Šta je novo?

2 primarne particije

Miroslav

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
29.12.2001
Poena
739
jedno pitanje. 🙂

imam hard podeljen u dve particije. mogu li obe biti primarne, ali samo jedna aktivna? dakle na jednoj da bude instaliran win98 (za igre) a na drugoj win2k as (za dev), tako da samo promenim aktivnu particiju i dobijem drugi os. nadam se da me razumete...

ps. dobra fora bi bila ako hocu da reinstaliram os, nemoram formatirati mbr, vec celu particiju bez ostecenja one druge

Može. potreban ti je samo Boot Magic i Partition Magic. Win2k trpi 2 aktivne particije dok kad se podigne win98 boot magic sakrije particiju na kojoj je win2k. U svakom slučaju particija sa koje si podigao system je uvek C: To odradi sam boot magic.

thnkx stevs! pokusacu to sutra da odradim, cini mi se kao najbolja kombinacija za rad i igru

Miroslav je napisao(la):
thnkx stevs! pokusacu to sutra da odradim, cini mi se kao najbolja kombinacija za rad i igru

Najlakše je da odradiš sledećim redosledom. Instaliraš XP ili 2k na sadašnju primarnu particiju (pre toga uradiš npr. ghost win98 ili ME) zatim u XP odnosno 2k instaliraš Partition Magic i iz njega napraviš novu particiju (iz PM podesiš da ćeš na tu particiju da instaliraš nov os). Kad to završi vratiš ghost 98ce ili ME-a na novu particiju i sa boot magicom biraš koja će da se bootouje. To provereno radi savršeno🙂

ne brini se sve je spakovano na drugi hard 🙂

nego pitanje za boot magic... sta je to? prvo sam mislio da je deo partition magica ali nije (imam pro 7.0 verziju), ako nije, imas li link gde da ga skinem? trazio sam na netu ali ga ne nadjoh 🙁

Miroslav je napisao(la):
ne brini se sve je spakovano na drugi hard 🙂

nego pitanje za boot magic... sta je to? prvo sam mislio da je deo partition magica ali nije (imam pro 7.0 verziju), ako nije, imas li link gde da ga skinem? trazio sam na netu ali ga ne nadjoh 🙁
Boot Magic je program koji je sastavni deo Partition Magica, ali moras da ga instaliras. Pokreni sa CD-a setup od Partirion Magica 7.0, i kada ti izadje onaj meni sa Install Partition Magic i Install Boot Magic, ti naravno idi na Boot Magic.
Instaliraj ga i dalje ces se snaci, mada po meni dve primarne particje jesu strava resenje zato sto svaki OS cuva svoje boot recorde na svojim particijama, ali ovo nije bas i najsrecnije resenje.
Npr. ja sam navikao da dok sam na jednom sistemu ulazim na particju gde mi je drugi sistem , i upotrebljavam fajlove sa tog OS-a... to nije izvodljivo ako imas dve primarne particije, jer onda ti se ne vidi ona druga particija dok si u jednom sistemu i obratno.

Nadam se da sam bio jasan.....

Cekaj a ako ocu da pristupam podatcima ona mi treba primary i secondary particija...I kako onda.REcimo sad formatiram disk uzmem instaliram win2k a za igre ocu win 98.Ali imam neke podatke particije gde je win2k koji mi trebaju za win98 (drajveri itd).Kako onda da ih prebacim na particiju ako ste rekli da sa dve primary particije ako dugnem jednu ne vidim drugu.I ako imam primary i secondary sta kolko sam ja shvatio onda se meshaju boot podatci?

Boot Magic imaš kod FOSI-ja...

http : / / kickme . to / fosi

Kreiraćeš iz PM7 dve primarne particije. Boot Magic će po svakom startovanju sistema kao što ti je Stevs rekao da setuje atribut hidden u zavisnosti od toga koju si particiju izabrao. To će imati za posledicu da iz Win2K nećeš moći da pristupiš Win98 particiji i obrnuto. . .

da, zato imam drugi hard ili jos jednu particiju gde drzim shared fajlove. ali kazem dobra stvar je oko reinstaliranja sistema, lakse je to uraditi...

ionako se win98 koristi za igre samo tako da ti valjda nece trebati nista do eventualno drajvera ili zakrpa

