjem?

Ako te nešto više interesuju WiFi kanali pročitaj informacije na sledećem linku:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_WLAN_channels

WPS ako ne koristiš isključi iz sigurnostnih razloga.

Mnogo je bolje ako sam izabereš najčišći kanal.

A što se tiče '20/40 Coexistence' opcije, isključivanjem ili će ti raditi samo na 20 ili samo na 40 MHz, moraćeš da testiraš jer zavisi i od uređaja koje povezuješ na router.
Da li ćeš imati veću brzinu WiFi-ja sa uključenom ili isključenom tom opcijom zavisi od uređaja ali i od čistoće WiFi spektra.
U zavisnosti od zauzete širine kanala (20 ili 40 MHz) zavisi tvoja brzina WiFi-ja u Mbps.
Što veću širinu zauzmeš brzina raste ali raste i mogućnost većeg preklapanja sa drugim WiFi mrežama.

Ako izabereš naprimer kanal 6 na frekvenciji 2437 MHz, ti zauzimaš sa širinom kanala 20 MHz spektar frekvencija od 4 do 8 kanala.
Ako izabereš 40 MHz zauzećeš još više, imaćeš veću brzinu protoka u Mbps ali i veću mogućnost preklapanja sa drugim WiFi mrežama oko tebe.

720px-2.4_GHz_Wi-Fi_channels_%28802.11b%2Cg_WLAN%29.svg.png

Poslednja izmena:
Mozda sam vec dosadan, ali i dalje ne kapiram do kraja taj coexistence. Ti kazes da ako iskljucim radice ili na 20 ili na 40. Zar nije isto i ako je ukljuceno? I onda radi na 20 ili na 40? Mislim, ne moze istovremeno da radi i na 20 i na 40 (valjda)?

Drugo pitanje. Koliko razumem 20 mhz je sporija wifi brzina. Zna li se koja je maksimalna brzina pod 20 mhz podrzana? Pitam, jer ako sam dobro razumeo ako bih drzao na 20 manje su sanse za preklapanje, pa ako moja teoretska maksimalna brzina, brzina internet paketa, ne prlazi tu brzinu, onda je mozda najbolje da drzim na 20 mhz, zbog preklapanja.

Ovo me zanima vise informativno, ali posto vec pricamo da pitam i o tome. Negde sam ranije citao da je najbolje izabrati kanale 1,6 i 11, zbog preklapanja. Posto si ti rekao da pod 20 mhz i kanalom 6, zauzete su frefencije od 4 do 8, odnosno jedan kanal zauzima 5 mhz, da li to znaci da ako izaberem 40 mhz i kanal 6 onda zauzimam opseg od 2 do 10? I drugo pitanje u kontekstu ovoga, sta se desava ako izaberem kanal 1? Jel onda pod 20 mhz ide do drugog kanala desno (gde ide levo?), ili ide od 1 do 4? Isto pitanje i za 11. kanal i 40 mhz, posto ima 13(14) kanala a trebalo bi da ih bude 15.

WPS - koristis ili ne, iskljuci, ne treba ti, pomocu njega najlakse i najbrze se dolazi do lozinke za pristup ruteru. Od sirine kanala direktno zavisi protok, sa 20 tesko bi imao maksimalan protok. Sem opcije 20/40 coexistence iz uputstva i tvoje slike ne vidim druge mogucnosti za podesavanje sirine kanala. Probaj kako radi ukljuceno i iskljuceno. Na svom ruteru imam mogucnost samo 20 i 20/40, izabrao sam 20/40.

Vec si pisao da etar i nije bas zakrcen kod tebe. Mogao bi da probas i kanale 1, 6 i 11, oni inace jesu za izbegavanje posto ruteri na auto podesavanju najcesce njih biraju. Ja biram izmedju 3, 5, 7, 13 i 14. Ne obracam mnogo paznju na preklapanje - jer idealni kanali po tom pitanju su prepuni, nabitnija je ostvarena brzina, protok. Nemaju svi wifi adapteri kanale preko 11. Protok ne zavisi samo od rutera, u njegovim granicama maksimalnog protoka, vec i od uredjaja - adaptera, telefona..., koji se prikljucuju na njega. Testiraj protok sa nekoliko uredjaja, ako je moguce.

Poslednja izmena:
Ne mogu i dalje da kazem da mi je do kraja jasno, ali ne bih vise da dmaram. Hvala svima na pomoci.

2.4 Ghz - 20 Mhz je dovoljno za tx rate <=130 mbps, a za vise vrednosti se koristi 40 Mhz, ali potreban niz uslova da bi se ostvarila 2.4 Ghz - 40 Mhz konekcija. Kod mene je recimo moguce jedino 2.4 Ghz - 20 Mhz zbog smetnji, a i zato sto Apple uredjaji podrzavaju jedino 2.4 Ghz - 20 Mhz, 5 Ghz - 40 Mhz.

