Šta je novo?

2 XP-a Professional

mikihog

Čuven
Učlanjen(a)
02.04.2004
Poena
620
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Dali mogu da na jednom racunaru instaliryam dual boot sa 2 windowsa XP Professional?

Naravno da mozes

Kako? Probao sam iz windowsa, i... nece. Daprobam jedino da podignem sistem sa instalacionog diska, i krenem sa instalaciom. Ali, da ne ****** XP koji je sada instaliryan?

Pazi, odavno sam instalirao 2 win-a pa se ne secam bas ponajbolje kako je bilo. Ako ti ne dozvoljava da iz win-a podignes novu instalaciju, tada slobodno pokreni novu instalaciju sa diska. Naravno,kada te pita gde hoces nov win,izaberi particiju na kojoj se NE nalazi prvi winXP. Ako je prvi win na C particiji,izaberi D ili bilo koju drugu,kako zelis.Dva win-a na istoj particiji se ne trpe(to pretpostavljam znas).
Znaci,nista ne mozes da pogresis,tj. da unistis prvi win ako izaberes particiju na kojoj nema nijednog operativnog sistema.
Trebalo bi da win prepravi boot.ini i upise novu liniju. Ako se kojim slucajem nesto nepridvidjeno desi,upisi u boot.ini sledecu liniju:
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional"

p.s.
Skoro sasvim sam siguran da ovu operaciju mozes bez problema da izvedes...Ipak,sacekaj da neko jos potvrdi da ne bude "dzabe smo krecili", posto se ne secam ponajbolje kako sam prosao.
Preporucujem ti i da napravis backup boot.ini fajla pa ako nesto krene naopako,uvek mozes da prekopiras stari boot.ini
Jos bolje,napravi image cele particije na kojoj je sadasnji win pomocu npr. GHOST-a,za svaki slucaj. Jedino sto moze da se desi je da prvi win bude neaktivan a aktivan samo drugi,ali uvek mozes da prepravis boot.ini sa gore navedenom linijom,tj. prekopiras stari boot.ini

Pozdrav!

Uspeo sam.
treba samo podici PC sa instalacionog XP diska, i izabrati drugu particiju. Ne mora da se menja boot.ini. Automatski se dobija izbor za ulazak u 2 XP-a

Ja sam sad nedavno to odradio, ali nije hteo normalno da butuje ovu drugu particiju pomocu njegovog boot loadera...
bootovao je tek kad sam tu drugu setovao kao aktivnu... moguce da ima veze sa onim velicinama particije ili sta vec... uglavnom kad se druga setovala kao aktivna, onda ta druga instalacija nije htela da vidi ostale particije po hardu...
uglavnom posto mi je setovanje aktivnih particija pomalo spora operacija (pq boot ili sam partition manager...), onda sam malo cackao i nasao sam jedan mnogo fin boot manager, pa jos i besplatan:
GAG... nareze se image na cd ili disketu i onda se sa njega instalira... normalno mi dize obe instalacije xp-a, bez dodatnih setovanja, a puno je zgodniji od lila ili tako necega...
http://www.rastersoft.com/gageng.htm

Eto,bas zbog ovog problema koji je imao danijel00 sam napisao da moze da bude problema. Secam se da je neko od mojih drugara imao isti problem pa sam zato napisao sa dozom rezerve. Ipak, sve to se moze ispraviti ako dodje do problema na "ovaj ili onaj" nacin.
Poz!

Nazad
Vrh Dno