Šta je novo?

2 x (4+2) GB i Dual Channel

ytrewq

Slavan
Učlanjen(a)
06.01.2006
Poena
345
Imao sam 2x2 GB GEIL Value (CL8 na 1600 MHz uz podignut napon na 1.6V i to sve i pise u XMP postavkama). Sad sam instalirao Win7 (64) i uzeo jos i 2x4 GB AMD Performance (svuda se deklarisu kao 8-9-8 na 1600 MHz uz 1.65V).
Sad me muce dva pitanja:

1. Da li treba da brinem zbog toga sto se ove AMD reklamiraju kao CL8 a da to uopste ne stoji nigde u JEDEC, a nema ni XMP postavki (ili to treba da shvatim u stilu "zamisli da pise u XMP samo smo zaboravili da stavimo"?) Uzeo sam bio na testiranje i 2x4GB G2 na 1600 isto od Patriota ali one su bar imale korektno unete sve JEDEC vrednosti iako jesu nesto sporije.

2. Mislio sam da zamenim GEIL sa ovim "AMD" od 4GB ali sam onda zakljucio da necu dobiti neke velike pare za njih, a 12 GB ne moze da skodi. I sad dolazim do dileme - moja ploca (MSI 790FX-GD70) ima 2 crna pa onda 2 plava DDR3 slota. U uputstvu samo pise ako hoces Dual Channel moras da popunis ona prva dva (crna) slota ako imas 2 stika na raspolaganju. Ko ima 4 stika popunice sva 4 slota. Ali nema nigde sta je ispravno (ili ispravnije ?) u cilju postizanja Dual Channel nacina rada ako su parovi razlicitih kapaciteta. Google mi nije bas mnogo pomogao. Pogotovo sto tamo i gde neko kaze npr. "stavi ih naizmenicno" ne kaze koji je raspored slotova (tj. boja) u pitanju na ploci o kojoj govori, jer npr. negde kad su samo 2 stika onda idu u prvi i drugi, a negde u prvi i treci. Negde je neko rekao da sta pokaze CPU-Z to je tacno, medjutim meni u obe varijante rasporeda CPU-Z kaze da je u pitanju dual channel. Da li moze u oba slucaja da bude ??
Plus sto mi u obe varijante BIOS u automatskom modu postavi identicne latencije 9-9-9-29-40 (na 1.65V, pretpostavljam da GEIL-u ne bi trebalo da smeta malo povecanje deklarisanog napona ?)
Inace zanimljivo kad sam isti eksperiment bio napravio sa Patriot G2 memorijom (koju sam vratio u medjuvremenu pa ne mogu da ponovim) automatsko podesavanje iz BIOS-a mi je postavilo dosta bolje latencije u varijanti A-B-A-B nego u A-A-B-B (ali sam imao i jedno smrzavanje posle par sati rada), e sad ne znam da li bi to smelo da se koristi kao automatski rezon i za svaku drugu kombinaciju (drugih) memorija ?

Vrh Dno