Vecina rutera gasenjem 20/40 coexistence ostavlja samo 20 mhz, ne postoji 40 mhz only mode.

Poslednja izmena:
Ne znam odakle ti taj podatak da Apple uredjaji podrzavaju samo 20 mhz? Sad sam nasao njihovo zvanicno uputstvo za podesavanje rutera i tamo samo predlazu koriscenje 20 mhz zbog ometanja, ali nisam razumeo da uredjaji ne podrzavaju 40 mhz. Opet za 5Ghz cak predlazu da se koriste 20, 40 i 80 mhz paralelno. Opet posto su meni skoro svi uredjaji u kuci Apple, osim jednog androida, ovo mi je dosta bitan podatak.

Ako je ovo tacan podatak da pod 20 mhz moze do 150 mbps da salje ruter, onda je to i vise nego sto meni treba. Meni je internet paket 60/4 mbps, tako da mi je sve preko toga visak (ne znam sta bih radio sa ostatkom).

Da li mozda znas kako da proverim ako isljucim ovu opciju coexistence, na koliko mhz mi ruter radi? Pokusavao sam da iscackam negde taj podatak, ali nisam uspeo.

Nego lepo zameni ti taj N150 ruter vreme ga gazi sa nekim novijim modelom Netgeara i obavezno gigabitni dual band da je

Razmisljao sam vise puta da to uradim, ali opet imam neke bezvezne zahteve koje ni jedan ruter ne moze da ispuni osim ovog, a imam i neke tehnicke nedoumice. Ovaj netgear mi ima wifi schedule opciju, da se u odredjeno vreme automatski iskljucuje i ukljucuje wifi. To mi treba, a par rutera koje sam gledao nemaju tu opciju. Drugo, posto mi je kuca velika, imam pored ovog netgear-a i neki kineski Xiaomi 2.4 ghz n ruter, koji mi sluzi kao repeater. Sad ne znam sta bi se desilo ako bih uzeo dual band umesto ovog netgear-a. Da li bi ovaj repeater mogao da i dalje radi kao repeater? I poslednje sto mi nije jasno. Ako je meni internet 60/4 mbps, zasto mi je onda malo 150 mbps koje ivaj ruter vec podrzava? Ok, imam recimo apple tv, koji sluzi za steaming, ali to ide do full hd, za sta je opet 150 mbps dovoljno (valjda). Sve u svemu rasmisljao sam o zameni rutera, ali ne mogu da nadjem da isplunjava ovaj jedan bezvezni uslov, a iskreno i ne bih bas davao neke prevelike pare za ruter, s'obizrom da ovo sto sada imam radi super i sto se stabilnosti i sveag tice, samo mi nije jasno zasto ne moze da prebaci 50 mbps na speeed testu. Do 50 ide iz mesta, ali preko toga ni makac. A preko kabla ide normalno do 60/4. Pritom zivim u kraju gde ima 10x manje rutera nego recimo na Novom Beogradu, tako da ne verujem da je tu neko veliko ometanje prisutno.

Poslednja izmena:
iPhone, iPad, iMac, MacBook 2.4 ghz - 20 mhz, 5ghz - 20/40. Da proveris, drzis Alt i kliknes na ikonu za Wifi, za 2.4ghz ce uvek biti 20 mhz, a za 5ghz se konektuje na 40mhz. 130 Mbps je tx rate za 2.4Ghz - 20mhz, sto ne znaci da mozes imati uvek taj bandwidth jer zavisi od kvaliteta rutera i smetnji, kod mene pri merenju do ~70Mbps.

Poslednja izmena:
Nemam vise mac. Moze li nekako preko iPhone-a, iPada, androida?

Sto se ovog protoka tice, meni ne prelazi 50 mbps, ni sa kojim podesavanjima, a opet sta god da podesim, do 50 ide bez problema. Up isto postize 4 mbps pri svakom podesavanju. Kao sto rekoh vrlo mi je cist etar i imam relativno malo komsijskih rutera. Da li je moguce da je prosto ruter "oslabio" pa ne moze da izbaci vise od 50 mbps?

Nemam vise mac. Moze li nekako preko iPhone-a, iPada, androida?

Sto se ovog protoka tice, meni ne prelazi 50 mbps, ni sa kojim podesavanjima, a opet sta god da podesim, do 50 ide bez problema. Up isto postize 4 mbps pri svakom podesavanju. Kao sto rekoh vrlo mi je cist etar i imam relativno malo komsijskih rutera. Da li je moguce da je prosto ruter "oslabio" pa ne moze da izbaci vise od 50 mbps?
Au covek tebi ne vredi vise pisati vrtis jedno te isto za taj ruter N150 stndard je to odlicno, kazes kako imas sve uredjaje od jabuke pa otvori se i kupi krshten ruter vec sam ti u predhodnom postu napisao taj sto imas je yugo a ti bi da bude ferrari i svi Netgear i Asus ruteri imaju u podesavanju ono sto tebi treba

Nazad
Vrh Dno