Hm chek da rezimiramo samo da znam sta da radim posto lupim format c u dosu.
Znachi trenutno imam Win2k i Win 98 na jednoj particiji.Sada formatiram kompletno ceo hard i krenem opet.Instaliram Win 2000.Podesim ga sve lepo i instaliram drajvere.Onda na Win 2k instaliram PM 7.0 i napravim 2 primarne particije (mogo bi neko da mi malo pomogne oko tog postupka poshto sam tek skinuo pm i nisam ga josh provalio do kraja pomoc ne bi bila na odmet).Sad kad kreiram 2 primarne particije ochekujem da me on sam pita koji sistem da stavim na drugu particiju.Ja kazem Win 98,ubacim cd i instaliram ga.Sad sledeci put kad upalim komp jel dobijem opciju ko kod dual boot-a da dizem Win 98 ili Win 2000.Ako dobijem tu opciju i izaberem Win 2000 on se startuje ali uopshte ne vidi drugu particuju tako.E sad ja ocu tih par drajvera (oko 300 mb) da prebacim sa particije gde je WIn 2000 na particiju sa WIn 98.E kako sad to da uradim ako iz Win2000 ne vidim Win 98.Mislim fizichki je moguce poshtoje sve to jedan hard ali kako.
I u chemu je razlika izmedju 2 primary particije i primary i secundary.Zashto su 2 primary bolje ili gore.
I za kraj veoma vazno pitanje .Dali mogu ja bez formatiranja diska i reinstaliranja svega da prebacim Win 98 sa ove jedne jedine particije koju sada imam na novu particiju koju bi stvorio uz pomoc PM i ako moze kako.
Ovo mi je veoma vazno ako neko zna bio bih veoma zahvalan.

face je napisao(la):
Hm chek da rezimiramo samo da znam sta da radim posto lupim format c u dosu.
Znachi trenutno imam Win2k i Win 98 na jednoj particiji.Sada formatiram kompletno ceo hard i krenem opet.

pa ako formatiras hard gubis tvoje drajvere 🙂
Instaliram Win 2000.Podesim ga sve lepo i instaliram drajvere.Onda na Win 2k instaliram PM 7.0 i napravim 2 primarne particije (mogo bi neko da mi malo pomogne oko tog postupka poshto sam tek skinuo pm i nisam ga josh provalio do kraja pomoc ne bi bila na odmet).
podelis tu particiju koju imas na dve, i kazes programu da ces tu da stavis nov os. stavis boot magic i on ti sakrije win2000 particiju, kako bi na drugu mogao da stavis win98.
Sad sledeci put kad upalim komp jel dobijem opciju ko kod dual boot-a da dizem Win 98 ili Win 2000.
naravno

Ako dobijem tu opciju i izaberem Win 2000 on se startuje ali uopshte ne vidi drugu particuju tako.E sad ja ocu tih par drajvera (oko 300 mb) da prebacim sa particije gde je WIn 2000 na particiju sa WIn 98.E kako sad to da uradim ako iz Win2000 ne vidim Win 98.Mislim fizichki je moguce poshtoje sve to jedan hard ali kako.
pazi, mozes napraviti i sekundarnu particiju koja ce biti vidljiva i za jedan i drugi OS.
I u chemu je razlika izmedju 2 primary particije i primary i secundary.Zashto su 2 primary bolje ili gore.

evo recimo zbog virusa. ako se zarazim na netu sa necim, pa mi zezne neke stvari, ili ako mi se slogira jedan OS, ne moram sredjivati dve, vec samo jednu particiju

Imam drugi hard gde cu backupovati drajvere.Hvala za pomoc skapiro sam prilichno sam kad sakrijem iz boot magica win2000 particuju jel me on sam pita da instaliram novi os na drugu particiju ili kako vec?
ima neka pitanja na kraju na koje niko nije odgovorio vezano za prebacivanje fajlova sa jedne na drugu primary particiju (dal je moguce) i dal mogu da prebacim win98 koji je sada sa win2k zajedno na jednoj particiji,da prebacim na drugu particiju koju bi sada napravio.tx

face je napisao(la):
ima neka pitanja na kraju na koje niko nije odgovorio vezano za prebacivanje fajlova sa jedne na drugu primary particiju (dal je moguce) i dal mogu da prebacim win98 koji je sada sa win2k zajedno na jednoj particiji,da prebacim na drugu particiju koju bi sada napravio.tx

Ne. kada imas dve primarne particije (C i D recimo) dok radis u jednoj (C) na Win98 npr, druga primarna particija (D) na kojoj je Win2K recimo, ti je nevidljiva odnosno ne mozes da joj pristupis. Ona se tretira kao drugi hard disk, koji se nevidi naravno. To ti je kao da ti je disk manji za tu particju (dok si u C sistemu, fali ti pola diska tj. D, i obrnuto)
Nikakva interakcija podataka izmedju dve primarne particije nije moguca, ali mozes da kreiras i trecu partciju, koja ce ti biti shared. Znaci, skines program sa neta sa Win98 (C particija), ne stavis ga na desktop i sl. vec na E partciju koja je shared, i onda su ti dostupni svi potrebni podaci i sa jednog i sa drugog operativnog sistema.

][V][ATRIX™ je napisao(la):
Ne. kada imas dve primarne particije (C i D recimo) dok radis u jednoj (C) na Win98 npr, druga primarna particija (D) na kojoj je Win2K recimo,

DOUP! Udari mi ovog pijanog smajlija umesto D drajva u zagradi ( D )
ctp; 😀 😛 :wave;

Treba mi pomoc.
Poshto sam formatiro hard instaliro sam na njega Win 98 SE.Onda sam instaliro Partition Magic i Boot magic i napravio josh jednu primarnu particiju i odredio da na nju instaliram win 2000/xp.
To se sve lepo odradilo i posle sam josh ruchno dodo tu particiju u boot magic.
Ali problem je u tome sto kad restartujem komp dobijem izbor od boot magica koju opd 2 particije da startujem.Kad kliknem na staru tj. manju gde je Win 98 on se lepo startuje,a kad kliknem na novu kaze invalid system disk,replace the disk bla bla bla sto je i logichno jer nisam josh instaliro sistem.E sad problem mi je kako da instaliram Win 2000/xp na tu drugu novo-stvorenu primarnu particiju.U boot sequence sam namestio da je prvi cd-rom i kad pri startovanju sistem kliknem na novu particiju i dobijem ono ivlaid system disk i kliknem opet kaze booting from atapi cd-rom failure a disk je bootbalian garant znam.Znachi jel treba da odem u win98 gde sam instaliro boot magic i neshto da uradim (tipa sakirjem win98 particiju ili namestim da se dize sa nove particije ili sta)?
Znachi kako da instaliram os na drugu primarnu particiju?

face je napisao(la):
Treba mi pomoc.
Poshto sam formatiro hard instaliro sam na njega Win 98 SE.Onda sam instaliro Partition Magic i Boot magic i napravio josh jednu primarnu particiju i odredio da na nju instaliram win 2000/xp.
To se sve lepo odradilo i posle sam josh ruchno dodo tu particiju u boot magic.
Ali problem je u tome sto kad restartujem komp dobijem izbor od boot magica koju opd 2 particije da startujem.Kad kliknem na staru tj. manju gde je Win 98 on se lepo startuje,a kad kliknem na novu kaze invalid system disk,replace the disk bla bla bla sto je i logichno jer nisam josh instaliro sistem.E sad problem mi je kako da instaliram Win 2000/xp na tu drugu novo-stvorenu primarnu particiju.U boot sequence sam namestio da je prvi cd-rom i kad pri startovanju sistem kliknem na novu particiju i dobijem ono ivlaid system disk i kliknem opet kaze booting from atapi cd-rom failure a disk je bootbalian garant znam.Znachi jel treba da odem u win98 gde sam instaliro boot magic i neshto da uradim (tipa sakirjem win98 particiju ili namestim da se dize sa nove particije ili sta)?
Znachi kako da instaliram os na drugu primarnu particiju?

Stavi u BIOS-u boot sequence CD ROM, HDD, Floppy... bitno je da ti prvi izbor bude CD ROM. Ubaci bootabilni CD, restartuj komp... kada instalacija krene, stavi da dir bude ne C:\WIndows (sto je default) vec D:\Windows
trebalo bi da radi
posto oces da zadrzis 98-icu, moraces da tu particiju sakrijes preko PM-a

pazi, bitno je da, ako si prvo instalirao win98, sakrijes tu particiju. instaliras win2000, i onda na disk managment stavis da ti je aktivna win98 particija. rebootujes sistem i u win98 instaliras boot magic. onda je sve sredjeno

Ok uspeo sam tx.Ne ide bash tako ne mozesh na D nishta da instalirash jer D ne postoji kod 2 primarne particije ali snasho sam se.tx na pomoci svima.

moze, ako napravis trecu sekundarnu particiju koja ce biti zajednicka

Nazad
Vrh Dno